Πέμπτη 15 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-- Το πρώτο μεγάλο ξέσπασμα χολέρας στη Συρία εδώ και μια δεκαετία έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε 7 ανθρώπους και έχει μολύνει πάνω από 50, ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Υγείας της χώρας. Νωρίτερα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε ότι υπάρχει «πολύ υψηλός» κίνδυνος εξάπλωσης της χολέρας σε όλη τη Συρία. Στο μεταξύ, έκθεση του επικεφαλής της Επιτροπής του ΟΗΕ για τη Συρία, Π. Σ. Πινιέιρο, κατέγραψε μεταξύ άλλων τουλάχιστον 12 ισραηλινά πλήγματα εναντίον της Συρίας τους πρώτους έξι μήνες του 2022, περιλαμβανομένης μιας επίθεσης στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Δαμασκού που έθεσε τις εγκαταστάσεις του εκτός λειτουργίας για σχεδόν δύο βδομάδες, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να στείλει ο ΟΗΕ ανθρωπιστική βοήθεια εκείνη την περίοδο.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας «Guardian» ανέφερε ότι ο νέος βασιλιάς Κάρολος Γ' ανοίγει τον δρόμο για απολύσεις δεκάδων εκ των περίπου 100 ανθρώπων που δούλευαν για τον ίδιο στην έως πρότινος επίσημη κατοικία του στο Κλάρενς Χάουζ στο Λονδίνο. Η εφημερίδα ανέφερε πως έχουν ήδη πάρει επιστολή ειδοποίησης για απόλυση δεκάδες μέλη του προσωπικού στο Κλάρενς Χάουζ, καθώς οι υπηρεσίες του νέου βασιλιά μεταφέρονται στο ανάκτορο του Μπάκιγχαμ. Σε μια προσπάθεια να «χρυσωθεί» το χάπι της απόλυσης, οι υπό απόλυση εργαζόμενοι ενημερώθηκαν ότι θα τους δοθούν «ενισχυμένες» αποζημιώσεις.

ΤΖΕΝΙΝ.-- Ανταλλαγές πυρών μεταξύ Παλαιστίνιων ενόπλων και Ισραηλινών στρατιωτών σε στρατιωτικό φυλάκιο ελέγχου κοντά στην Τζενίν της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης, είχε χτες ως αποτέλεσμα τον θάνατο ενός Ισραηλινού υποδιοικητή μονάδας και δύο νεαρών Παλαιστινίων.

ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ.-- Δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν σε δύο αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον της Μεκέλε, πρωτεύουσας της επαρχίας Τιγκράι στην Αιθιοπία, σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές, δύο μέρες αφότου οι αντάρτες της περιοχής άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο εκεχειρίας και ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση.

ΒΕΓΓΑΖΗ.-- Εκρηξη σε δεξαμενή καυσίμων σημειώθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης στην πόλη Σεμπά της νότιας Λιβύης, από την οποία τουλάχιστον 13 άνθρωποι τραυματίστηκαν. Το περιστατικό σημειώθηκε λίγες βδομάδες μετά την έκρηξη βυτιοφόρου που μετέφερε καύσιμα στην ίδια περιοχή, από την οποία 6 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 70 τραυματίστηκαν.

ΑΜΜΑΝ.-- Τουλάχιστον 5 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν καταπλακώθηκαν από τα ερείπια τετραώροφης παλιάς πολυκατοικίας στο Αμμάν της Ιορδανίας προχτές βράδυ. Αλλοι 10 παραμένουν εγκλωβισμένοι στα ερείπια και 14 ανασύρθηκαν με τραύματα. Ο Ιορδανός πρωθυπουργός, Μπίσερ αλ Χασάνι, διέταξε τη διενέργεια κατεπείγουσας έρευνας αναφορικά με τα αίτια της κατάρρευσης σε ένα από τα κεντρικά σημεία της πρωτεύουσας.

ΤΣΑΡΛΕΣΤΟΝ.-- Οι βουλευτές της Δυτικής Βιρτζίνιας ενέκριναν νομοσχέδιο που επιβάλλει αυστηρούς περιορισμούς στις αμβλώσεις, απαγορεύοντας την επέμβαση ακόμη και τις πρώτες μέρες της κύησης, με κάποιες εξαιρέσεις σε περιπτώσεις βιασμού, αιμομιξίας ή όταν κινδυνεύει η υγεία της μητέρας. Το νομοσχέδιο, το οποίο πρέπει να υπογράψει ο κυβερνήτης Τζιμ Τζάστις, είναι το δεύτερο που υιοθετείται σε πολιτεία των ΗΠΑ μετά την ανατροπή, τον Ιούνη, από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, παλιότερης απόφασής του υπέρ του δικαιώματος των γυναικών στην άμβλωση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ