Τετάρτη 12 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ.-- Νέα κινητοποίηση ενάντια στο νομοσχέδιο για την έκδοση υπόπτων στην ηπειρωτική Κίνα ετοιμάζεται σήμερα στην Κίνα, όπου δεκάδες επιχειρήσεις έχουν δηλώσει πρόθυμες να κλείσουν για να συμμετάσχουν. Το Πεκίνο εξακολουθεί να μιλά για «έξωθεν παρέμβαση», ενώ ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ κάλεσε ξανά τις ΗΠΑ «να επιδείξουν σύνεση στις ανακοινώσεις και τις ενέργειές τους και να μην παρεμβαίνουν πλέον στις υποθέσεις του Χονγκ Κονγκ και στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας με οποιονδήποτε τρόπο».

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου κλήθηκε να απολογηθεί στον εισαγγελέα λίγες βδομάδες μετά τις νέες εκλογές της 17ης Σεπτέμβρη, όσον αφορά τις κατηγορίες για διαφθορά.

ΚΙΝΣΑΣΑ.-- Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν σε βίαια επεισόδια στην επαρχία Ιτούρι, στο βορειοανατολικό τμήμα της ΛΔ Κονγκό, που πλήττεται παράλληλα και από επιδημία του αιμορραγικού ιού Εμπολα.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ανανέωσε σε βάρος της Λιβύης για έναν ακόμη χρόνο το διεθνές εμπάργκο όπλων που παραβιάζεται συστηματικά από δυτικές και άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις (π.χ. Τουρκία, Σαουδική Αραβία κ.ά.).

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, αναφερόμενος στο Μεταναστευτικό, δήλωσε ότι η χώρα του έχει πλέον τη δυνατότητα να στέλνει πίσω στις πατρίδες τους αιτούντες άσυλο στο Μεξικό «σε όλη την έκταση των συνόρων των δύο κρατών», μετά την αμερικανο-μεξικανική συμφωνία που ανακοινώθηκε την περασμένη βδομάδα. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συζήτησε με τον Μεξικανό ομόλογό του, Αντρές Ομπραδόρ, σχέδια «συνεργασίας» με κυβερνήσεις χωρών της Κεντρικής Αμερικής, για να ανακοπούν οι μεταναστευτικές ροές.

ΝΤΑΚΑΡ.-- Δεκάδες χιλιάδες μαθητές σε σχολεία όπου διδάσκεται το Κοράνι στη Σενεγάλη αντιμετωπίζουν βάρβαρη κακομεταχείριση, συστηματική αμέλεια και εκμετάλλευση, που προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 16 εξ αυτών μέσα σε δύο χρόνια. Εκπρόσωποι της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» προέτρεψαν τον Πρόεδρο της Σενεγάλης Μακί Σαλ να βάλει τέλος στα βάσανα των παιδιών, καθώς πάνω από 100.000 εξαναγκάζονται να ζητιανεύουν καθημερινά από τους δασκάλους τους και να φέρνουν πίσω χρήματα ή τρόφιμα.

ΚΙΕΒΟ.-- Εξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τη Δευτέρα το βράδυ σε πυρκαγιά που ξέσπασε σε ψυχιατρική κλινική στην Οδησσό, στη νοτιοδυτική Ουκρανία, ανακοίνωσαν οι αρχές. Η πυρκαγιά ξέσπασε αργά το βράδυ στο κτίριο, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία. Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκανε λόγο για «μια φρικτή τραγωδία» και ζήτησε από τον πρωθυπουργό Βολοντίμιρ Γκρόισμαν να συστήσει επιτροπή για να ερευνήσει την υπόθεση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ