Τρίτη 7 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΑΪΡΟ.-- Αξιωματούχοι από Ιταλία, Γερμανία, Ολλανδία, Βρετανία και Καναδά επέκριναν προχτές τη φυλάκιση του Αιγύπτιου δικηγόρου Ιμπραήμ Μετουάλι Χεγκάζι, που είχε συνδράμει στην έρευνα για τη δολοφονία του Ιταλού μεταπτυχιακού φοιτητή Τζούλιο Ρετζένι στο Κάιρο το Γενάρη του 2016. Εξέφρασαν «βαθιά ανησυχία» για τις συνθήκες κράτησής του και απαίτησαν την άμεση απελευθέρωσή του. Ο Ι.Μ.Χεγκάζι συνελήφθη πριν λίγες μέρες, με την κατηγορία της διασποράς ψευδών ειδήσεων και της συμμετοχής σε παράνομη οργάνωση. Ακολούθως, το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τους πρεσβευτές δυτικών χωρών και τους επέδωσε διαμαρτυρία για μια κοινή ανακοίνωση των κυβερνήσεών τους που επέκρινε την κράτηση του δικηγόρου Ι.Μ.Χεγκάζι, χαρακτηρίζοντας τις επικρίσεις τους «κατάφωρη και απαράδεκτη ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις (της Αιγύπτου) και το έργο της δικαιοσύνης».

ΝΙΑΜΕΪ.-- Η κυβέρνηση του Νίγηρα ανακοίνωσε ότι εξουσιοδότησε τις ΗΠΑ να οπλίσουν τα τηλεκατευθυνόμενα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη τους που βρίσκονται ανεπτυγμένα στο έδαφος της χώρας και τα οποία μέχρι τώρα περιορίζονταν στην επιτήρηση των κινήσεων οργανώσεων τζιχαντιστών στην περιοχή του Σαχέλ. Επισήμως, ΗΠΑ και Νίγηρας συνεργάζονται από τον Οκτώβρη του 2015 «στον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας».

ΑΝΟΪ.-- Τουλάχιστον 27 άνθρωποι σκοτώθηκαν μόνο το Σαββατοκύριακο στο Βιετνάμ, μετά από το καταστροφικό πέρασμα του τυφώνα Ντάμφρεϊ, από τις κεντρικές και νότιες περιοχές της χώρας. Το φαινόμενο συνοδευόταν από ανέμους ταχύτητας 90-130 χιλιομέτρων την ώρα, προκαλώντας ζημιές σε πάνω από 40.000 σπίτια. Οι αγνοούμενοι ξεπερνούν τους 22.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Ο αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης Ντέμιαν Γκριν διέψευσε τον ισχυρισμό ότι η αστυνομία βρήκε πορνογραφικό υλικό σε έναν από τους υπολογιστές του στη Βουλή το 2008. Μάλιστα, χαρακτήρισε τους σχετικούς ισχυρισμούς πρώην υψηλόβαθμου αξιωματούχου της αστυνομίας στους κυριακάτικους «Τάιμς» «απολύτως ψευδείς» και «πολιτική λάσπη».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ