Παρασκευή 6 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Η δήλωση του Αμερικανού δισεκατομμυριούχου, υποψήφιου των Ρεπουμπλικάνων στις προεδρικές εκλογές του Νοέμβρη, Ντόναλντ Τραμπ, ότι θα συλλάβει και θα απελάσει όλους τους μετανάστες που ζουν παράτυπα στις ΗΠΑ αν εκλεγεί Πρόεδρος, θα μπορούσε να είχε ως αποτέλεσμα τη συρρίκνωση της αμερικανικής οικονομίας κατά περίπου δύο ποσοστιαίες μονάδες, υποστηρίζει μελέτη που δημοσιοποίησε χτες η συντηρητική «δεξαμενή σκέψης» (think tank) «American Action Forum», αναδεικνύοντας και τη διαπάλη που γίνεται στην αστική τάξη της χώρας. Στο μεταξύ, το συγκρότημα ροκ «Ρόλινγκ Στόουνς» απαίτησε γραπτώς από το δισεκατομμυριούχο να σταματήσει να χρησιμοποιεί τραγούδια τους στις προεκλογικές του εκστρατείες.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Την πενθήμερη αναστολή της επιβολής νέων συμβάσεων στους νέους νοσοκομειακούς γιατρούς, που τους αναγκάζει να κάνουν πολύωρες βάρδιες και Σαββατοκύριακα με αμοιβές - ψίχουλα, ανακοίνωσε χτες το μεσημέρι η βρετανική κυβέρνηση, σε μία προσπάθεια να δημιουργήσει έδαφος για γόνιμο διάλογο με συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των γιατρών.

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.-- Οι νοτιοαφρικανικές αρχές ανακοίνωσαν χτες πως τουλάχιστον 17 σχολεία στην επαρχία Λιμπόκο κάηκαν από την Κυριακή, στη διάρκεια θυελλωδών διαδηλώσεων που έχουν ξεσπάσει με αφορμή νέο τοπικό διοικητικό σχέδιο. Στη διάρκεια των κινητοποιήσεων έκλεισαν δρόμοι, κάηκαν εκτός από σχολικά συγκροτήματα και οχήματα, ενώ έγιναν επεισοδιακές «οδομαχίες» μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Τουλάχιστον 16 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν λεωφορείο έπεσε στην κοίτη ποταμού, αφού προσέκρουσε πρώτα σε γέφυρα στην κεντρική Ινδία. Το δυστύχημα έγινε στην περιφέρεια Μπαλραμπούρ στην πολιτεία Τσατισγκάρχ. Τροχαία δυστυχήματα είναι πολύ συχνά στη συγκεκριμένη χώρα, όπου το οδικό δίκτυο είναι απαρχαιωμένο. Βέβαια, η κυβέρνηση Μόντι εμφανίζεται σήμερα έτοιμη να εκσυγχρονίσει τα δίκτυα μεταφορών, προσδοκώντας ότι έτσι θα προσελκύσει κεφάλαια να επενδύσουν στη χώρα, αλλά και με στόχο να εξασφαλίσει υποδομές κατάλληλες για την πιο γοργή ανάπτυξη των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής στην αχανή χώρα.

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Μια 16χρονη Πακιστανή ναρκώθηκε και στη συνέχεια κάηκε ζωντανή, από κατοίκους του χωριού της που την κατηγόρησαν ότι βοήθησε μια 20χρονη φίλη της να το σκάσει μ' έναν άνδρα, έγινε σήμερα γνωστό από την αστυνομία. Το φόνο φέρονται να διέταξαν μέλη της «ζίργκα» (το Συμβούλιο του χωριού).

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-- Μία γυναίκα ανέσυραν χτες ζωντανή διασώστες στην πρωτεύουσα της Κένυας, Ναϊρόμπι, από τα ερείπια πολυκατοικίας που κατέρρευσε πριν έξι μέρες. Η γυναίκα μεταφέρθηκε σε ασθενοφόρο, υπό τις επευφημίες του πλήθους στη συνοικία Χουρούμα.

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΠΑΝΑΜΑ.-- Υγειονομικές αρχές του Παναμά επιβεβαίωσαν χτες ότι η γέννηση τεσσάρων βρεφών με μικροκεφαλία σχετίζεται με τον ιό «Ζίκα», όπως επίσης και άλλες γενετικές ανωμαλίες που διαγνώστηκαν σε άλλα έξι βρέφη.

ΧΑΡΑΡΕ.-- Νέο χαρτονόμισμα που θα έχει ίση συναλλαγματική αξία με το αμερικανικό δολάριο, ανακοίνωσαν χτες πως θα τυπώσουν οι αρχές της Ζιμπάμπουε, σε μία προσπάθεια να αντιμετωπίσουν τον υπερπληθωρισμό και την έλλειψη χαρτονομίσματος. Ο κεντρικός τραπεζίτης, Τζον Μανγκούντγια, ανακοίνωσε ότι το κόστος τύπωσης νέου νομίσματος, που θα είναι χαρτονομίσματα 2, 5, 10 και 20 «δολαρίων» Ζιμπάμπουε, θα γίνει με χορηγία ύψους 200.000.000 δολαρίων από την Αφρικανική Τράπεζα Εξαγωγών - Εισαγωγών.

ΟΤΤΑΒΑ.-- Συνεχίζεται το δράμα δεκάδων χιλιάδων πυρόπληκτων κατοίκων της πόλης Φορτ Μακμιούρεϊ στην Αλμπέρτα του Καναδά, καθώς οι ανεξέλεγκτες δασικές πυρκαγιές έχουν σημάνει την επιβολή κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στη χώρα, την απομάκρυνση των περίπου 80.000 κατοίκων και την αποτέφρωση δασών και πάνω από 1.600 κατοικιών. Παρ' όλα αυτά, νεκροί εξαιτίας των πυρκαγιών δεν αναφέρθηκαν ως χτες, παρά μόνο δύο θύματα ενός τροχαίου δυστυχήματος που σημειώθηκε κατά την πανικόβλητη έξοδο χιλιάδων πυροπαθών από την πόλη.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Ο Ιρακινός πρωθυπουργός, Χάιντερ αλ Αμπάντι, αντικατέστησε χτες τον υποστράτηγο Μοχάμεντ Ρίντχα, στρατιωτικό διοικητή της λεγόμενης «Πράσινης Ζώνης» στη Βαγδάτη, όπου βρίσκονται τα περισσότερα υπουργεία, το κοινοβούλιο και ξένες πρεσβείες, θεωρώντας τον υπεύθυνο για την επεισοδιακή εισβολή το περασμένο Σάββατο εκατοντάδων διαδηλωτών στο κτίριο της Βουλής. Ο υποστράτηγος Ρίντχα θεωρείται ένας από τους ένθερμους υποστηρικτές του Σιίτη ιερωμένου Μοκτάντα αλ Σαντρ, οπαδοί του οποίου εισέβαλαν το Σάββατο στη Βουλή διαδηλώνοντας κατά της διαφθοράς.

ΣΑΝΑΑ.-- Τζιχαντιστές της «Αλ Κάιντα Αραβικής Χερσονήσου» εκδιώχθηκαν χτες από τις παράκτιες πόλεις της Υεμένης, Ζιντζιμπάρ και Τζάαρ, που βρίσκονται ανατολικά του Αντεν, έπειτα από διαπραγματεύσεις με μεσολάβηση τοπικών φυλάρχων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ