Τρίτη 12 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΡΑΜΑΛΑ.-- Σκληρή μάχη απέναντι στις ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις και αγώνα για επιβίωση δίνει ταυτόχρονα ο Παλαιστίνιος 33χρονος δημοσιογράφος Μοχάμεντ αλ Κεκ, που είναι ανταποκριτής στο σαουδαραβικό δίκτυο «Al-Majd», καθώς χτες έκλεισε 48 μέρες απεργίας πείνας σε κελί ισραηλινών φυλακών. Ο Κεκ συνελήφθη στις 21 Νοέμβρη χωρίς απαγγελία κατηγοριών, μόνο με την υποψία των αρχών πως είχε σχέσεις με φοιτητική οργάνωση νεολαίας της «Χαμάς».

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Στην πρωτεύουσα του Ιράν βρίσκεται από χτες ο πρώην Καγκελάριος της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ, ως επικεφαλής εμπορικής γερμανικής αντιπροσωπείας, με στόχο το κλείσιμο συμφωνιών με ιρανικές κρατικές και ιδιωτικές επιχειρήσεις. Στην ατζέντα των προγραμματισμένων συναντήσεων που ολοκληρώνει σήμερα ο Σρέντερ, συμπεριλαμβάνονται συναντήσεις με τον Ιρανό Πρόεδρο Χασάν Ροχανί, τον υπουργό Πετρελαίου Μπιτζάν Τζανγκάνεχ, τον υπουργό Μεταφορών Αμπάς Αχμαντ Ακχνούντι.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Ξαφνική επίσκεψη στο μεγάλο Τέμενος του Παρισιού έκανε χτες ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, πίνοντας τσάι με μουσουλμάνους εκεί, λίγη ώρα μετά τις εκδηλώσεις στη μνήμη των θυμάτων της περσινής επίθεσης σε εβραϊκό παντοπωλείο, στο κέντρο του Παρισιού (μετά το μακελειό στο «Σαρλί Εμπντό»). Την πρωτοβουλία χαιρέτισε ο υπουργός Εσωτερικών, Μπερνάρ Καζνέβ, που είπε ότι «η Γαλλική Δημοκρατία έχει ανάγκη, όσο ποτέ, τη δέσμευση όλων των μουσουλμάνων της Γαλλίας» και πρόσθεσε ότι η χώρα «θα επιδείξει τη μεγαλύτερη αυστηρότητα κατά των αυτόκλητων ιμάμηδων που κηρύσσουν το μίσος».

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ.-- Η ηγεσία της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας δεν παραιτείται από την πρόθεσή της να διεξάγει δημοψήφισμα για το έργο των ομοσπονδιακών δικαστικών θεσμών, δήλωσε την Κυριακή ο Σερβοβόσνιος Πρόεδρος, Μίλοραντ Ντόντικ, διαβεβαιώνοντας ότι παρά τις αντιδράσεις από ΗΠΑ και ΕΕ, το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί και σύντομα θα ανακοινωθεί η ημερομηνία.

ΚΑΪΡΟ.-- Δύο τζιχαντιστές μαχαίρωσαν και τραυμάτισαν το απόγευμα της Παρασκευής δύο Αυστριακούς και ένα Σουηδό τουρίστα, σε ξενοδοχείο θέρετρου της Ερυθράς Θάλασσας. Η επίθεση τερματίστηκε από επέμβαση αιγυπτιακών φρουρών ασφαλείας που πυροβόλησαν τους δράστες, σκοτώνοντας τον έναν και τραυματίζοντας τον άλλο σοβαρά.

ΡΩΜΗ.-- «Η Ευρώπη σε κάποια θέματα πρέπει ν' αλλάξει» δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, σε συνέντευξή του προς το δημόσιο τηλεοπτικό κανάλι «Rai Uno». «Ο Oμπάμα, σε ό,τι αφορά την οικονομική πολιτική, τα τελευταία χρόνια έφερε και πάλι την ανάπτυξη στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ στην Ευρώπη η λιτότητα προκάλεσε απώλεια θέσεων εργασίας» πρόσθεσε ο Ρέντσι, σύμφωνα με τον οποίο η Ιταλία πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, αλλά συγχρόνως συμπλήρωσε: «Τέλειωσε η περίοδος κατά την οποία η Ευρώπη έδινε μαθήματα στην Ιταλία και της έλεγε τι μάθημα να διαβάσει. Η Ιταλία είναι παρούσα και κάνει αισθητή την παρουσία της αυτή».

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.-- Το αεροδρόμιο Σκάφστα (το 5ο μεγαλύτερο όλης της χώρας) στη Στοκχόλμη εκκενώθηκε χτες, αφού εντοπίστηκαν ίχνη εκρηκτικών υλών σε μία αποσκευή. «Η ύποπτη αποσκευή ανήκει σε μια ηλικιωμένη κυρία η οποία συνεργάζεται μαζί μας. Λέει ότι δεν γνωρίζει πώς βρέθηκε η ουσία αυτή στην τσάντα της» δήλωσαν οι εκπρόσωποι των αρχών.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Ο υπουργός Υγείας του Αφγανιστάν, Φεροζουντίν Φερόζ, δέχτηκε επίθεση με σύριγγα από έναν τοξικομανή, ενώ επέβλεπε μια επιχείρηση για την απομάκρυνση ναρκομανών από περιοχή της πρωτεύουσας όπου συνηθίζουν να συγκεντρώνονται.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Η γερμανική εταιρεία μηχανικού εξοπλισμού «KraussMaffei» (μηχανήματα για την επεξεργασία πλαστικών και καουτσούκ) ανήκει πλέον σε όμιλο κινεζικών συμφερόντων, μετά από μια αγορά ύψους σχεδόν 1 δισ. δολαρίων που το BBC χαρακτήριζε τη μεγαλύτερη αγορά γερμανικής εταιρείας που έγινε ποτέ από Κινέζους επενδυτές. Στους αγοραστές συγκαταλέγονται η κρατική «China National Chemical Corp» αλλά και ιδιωτικές επιχειρήσεις όπως η «AGIC Capital» και η «Guoxin International». Η «ΚraussMaffei» φτιάχνει μηχανικό εξοπλισμό για την επεξεργασία πλαστικών και καουτσούκ.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αναμένεται να αποφανθεί εάν η υποχρεωτική συνδρομή των εργαζομένων του δημόσιου τομέα σε οργανωμένα συνδικάτα παραβιάζει τα δικαιώματα όσων δεν είναι μέλη και δεν επιθυμούν τη συμμετοχή τους σε αυτά, έπειτα από προσφυγή ομάδας εκπαιδευτικών σε δημόσια σχολεία της Καλιφόρνια, που υποστήριξαν ότι οι υποχρεωτικές συνδρομές των μη μελών στις συνδικαλιστικές οργανώσεις παραβιάζουν τα «συνταγματικά τους δικαιώματα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ