Παρασκευή 25 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Την αποχώρησή του από την προεδρία της Ευρωβουλής ανακοίνωσε ο Μάρτιν Σουλτς, σοσιαλδημοκράτης Γερμανός πολιτικός. Ούτως ή άλλως, με βάση τη συμφωνία των Σοσιαλδημοκρατών και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), θα έπρεπε να παραχωρήσει τη θέση σε πολιτικό του ΕΛΚ τους επόμενους μήνες, αλλά ο Σουλτς επέσπευσε τη διαδικασία για να επιστρέψει στην κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας του. Δεν είναι σίγουρο ότι θα τεθεί επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) για να διεκδικήσει την καγκελαρία, όμως οι πληροφορίες της εφημερίδας «Suddeutsche Zeitung» τον θέλουν να μπαίνει επικεφαλής του ψηφοδελτίου στη Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία.

ΜΟΣΧΑ.-- Συνάντηση με τον νεοεκλεγέντα γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, είχε χτες, στη Μόσχα, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, που επανέλαβε ότι η χώρα του τίθεται υπέρ της «ενίσχυσης του ρόλου του ΟΗΕ στην επίλυση των συγκρούσεων και στον αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα». Ο Γκουτέρες, από την πλευρά του, σημείωσε τον σημαντικό ρόλο που παίζει η Ρωσία στον ΟΗΕ και τις διεθνείς υποθέσεις.

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-- Για τρίτη μέρα χτες συνέχιζαν συνεργεία πυρόσβεσης στο Ισραήλ να πολεμούν με τις μεγάλες πυρκαγιές που ξέσπασαν σε δασική έκταση κοντά σε οδική αρτηρία μεταξύ Ιερουσαλήμ - Τελ Αβίβ και στη Χάιφα, με αποτέλεσμα να εκκενωθούν για προληπτικούς λόγους περίπου 50.000 κατοικίες. Συνελήφθησαν τέσσερις Παλαιστίνιοι ως ύποπτοι για πιθανή ανάμειξη στις πυρκαγιές καθώς οι Ισραηλινοί υπουργοί Εσωτερικής Ασφάλειας, Γκιλάντ Ερντάν, και Παιδείας, Ναφτάλι Μπένετ, θεωρούν πως ήταν αποτέλεσμα εμπρησμού και όχι μόνο καιρικών συνθηκών, παρατεταμένης ανομβρίας και ισχυρών ανέμων. Στην κατάσβεση των πυρκαγιών συμμετέχουν και αεροπλάνα πυρόσβεσης από Ελλάδα, Κύπρο, Ιταλία, Ρωσία. Είναι πάντως χαρακτηριστικό ότι από την Τετάρτη έως χτες είχαν εκδηλωθεί πάνω από 220 εστίες φωτιάς στο κεντρικό και βόρειο Ισραήλ.

ΚΑΪΡΟ.-- Αιγυπτιακό εφετείο μείωσε σε έξι μήνες την ποινή τριετούς κάθειρξης που είχε επιβληθεί προ μηνών στην ποιήτρια Φάτμα Ναούτ επειδή σε ανάρτησή της στο «Facebook» επέκρινε τη θυσία ζώων για τη μουσουλμανική γιορτή Κουρμπάν Μπαϊράμ (γνωστή ως «γιορτή των θυσιών»).

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΚΟΥΒΕΪΤ.-- Στις κάλπες για την ανάδειξη νέας Βουλής και κυβέρνησης προσέρχονται αύριο Σάββατο οι ψηφοφόροι στο Κουβέιτ μετά την απόφαση του 87χρονου εμίρη της χώρας, σεΐχη Σαμπά αλ Αχμαντ αλ Σαμπάχ, να διαλύσει τη Βουλή τον περασμένο Οκτώβρη μετά τη διαφωνία που είχε με την πλειοψηφία των βουλευτών για αύξηση στην τιμή του πετρελαίου κατά 80% (λόγω περικοπών σε κρατικές επιδοτήσεις).

ΟΥΑΓΚΑΝΤΟΥΓΚΟΥ.-- Διήμερη γενική απεργία ολοκληρώνουν σήμερα οι γιατροί και οι νοσηλευτές σε όλα τα δημόσια Κέντρα Υγείας στην Μπουρκίνα Φάσο με μισθολογικά αιτήματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ