Τρίτη 17 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΕΟΥΛ.-- Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Κορεατικό, Στίβεν Μπίγκαν, δήλωσε από τη Σεούλ ότι η χώρα του είναι διατεθειμένη να συζητήσει «όλα τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος» με τη Βόρεια Κορέα, αν και απέδωσε στην Πιονγιάνγκ «εχθρικές» και «ασύνετες» απαιτήσεις. Πάντως, διευκρίνισε πως η Ουάσιγκτον «δεν έχει χρονοδιάγραμμα, έχει στόχο» όσον αφορά την πορεία αποπυρηνικοποίησης της Κορεατικής Χερσονήσου. Το Σάββατο η Πιονγιάνγκ επιβεβαίωσε νέα δοκιμή σε εγκατάσταση εκτόξευσης δορυφόρων, με σκοπό - σύμφωνα με το πρακτορείο KCNA - «τον περιορισμό και την εξουδετέρωση της πυρηνικής απειλής των Ηνωμένων Πολιτειών».

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Ο σοσιαλδημοκράτης υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, ξεκίνησε χτες τις ξεχωριστές συναντήσεις με όλους τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων προκειμένου να εξασφαλίσει στήριξη ή ανοχή για το σχηματισμό κυβέρνησης με τους «Ποδέμος». Ο πρόεδρος του Λαϊκού Κόμματος, Π. Κασάδο, επανέλαβε ότι δεν θα βοηθήσει στο σχηματισμό συγκυβέρνησης. Ο Σάντσεθ συναντήθηκε επίσης με την επικεφαλής των «Πολιτών».

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- «Καλή ένδειξη» χαρακτήρισε προχτές ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ την έναρξη συνομιλιών ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ, με σκοπό να τερματιστεί η διένεξη που εκδηλώθηκε τον Ιούνη του 2017, προκαλώντας «κραδασμούς» στις σχέσεις μεταξύ των χωρών του Περσικού Κόλπου.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Ενας 24χρονος αντικυβερνητικός διαδηλωτής πυροβολήθηκε θανάσιμα το Σάββατο στην ιρακινή πρωτεύουσα, στη διάρκεια συγκέντρωσης κοντά στην πλατεία Ταχρίρ. Αλλος ένας νεαρός τραυματίστηκε από την ίδια επίθεση. Είναι ο τέταρτος νεαρός διαδηλωτής που δολοφονείται μέσα στο τελευταίο 15ήμερο από πυρά άγνωστου ελεύθερου σκοπευτή.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.-- Ρουμανικό δικαστήριο επέβαλε βαριές ποινές κάθειρξης, διάρκειας έως και 12 ετών, σε 13 άτομα (ανάμεσά τους πολιτικούς, επιχειρηματίες κ.ά.) που κρίθηκαν ένοχοι για πυρκαγιά σε νυχτερινό κέντρο στο Βουκουρέστι με 64 νεκρούς, το 2015.

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.-- Ο εμπορικός διαπραγματευτής του Μεξικού, που συμμετέχει στη διαπραγμάτευση νέας εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ και τον Καναδά, απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να επιτρέψει σε Αμερικανούς ή Καναδούς επιθεωρητές Εργασίας να ασκήσουν ελέγχους σε εργοτάξια στη χώρα του.

ΜΑΝΙΛΑ.-- Τουλάχιστον τρία άτομα σκοτώθηκαν μετά τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 6,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στο νησί Μιντανάο των Φιλιππίνων. Σωστικά συνεργεία εστίαζαν τις έρευνες σε εμπορικό κέντρο που κατέρρευσε και υπήρχαν φόβοι για πολλούς εγκλωβισμένους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ