Τρίτη 18 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.-- Ο ηγέτης του συντηρητικού κόμματος των Μετριοπαθών στη Σουηδία, Ουλφ Κρίστερσον, όπως αναμενόταν εξελέγη χθες πρωθυπουργός της χώρας, κερδίζοντας την απόλυτη πλειοψηφία του κοινοβουλίου, με τη στήριξη του ακροδεξιού - εθνικιστικού κόμματος «Σουηδοί Δημοκράτες» (SD). Ο Κρίστερσον θα ηγείται πλέον κυβέρνησης μειοψηφίας, με τη συμμετοχή των Χριστιανοδημοκρατών και των Φιλελεύθερων, ενώ οι «Σουηδοί Δημοκράτες» δεν θα συμμετέχουν στην κυβέρνηση, αλλά συμφώνησαν να τη στηρίζουν.

ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ.-- Η Αφρικανική Ενωση ζήτησε την Κυριακή την άμεση κατάπαυση του πυρός στη βόρεια αιθιοπική επαρχία Τιγκράι, όπου η βία κλιμακώνεται εδώ και περίπου έναν χρόνο, με αποτέλεσμα χιλιάδες νεκρούς και εκτοπισμένους. Μετά την πρόσφατη δήλωση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ότι ανησυχεί από την επιδείνωση της βίας, ο πρόεδρος της Αφρικανικής Ενωσης Μούσα Φάκι Μαχάματ ζήτησε «άμεση και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός» και την έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών.

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-- Ρωσικά και συριακά στρατεύματα σκότωσαν προχτές 20 τζιχαντιστές κατά τη διάρκεια επιχείρησης στο νότιο τμήμα της Συρίας, μεταξύ των οποίων ήταν και ορισμένοι που ευθύνονταν για επίθεση εναντίον λεωφορείου του συριακού στρατού την περασμένη Πέμπτη. Η επιχείρηση διεξήχθη στη νότια επαρχία Ντεράα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ