Σάββατο 3 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΑΣΚΕΝΔΗ.-- Ο Πρόεδρος του Ουζμπεκιστάν, Ισλάμ Καρίμοφ, 78 ετών, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, βρίσκεται σε πολύ κρίσιμη κατάσταση έπειτα από εγκεφαλικό που είχε υποστεί το περασμένο Σάββατο. Από δυτικά πρακτορεία ειδήσεων εμφανίζεται να έχει πεθάνει. Μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ, το 1991, ο Καρίμοφ, που ήταν Γραμματέας του ΚΚ Ουζμπεκιστάν, εκλέχτηκε Πρόεδρος και στη συνέχεια προώθησε την καπιταλιστικοποίηση και αυτής της πρώην ομόσπονδης σοσιαλιστικής δημοκρατίας.

ΡΩΜΗ.-- Πέντε στενοί συνεργάτες της νέας δημάρχου της Ρώμης, Βιρτζίνια Ράτζι (υποψήφιας με τη στήριξη του Κινήματος 5 Αστέρων - M5S), παραιτήθηκαν τις τελευταίες μέρες, εξαιτίας και της εμπλοκής τους σε σκάνδαλα και υποθέσεις για κακή διαχείριση. Δημοσιεύματα συνδέουν τις παραιτήσεις με διαφωνίες στο εσωτερικό του Μ5S, που με την ανάδειξή του στη δημαρχία της πρωτεύουσας αύξησε τις προσδοκίες του για τις βουλευτικές εκλογές του 2018.

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε χτεσινή βομβιστική επίθεση σε δικαστήριο χριστιανικής γειτονιάς της πόλης Μαρντάν, στα βορειοδυτικά του Πακιστάν. Την ευθύνη ανέλαβε η οργάνωση «Τζαμαάτ ουρ Αχράρ», που προέρχεται από τους Ταλιμπάν, η οποία μάλιστα σε ανακοίνωσή της απείλησε με νέες επιθέσεις όσους δεν απέχουν «από εγκαταστάσεις των δυνάμεων επιβολής της τάξης, όπως και των δικαστηρίων που δεν είναι ισλαμικά».

ΤΟΚΙΟ.-- Τουλάχιστον 14 νεκρούς άφησε πίσω του ένας ακόμα τυφώνας που πέρασε από την Ιαπωνία, ο «Namtheun», που σύμφωνα με τις μετρήσεις έτρεχε με 180 χλμ. την ώρα. Είχε προηγηθεί το πέρασμα του «Lionrock», που επίσης προκάλεσε το θάνατο 14 ανθρώπων.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκασε χτες «τη σοβαρή βομβιστική επίθεση» που έγινε στις 30 Αυγούστου, ενάντια στην πρεσβεία της Κίνας στην πρωτεύουσα του Κιργιστάν, Μπισκέκ.

ΛΙΜΠΡΒΙΛ.-- Σε πέντε αυξήθηκαν οι νεκροί στην πρωτεύουσα της Γκαμπόν, Λιμπρβίλ, όπου συνεχίζονται οι συγκρούσεις μεταξύ Αστυνομίας και υποστηρικτών της αντιπολίτευσης, που αμφισβητεί τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών, όπου φέρεται να επικράτησε ο μέχρι πρότινος ηγέτης της χώρας, Αλί Μπονγκό, με μικρή διαφορά ψήφων. Η αντιπολίτευση καταγγέλλει την κυβέρνηση για μεγάλη χρήση βίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ