Τετάρτη 19 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΝΟΥΡ - ΣΟΥΛΤΑΝ.-- Ο πρώην Πρόεδρος του Καζακστάν και μέχρι πρότινος πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας, Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ, δήλωσε χτες ότι έχει αποσυρθεί και διέψευσε ότι έχει έρθει σε ρήξη με τον διάδοχό του, Κ. Γ. Τοκάεφ. Ο Ναζαρμπάγεφ αποπέμφθηκε από τα αξιώματά του μετά τις μεγάλες λαϊκές διαδηλώσεις στο Καζακστάν, ενώ μέλη της οικογένειάς του «παραιτήθηκαν» από κρατικές και επιχειρηματικές θέσεις. Ο Ναζαρμπάγεφ εκτίμησε ότι στόχος των διαδηλωτών ήταν «να καταστρέψουν την ακεραιότητα της χώρας και τα θεμέλια του κράτους», επιβεβαιώνοντας ότι το αστικό σύστημα, παρά τις εσωτερικές αντιθέσεις, ομονοεί στην αντιμετώπιση του λαϊκού παράγοντα, που ειδικά στις δυτικές βιομηχανικές περιοχές έδειξε την ανωτερότητα της οργανωμένης εργατικής πάλης.

ΝΟΥΚΟΥΑΛΟΦΑ.-- Η κυβέρνηση της Τόνγκα (νότιος Ειρηνικός) ανακοίνωσε ότι μετά την έκρηξη του υποθαλάσσιου ηφαιστείου (16/1) όλα τα σπίτια έχουν καταστραφεί στο νησί Μάνγκο ενώ και η νήσος Ναμούκα έχει υποστεί εκτεταμένες καταστροφές. Επίσημα έχουν καταγραφεί τρία θύματα αλλά η συγκέντρωση πληροφοριών είναι πολύ δύσκολη εξαιτίας των τεράστιων ζημιών σε υποδομές, που εμποδίζουν και τη διανομή βοήθειας στους πληγέντες.

TΡΙΠΟΛΗ.-- Τη διεξαγωγή εκλογών στη Λιβύη τον Ιούνη πρότεινε η ειδική σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ για τη Λιβύη, Στέφανι Γουίλιαμς, μετά την αναβολή τους τον περασμένο Δεκέμβρη. Μιλώντας στο πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες» τόνισε πως οι εκλογές και η «ειρηνική πολιτική διαδικασία» είναι ένας τρόπος για να βγει η χώρα από την κρίση.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Στο πλευρό της Βρετανίδας ηθοποιού Εμα Γουάτσον, που δέχθηκε πρόσφατα τις αποδοκιμασίες Ισραηλινών νυν και πρώην αξιωματούχων για «αντισημιτισμό» επειδή εξέφρασε αλληλεγγύη στον αγώνα των Παλαιστινίων για τα δικαιώματά τους, στέκονται δεκάδες γνωστοί Αμερικανοί και Βρετανοί καλλιτέχνες. Ανάμεσά τους οι Ακι Καουρισμάκι, Κάρτερ Μπέργουελ, Μάικλ Ράντφορντ, Σούζαν Σάραντον και Κεν Λόουτς.

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Ισραηλινοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν πως πραγματοποιήθηκε με επιτυχία χτες η δοκιμή του αντιβαλλιστικού συστήματος «Arrow-3».

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Η υπηρεσία Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (Unrwa) απηύθυνε χτες έκκληση για τη συγκέντρωση 1,6 δισ. δολαρίων φέτος προκειμένου να αντιμετωπίσει το χρόνιο έλλειμμα στον προϋπολογισμό της.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Επιτροπή της Γερουσίας θα συζητήσει αύριο Πέμπτη ένα νομοσχέδιο που έχει ως στόχο να βάλει όρια στα καταστήματα εφαρμογών (app stores) εταιρειών, για τις οποίες μερικά μέλη του Κογκρέσου υποστηρίζουν ότι ελέγχουν μεγάλο μέρος της αγοράς. Μεταξύ αυτών, η «Apple Inc» αλλά και η «Google» της «Alphabet Inc». Οι γερουσιαστές έχουν δηλώσει ότι το νομοσχέδιο θα απαγορεύει στα μεγάλα καταστήματα εφαρμογών να απαιτούν από τους παρόχους των εφαρμογών να χρησιμοποιούν τα συστήματα πληρωμών των μεγάλων εταιρειών και στις μεγάλες εταιρείες να τιμωρούν εφαρμογές που προσφέρονται σε διαφορετικές τιμές ή με διαφορετικούς όρους από άλλο κατάστημα εφαρμογών ή σύστημα πληρωμών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ