Τρίτη 4 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Η Βρετανίδα πρωθυπουργός απέρριψε το ενδεχόμενο να διεξαχθεί ένα δεύτερο δημοψήφισμα σε σχέση με την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ. Παράλληλα, διαφαίνεται πως ενισχύεται στη Σκοτία η τάση των ψηφοφόρων υπέρ της ανεξαρτησίας από το Ηνωμένο Βασίλειο, εξαιτίας των δυσκολιών που παρουσιάζει η διαπραγμάτευση για αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Ο σοσιαλδημοκράτης Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ υποσχέθηκε χτες τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για ένα νέο καθεστώς αυτονομίας στο πλαίσιο του ισπανικού κράτους. Η κυβέρνησή του από την 1η Ιούνη έχει ξεκινήσει διάλογο με τον πρόεδρο της επαρχίας Κιμ Τόρα, διαφοροποιώντας την τακτική του από τον νεοφιλελεύθερο προκάτοχό του, Μ. Ραχόι, που είχε επιλέξει την τακτική της καταστολής. Προφανώς και η νέα τακτική δεν έχει σχέση με τα εργατικά δικαιώματα που από κοινού, ανεξαρτήτως εθνότητας, τσακίζουν οι καπιταλιστές που στηρίζουν την κεντρική και τις τοπικές κυβερνήσεις.

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε στην Τρίπολη και στα προάστιά της, εν μέσω των συνεχιζόμενων συγκρούσεων ανάμεσα σε αντίπαλες παραστρατιωτικές οργανώσεις, εξαιτίας των οποίων έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 39 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί δεκάδες την τελευταία βδομάδα. Νωρίτερα, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, κάλεσε «όλες τις πλευρές να σταματήσουν αμέσως τις εχθροπραξίες» στη Λιβύη και να συμμορφωθούν με τις «συμφωνίες εκεχειρίας» που υπογράφηκαν υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Επίθεση ενός βομβιστή αυτοκτονίας της οργάνωσης τζιχαντιστών «Αλ Σαμπάμπ» προκάλεσε την Κυριακή το θάνατο έξι ατόμων, τον τραυματισμό άλλων 14 (και 6 παιδιών) και σοβαρές υλικές ζημιές σε παρακείμενα δημόσια κτίρια, στο κέντρο της πρωτεύουσας της Σομαλίας, Μογκαντίσου.

ΣΑΝΑΑ.-- 33 Αφρικανοί μετανάστες πνίγηκαν ανοικτά των ανατολικών ακτών της Υεμένης, όταν δουλέμποροι που κυβερνούσαν το μικρό πλεούμενο στο οποίο είχαν επιβιβαστεί, τους ανάγκασαν να πέσουν στη θάλασσα. Το ίδιο διάστημα, η κυβέρνηση της Υεμένης του φιλοσαουδάραβα Προέδρου Χάντι αναγκάστηκε να ανακοινώσει μισθολογικές αυξήσεις στους δημόσιους υπαλλήλους και στις συντάξεις μετά από μαζικές διαδηλώσεις στη νότια πόλη Αντεν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ