Παρασκευή 12 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΟΣΧΑ.-- Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, και ο Βρετανός ομόλογός του, Μπόρις Τζόνσον, συζήτησαν χτες τηλεφωνικώς το ενδεχόμενο αποκατάστασης των διμερών σχέσεων. Σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών σημειώνεται πως οι δύο πλευρές «εξέφρασαν την ελπίδα ότι οι διμερείς σχέσεις θα αποκατασταθούν και υπογράμμισαν την επιθυμία να προωθηθεί ο πολιτικός διάλογος». Οι υπουργοί συζήτησαν, επίσης, σχετικά με τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και την κατάσταση στη Συρία.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Οι αρχές της Ν. Υόρκης, μετά από ώρες «κυνηγητού» στον 68ώροφο ουρανοξύστη του Ντόναλντ Τραμπ, κατάφεραν να πιάσουν έναν 20χρονο αναρριχητή - υποστηρικτή του δισεκατομμυριούχου, που προσπάθησε να φθάσει στο γραφείο του για μία «ιδιαίτερη συνάντηση μαζί του» χρησιμοποιώντας σκοινιά και βεντούζες. Ο 20χρονος οδηγήθηκε σε ψυχιατρική κλινική για εξέταση.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Τουλάχιστον 30 άτομα, ανάμεσά τους και τρεις πυροσβέστες, τραυματίστηκαν και άλλα 7 αγνοούνταν χτες στη διάρκεια μεγάλης πυρκαγιάς σε συγκρότημα πολυκατοικιών στο Μέριλαντ της Ουάσιγκτον. Περίπου 90 ένοικοι του συγκροτήματος εγκατέλειψαν τα διαμερίσματά τους και εγκαταστάθηκαν προσωρινά σε δημόσιο κοινοτικό κέντρο. Οι αιτίες της πυρκαγιάς ερευνώνται, αν και ένοικοι των διαμερισμάτων είπαν πως πριν από τη φωτιά άκουσαν ισχυρή έκρηξη.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Αξιωματούχοι του υπουργείου Εξωτερικών του Εκουαδόρ ανακοίνωσαν χτες πως αναμένουν, μέσα στις επόμενες βδομάδες, οι Σουηδοί εισαγγελείς να ορίσουν ημερομηνία για να ανακρίνουν, εντός της πρεσβείας της χώρας στο Λονδίνο, όπου έχει καταφύγει, τον ιδρυτή της ιστοσελίδας αποκαλύψεων «WikiLeaks», Τζούλιαν Ασάνζ, με αφορμή τις εναντίον του κατηγορίες για «σεξουαλικές επιθέσεις» σε δύο Σουηδέζες κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Σουηδία το 2010.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Ενας Ιρανός αστυνομικός σκοτώθηκε χτες και άλλοι δύο τραυματίστηκαν από επίθεση ενός μοτοσικλετιστή που έριξε εκρηκτικό μηχανισμό στο περιπολικό τους στην κουρδική πόλη του Ιράν, Μαριβάν, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ.

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Τουλάχιστον 13 άνθρωποι τραυματίστηκαν χτες το πρωί στην πόλη Κουέτα του Πακιστάν, από την έκρηξη αυτοσχέδιας νάρκης κατά τη διέλευση οχήματος των δυνάμεων ασφαλείας, λίγες μέρες μετά την έκρηξη βόμβας σε νοσοκομείο της πόλης, που κόστισε τη ζωή 74 ανθρώπων. Η αυτοσχέδια νάρκη είχε στόχο αστυνομικό προσωπικό, το οποίο συνόδευε τοπικό δικαστή, χωρίς ο ίδιος να τραυματιστεί, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές. Επρόκειτο για μηχανισμό που πυροδοτήθηκε με τηλεχειρισμό και περιείχε τρία ή τέσσερα κιλά εκρηκτικής ύλης.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Τουλάχιστον 32 μαχητές του «Ισλαμικού Κράτους» σκοτώθηκαν από τις επιχειρήσεις που διεξάγουν οι αρχές ασφαλείας στην επαρχία Νανγκαχάρ, στα ανατολικά του Αφγανιστάν, ενώ τουλάχιστον 26 τζιχαντιστές τραυματίστηκαν, μεταδίδει το Κινεζικό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο ανακοίνωση του στρατού. Οι πολεμικές επιχειρήσεις βρισκόταν σε εξέλιξη χτες, ενώ η διεξαγωγή τους είχε ως αποτέλεσμα την απελευθέρωση αρκετών χωριών που είχε υπό τον έλεγχό του το «Ισλαμικό Κράτος» στην αναφερόμενη περιοχή.

ΜΑΝΙΛΑ.-- Οι υπουργοί Εξωτερικών Ιαπωνίας και Φιλιππίνων κάλεσαν χτες την Κίνα να αποφεύγει «τους εκφοβισμούς και τις απειλές» και να ακολουθήσει «την έννομη τάξη για τη διευθέτηση των διαφορών» σε διαφιλονικούμενες θαλάσσιες περιοχές.

ΛΟΥΣΑΚΑ.-- Τεράστιες ουρές έξω από εκλογικά τμήματα σχημάτιζαν από νωρίς χτες το πρωί εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόροι προκειμένου να συμμετάσχουν στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν στη Ζάμπια. Βασικοί αντίπαλοι είναι ο απερχόμενος Πρόεδρος, Εντγκαρ Λούνγκου, του κυβερνώντος «Πατριωτικού Μετώπου» και ο επιχειρηματίας Χακαΐντε Χιτσιλέμα, από το αντιπολιτευόμενο «Ενωμένο Κόμμα για την Εθνική Ανάπτυξη». Τα τελικά αποτελέσματα αναμένονται την Κυριακή.

ANTIΣ ΑΜΠΕΜΠΑ.-- Αξιωματούχοι της Αφρικανικής Ενωσης στην έδρα του οργανισμού στην Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας χαιρέτισαν χτες την υπογραφή «οδικού χάρτη για την ειρήνευση το Σουδάν» ανάμεσα στην κυβέρνηση του Ομάρ αλ Μπασίρ και ένοπλες αντικυβερνητικές οργανώσεις που δρουν εδώ και χρόνια στην περιοχή. Σύμφωνα με την πρόεδρο της Επιτροπής της ΑΕ, Νκοσαζάνα Ντλαμίνι Ζούμα, ο σουδανικός «οδικός χάρτης» ανοίγει το δρόμο για τη σύνταξη νέου εθνικού Συντάγματος με στόχο «τη διασφάλιση της σταθερότητας και τη βιώσιμη ανάπτυξη στη χώρα».

ΟΤΤΑΒΑ.-- Εναν 24χρονο Καναδό ύποπτο για υποστήριξη των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» και το σχεδιασμό βομβιστικής επίθεσης αυτοκτονίας σε δημόσιο χώρο σε πόλη του Καναδά σκότωσε, αργά το βράδυ της Τετάρτης, η ειδική αντιτρομοκρατική υπηρεσία, επικαλούμενη «αξιόπιστες πληροφορίες για επικείμενη τρομοκρατική επίθεση». Ο νεαρός σκοτώθηκε στη διάρκεια αστυνομικής επιδρομής, σε μία μικρή πόλη νοτίως του Οντάριο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ