Τρίτη 13 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Η Αμερικανίδα γερουσιαστής των Δημοκρατικών από την Αριζόνα, Κίρστεν Σίνεμα, δήλωσε ότι «ανεξαρτητοποιείται από το ελαττωματικό, κομματικό σύστημα της Ουάσιγκτον». Η Σίνεμα, που και το προηγούμενο διάστημα παζάρευε την ψήφο της σε νομοσχέδια των Δημοκρατικών, διαβεβαίωσε ότι δεν θα προσχωρήσει στην ομάδα των Ρεπουμπλικάνων, αλλά θα προωθεί τα «συμφέροντα της Πολιτείας» της ανάλογα με τις θέσεις των δύο κομμάτων. Η εξέλιξη μεταβάλλει ξανά την εύθραυστη πλειοψηφία των Δημοκρατικών στη Γερουσία κατά μία έδρα.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ - ΠΕΚΙΝΟ.-- Ινδικά και κινεζικά στρατεύματα συγκρούστηκαν την περασμένη βδομάδα στο βορειοανατολικό ινδικό κρατίδιο Αρουναχάλ Πραντές, σύμφωνα με Ινδούς αξιωματούχους, μετέδωσαν το «Bloomberg» και ινδικά ΜΜΕ. Το περιστατικό φέρεται ότι έλαβε χώρα στις 9/12 και οδήγησε σε ελαφρούς τραυματισμούς και από τις δύο πλευρές. Οι στρατιωτικές δυνάμεις έχουν έκτοτε απομακρυνθεί από την περιοχή και στρατιωτικοί διοικητές συναντήθηκαν για συνομιλίες. Εκπρόσωπος του ινδικού υπουργείου Αμυνας αρνήθηκε να σχολιάσει, ενώ δεν υπήρξε επιβεβαίωση από το Πεκίνο. Στην περιοχή Αρουναχάλ Πραντές διεξήχθη μεγάλο μέρος του πολέμου Ινδίας - Κίνας το 1962.

ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Την έναρξη ερευνών σε πιθανά υποθαλάσσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων του «οικοπέδου 9» της λιβανέζικης ΑΟΖ ανακοίνωσε χτες ότι θα πραγματοποιήσει μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2023 το γαλλικό μονοπώλιο Ενέργειας «TotalEnergies». Η γαλλική εταιρεία, βάσει της συμφωνίας Λιβάνου - Ισραήλ - ΗΠΑ του περασμένου Οκτώβρη, έχει αναλάβει εξουσίες που άπτονται και της χρηματικής αποζημίωσης του Ισραήλ για την πιθανή εκμετάλλευση κοιτάσματος που μέρος του μπορεί να εμπίπτει στην ισραηλινή ΑΟΖ. Αρχικά την άδεια γεωτρήσεων στο «οικόπεδο 9» είχε αναλάβει κοινοπραξία της «TotalEnergies», της ιταλικής «Εni» και τη ρωσικής «Novatek», αλλά μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία η «Novatek» αποχώρησε από την κοινοπραξία.

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Απελάθηκε την Κυριακή και τέθηκε υπό την κράτηση των ομοσπονδιακών αρχών στις ΗΠΑ ο Λίβυος Αμπού Αγκίλα Μοχάμαντ Μανσούντ Χαΐρ αλ Μαρίμι, πρώην στέλεχος των λιβυκών μυστικών υπηρεσιών, ο οποίος κατηγορείται για την κατασκευή βόμβας που το 1988 ανατίναξε αεροσκάφος της αμερικανικής αεροπορικής εταιρείας «Pan Am» πάνω από το Λόκερμπι της Σκοτίας, σκοτώνοντας 270 ανθρώπους. Ο κατηγορούμενος αναμένεται να προσαχθεί ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστηρίου της Ουάσιγκτον. Για την αεροπορική τραγωδία του Λόκερμπι καταδικάστηκε μόλις ένας άνθρωπος: Ο Λίβυος Αμπντελμπασέτ Αλί Μοχάμαντ αλ Μεγκράχι, ο οποίος πέθανε το 2012 και μέχρι τέλους δήλωνε αθώος.

ΣΑΝΑΑ.-- Πάνω από 11.000 παιδιά έχουν σκοτωθεί, ακρωτηριαστεί ή τραυματιστεί από το 2015 στην Υεμένη και σχεδόν άλλα 4.000 έχουν στρατολογηθεί στη σύρραξη που ρημάζει τη χώρα εδώ και πάνω από 8 χρόνια, σύμφωνα με δεδομένα που δημοσιοποίησε χτες ο ΟΗΕ.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Το BBC μετέδωσε την Κυριακή ότι στο βρετανικό νοσοκομείο «Great Ormond Street Hospital» θεραπεύτηκε πλήρως από λευχαιμία ένα 13χρονο κορίτσι, χάρη σε μια πρωτοποριακή μέθοδο παρέμβασης στο γενετικό υλικό. Ουσιαστικά, «επαναπρογραμματίζοντάς» το, οι γιατροί δημιούργησαν έναν νέο τύπο Τ-λεμφοκυττάρων, που επιτίθενται στα καρκινικά κύτταρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ