Τετάρτη 9 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.-- Παραιτήθηκε το βράδυ της Δευτέρας ο Ρουμάνος δεξιός πρωθυπουργός Λούντοβιτς Ορμπαν, 13 μήνες μετά το διορισμό του έπειτα από πρόταση μομφής που είχε ανατρέψει την προηγούμενη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση. Αφορμή για την παραίτηση έδωσαν οι κακές επιδόσεις του κόμματός του «Φιλελεύθεροι», στις εκλογές της Κυριακής, που ήρθαν στη δεύτερη θέση παίρνοντας το 25% των ψήφων. Εμειναν πέντε ποσοστιαίες μονάδες πίσω από τους Σοσιαλδημοκράτες που πήραν 30%.

ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ.-- Αιθίοπες στρατιώτες πυροβόλησαν και συνέλαβαν χτες το απόγευμα υπαλλήλους αποστολής αρωγής του ΟΗΕ που επιχείρησαν να εισέλθουν στη βόρεια περιφέρεια Τιγκράι, που έχει αποκλειστεί από τις αρχές Νοέμβρη, στο πλαίσιο επίθεσης του στρατού κατά ενόπλων του κινήματος TPLF. Οι υπάλληλοι του ΟΗΕ φέρεται πως παραβίασαν δύο φυλάκια ελέγχου για να μπουν στην περιοχή.

ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-- Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν και τραυμάτισαν έναν Παλαιστίνιο άμαχο, επειδή πλησίασε σε σημείο ελέγχου χωρίς να σταματήσει στην εντολή τους. Ο άνδρας μεταφέρθηκε για νοσηλεία στο νοσοκομείο Χαντάς της Ιερουσαλήμ, όπου νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση.

ΑΜΠΟΥ ΝΤΑΜΠΙ.-- Η αστυνομία και η τροχαία στο Αμπου Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ανακοίνωσαν πως σχεδιάζουν να εγκαταστήσουν νέο σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης, που θα ανιχνεύει στους αυτοκινητοδρόμους οδηγούς που παραβιάζουν τους κανονισμούς για τη χρήση κινητών και ζωνών ασφαλείας.

ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Στην πρωτεύουσα του Σουδάν, Χαρτούμ, έφτασε χτες για επίσκεψη ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών πρίγκιπας Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν, για πρώτη φορά μετά την ανατροπή του προηγούμενου Προέδρου Ομάρ Μπασίρ μέσω περσινής λαϊκής και ενδοαστικής εξέγερσης.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Η ΕΕ προειδοποίησε χτες τη Βουλγαρία ότι διακινδυνεύει «τη διασάλευση της ασφάλειας στα Δυτικά Βαλκάνια και ευρύτερα στην Ευρώπη» εάν συνεχίσει να μπλοκάρει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ