Πέμπτη 9 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΕΚΙΝΟ.-- Για απολογισμό με «53 νεκρούς και αγνοούμενους» μίλησε ο αρμόδιος για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων υπουργός της Κίνας, Ουάνγκ Σιανγκσί, αναφερόμενος στην κατάρρευση στοών σε ανθρακωρυχείο στις 22 Φλεβάρη, στην Εσωτερική Μογγολία (βόρεια). Στην πραγματικότητα, πρόκειται για την επίσημη επιβεβαίωση ότι στο πολύνεκρο εργατικό δυστύχημα σκοτώθηκαν 53 ανθρακωρύχοι.

ΔΟΥΒΛΙΝΟ.-- Η Ιρλανδία προγραμματίζει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος τον Νοέμβριο για να διαγράψει αντιδραστικές αναφορές που παραμένουν στο Σύνταγμά της, σύμφωνα με τις οποίες η θέση της γυναίκας είναι στο σπίτι... Χαρακτηριστικά το άρθρο 41.2 αναφέρει ότι το κράτος αναγνωρίζει ότι «με τη ζωή της μέσα στο σπίτι, η γυναίκα προσφέρει στο κράτος υποστήριξη, χωρίς την οποία το κοινό καλό δεν μπορεί να επιτευχθεί» και ότι «οι μητέρες δεν θα πρέπει να υποχρεούνται λόγω οικονομικής ανάγκης να εργάζονται παραμελώντας τα καθήκοντά τους στο σπίτι».

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Κύμα σφοδρής χιονόπτωσης καταγράφηκε στη Βρετανία, από τη Σκωτία μέχρι την Κορνουάλη. Σε ορισμένες περιοχές της χώρας, η θερμοκρασία την Τρίτη το βράδυ έπεσε στους -15,2 βαθμούς Κελσίου. «Πρόκειται για τη χαμηλότερη θερμοκρασία τον μήνα Μάρτιο από το 2010 και μετά», σημειώνει η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία. Παρότι οι έντονες χιονοπτώσεις είχαν προβλεφθεί, σημειώθηκαν σοβαρά προβλήματα στις αεροπορικές, οδικές και σιδηροδρομικές συγκοινωνίες και στη λειτουργία εκατοντάδων σχολείων.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Το Ιράν καταδίκασε χτες τον Γαλλοϊρλανδό Μπερνάρ Φελάν σε 6,5 χρόνια φυλάκιση γιατί «παρείχε πληροφορίες σε άλλη χώρα», στο φόντο επιδείνωσης των γαλλο-ιρανικών σχέσεων εδώ και μήνες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ