Τρίτη 6 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Τον αποκλεισμό μικρών παιδιών από τα δημοτικά σχολεία εφόσον δεν γνωρίζουν Γερμανικά εισηγείται ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χριστιανικής Ενωσης (CDU/CSU), Κάρστεν Λίνεμαν, με τον ισχυρισμό πως αυτό εντείνει την υποβάθμιση των δημόσιων σχολείων. Ακολούθησε ρεπορτάζ της εφημερίδας «Μπιλντ» που ανέφερε πως για το σχολικό έτος 2017-2018, τα παιδιά με σοβαρή έλλειψη στη γνώση της γερμανικής γλώσσας έφθαναν τις 200.000.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Η 65χρονη Βουλγάρα οικονομολόγος Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, έχοντας προσφέρει επί χρόνια υπηρεσίες στην Παγκόσμια Τράπεζα και αργότερα στην ΕΕ ως επίτροπος Διεθνούς συνεργασίας για τον κοινοτικό προϋπολογισμό, αναδείχθηκε η επικρατέστερη υποψήφια για την ηγεσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, μετά την επικείμενη αποχώρηση της επικεφαλής του, Κριστίν Λαγκάρντ. Η Γκεοργκίεβα επικράτησε παρά τη σαφή προτίμηση Ολλανδίας και Γερμανίας στον Ολλανδό πρώην υπουργό Οικονομικών Γερούν Ντάισελμπλουμ.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Τους 5 έφτασαν τελικά οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,9 Ρίχτερ, στην Ινδονησία, οι τρεις μετά από ανακοπή.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Στη Σμύρνη της Τουρκίας θα κατασκευαστεί το νέο εργοστάσιο της γερμανικής «Volkswagen», σύμφωνα με δημοσίευμα της «Bild», και αναμένεται να έχει 2.000 εργαζόμενους. Η εφημερίδα αναφέρει ότι η διεύθυνση του ομίλου είχε σχετικές επαφές με τον ίδιο τον Πρόεδρο, Ρ. Ταγίπ Ερντογάν. Μεταξύ άλλων η επένδυση συνδέεται και με τις προσπάθειες στενότερης σύνδεσης της Τουρκίας με την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Σε τεχνικά προβλήματα αποδόθηκε η προχτεσινή συντριβή ιρανικού μαχητικού αεροσκάφους κοντά στη νότια επαρχία Μπουσέχρ. Το διμελές πλήρωμα του μαχητικού αεροσκάφους κατάφερε να γλιτώσει.

ΜΟΣΧΑ.-- Γερμανία και Γαλλία ζήτησαν χτες την άμεση απελευθέρωση εκατοντάδων υποστηρικτών κομμάτων της αντιπολίτευσης που συνελήφθησαν το Σαββατοκύριακο στη Μόσχα στη διάρκεια διαδήλωσης ενόψει των τοπικών εκλογών του φθινοπώρου. Οι ρωσικές αρχές δικαιολόγησαν τις συλλήψεις κατηγορώντας τους διαδηλωτές ότι δεν είχαν εξασφαλίσει την άδεια της αστυνομίας για τη διαδήλωσή τους.

ΣΑΝΑΑ.-- Νέες επιθέσεις με τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη πραγματοποίησαν χτες Υεμενίτες σιίτες αντικαθεστωτικοί Χούτι στα αεροδρόμια Αμπχα και Νατζράν, καθώς και στην αεροπορική βάση Βασιλιάς Χάλεντ στη Σαουδική Αραβία.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Κοντά σε συμφωνία εκτιμούν πολλοί ότι βρίσκονται ΗΠΑ και Ταλιμπάν, μετά από την έναρξη του 8ου γύρου διαπραγματεύσεων για την «ειρήνευση στο Αφγανιστάν» που ξεκίνησε στην Ντόχα του Κατάρ. Ο διαπραγματευτής των Ταλιμπάν, Αμπντούλ Σαλάμ Χανίφι, μίλησε για «το πρώτο επίτευγμα» που θα είναι «ο τερματισμός της κατοχής, αλλά και η συνολική αποχώρηση των αμερικανικών και ΝΑΤΟικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν».

ΣΟΦΙΑ.-- Τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση έλαβε όλα τα αναγκαία μέτρα για την καταπολέμηση της αφρικανικής πανώλης των χοίρων έδωσε χτες η Βουλγάρα υπουργός Γεωργίας και Τροφίμων, Ντεσισλάβα Τάνεβα. Η ίδια πρόσθεσε πως έχουν διατεθεί 4,5 εκατομμύρια ευρώ για εργασίες απολύμανσης και καθαρισμού σε χοιροτροφεία που έχουν πληγεί από τη νόσο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ