Πέμπτη 23 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΟΤΑΒΑ.-- Τον θάνατο δύο ατόμων και τον τραυματισμό ενός συνοριοφύλακα προκάλεσε χτες το βράδυ έκρηξη οχήματος στη γέφυρα Rainbow, κοντά στα σύνορα ΗΠΑ - Καναδά. Η έκρηξη προκάλεσε επίσης το κλείσιμο των τεσσάρων γεφυρών του ποταμού Νιαγάρα στα σύνορα των δύο χωρών, για προληπτικούς λόγους, και εξονυχιστικούς ελέγχους πολιτών που επιθυμούν να περάσουν τα σύνορα. Το FBI και η αμερικανική Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία προχωρούν σε διενέργεια έρευνας.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Δύο ισχυρές σεισμικές δονήσεις σημειώθηκαν χτες στον Ειρηνικό. Αρχικά σεισμός 6,2 Ρίχτερ καταγράφηκε στη νήσο Χαλμαχέρα της Ινδονησίας, με εστιακό βάθος 120 χιλιομέτρων. Λίγες ώρες μετά, ισχυρή δόνηση μεγέθους 6,7 Ρίχτερ καταγράφηκε 98 χλμ. ανατολικά του Πορτ Ολρί του νησιού Βανουάτου, με εστιακό βάθος 22,5 χλμ.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Ερωτήματα έχει προκαλέσει η συμμετοχή εκπροσώπου της κυβέρνησης των Ταλιμπάν σε εκδήλωση που διοργανώθηκε σε τζαμί της Τουρκoϊσλαμικής Ενωσης για Θρησκευτικές Υποθέσεις (DITIB), στην Κολωνία της Γερμανίας. Σύμφωνα με σχετικά ρεπορτάζ, αναφέρθηκε στα «επιτεύγματα των Ταλιμπάν» και κάλεσε Αφγανούς που ζουν στην Ευρώπη και διαθέτουν εξειδίκευση να επιστρέψουν στη χώρα τους. Αντιδράσεις εξέφρασαν στελέχη και της γερμανικής κυβέρνησης, με την υπουργό Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ να χαρακτηρίζει την εμφάνιση εκπροσώπου των Ταλιμπάν «εντελώς απαράδεκτη» και να ζητά «κανείς στη Γερμανία (...) να μην επιτρέπεται να δίνει βήμα στους ακραίους ισλαμιστές». Εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ ανέφερε ότι οι αρχές δεν είχαν εκδώσει βίζα για το συγκεκριμένο άτομο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ