Παρασκευή 20 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Ρεξ Τίλερσον υποστήριξε ότι η Κίνα ως «ανερχόμενη δύναμη κατά μήκος της Ινδίας ενεργεί ανεύθυνα κατά καιρούς, υποβαθμίζοντας τους κανόνες διεθνούς δικαίου». Σε ομιλία του για τις σχέσεις ΗΠΑ - Ινδίας, ο Τίλερσον επέκρινε και τις - όπως είπε - «προκλητικές ενέργειες» της Κίνας στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, που - συνέχισε - «αποτελούν μία ευθεία πρόκληση έναντι του διεθνούς δικαίου, αλλά και των κανόνων τους οποίους υπερασπίζονται οι ΗΠΑ και η Ινδία». Αν και οι ΗΠΑ «επιθυμούν μία εποικοδομητική σχέση με την Κίνα», «δεν θα μας περιορίσουν οι κινεζικές προκλήσεις κατά του διεθνούς δικαίου, ούτε η υποβάθμιση της κυριαρχίας γειτονικών χωρών από την Κίνα, που υπονομεύει τις ΗΠΑ και τους φίλους μας», πρόσθεσε.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Τουλάχιστον 58 άτομα σκοτώθηκαν χτες στο Αφγανιστάν, μετά από επίθεση των Ταλιμπάν σε στρατιωτική βάση στη νότια επαρχία Κανταχάρ. Πρόκειται για την τρίτη επίθεση κατά κυβερνητικών δυνάμεων μέσα σε ένα 48ωρο.

ΡΩΜΗ.-- Οι υπουργοί Εσωτερικών της λεγόμενης «Ομάδας των 7» (ισχυρότερων καπιταλιστικών χωρών) συναντήθηκαν στο ιταλικό νησί Ισκια, με θέμα την «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας» και ειδικά των μαχητών του «Ισλαμικού Κράτους», των οποίων η πορεία απασχολεί, ειδικά μετά τα νέα δεδομένα που δημιουργεί μια ανακατάληψη και της Ράκα, στη Συρία. Ακόμα, στην ατζέντα τους βρέθηκε και «η καταπολέμηση της τρομοκρατίας» στο Διαδίκτυο, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των εταιρειών «Google», «Facebook», «Twitter» και «Microsoft».

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς κατέθεσε το βράδυ της Τετάρτης επί πέντε ώρες σε αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας, αρνούμενος ότι είχε «ανάρμοστες σχέσεις» με τη Ρωσία στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Επικαλούμενος ωστόσο σχετικό δικαίωμα των μελών της αμερικανικής κυβέρνησης, αρνήθηκε να συζητήσει «το περιεχόμενο των απόρρητων συζητήσεων». Στο μεταξύ, πιέσεις φαίνεται πως ασκούν υψηλόβαθμα στελέχη της CIA στο Εθνικό Αρχείο των ΗΠΑ προκειμένου να καθυστερήσει τη δημοσιοποίηση χιλιάδων απόρρητων κρατικών φακέλων που αφορούν τη δολοφονία του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ Τζ. Κένεντι. Η απόφαση των υπευθύνων των Εθνικών Αρχείων αναμένεται έως τις 26 του μήνα.

ΣΑΚΡΑΜΕΝΤΟ.-- Στους 42 ανήλθαν χτες οι νεκροί από τις πολυήμερες πυρκαγιές που αποτεφρώνουν τεράστιες δασικές, αγροτικές και κατοικημένες περιοχές της βόρειας Καλιφόρνια. Αρκετά από τα θύματα ήταν ηλικιωμένοι που εγκλωβίστηκαν στα σπίτια τους, δίχως να μπορέσουν να ξεφύγουν από τις φλόγες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ