Κυριακή 1 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πρωτοπόρος εικαστικός δημιουργός

To έργο ενός μεγάλου και πρωτοπόρου εικαστικού καλλιτέχνη της γενιάς του '30, του Διαμαντή Διαμαντόπουλου (1914-1995), φιλοξενεί η έκθεση που παρουσιάζεται στην αίθουσα «Αστρολάβος - artlife» (Ηροδότου 11). Εκτίθενται έργα από την αρχή της δημιουργίας του μεγάλου μας καλλιτέχνη.

Ο Δ. Διαμαντόπουλος υπήρξε πρωτοπόρος της τέχνης. Μιας τέχνης με συνείδηση του κοινωνικού ρόλου της και ταξική επιλογή στο περιεχόμενό της. Ισως λόγω αυτής της συνειδητής ταξικής επιλογής στην τέχνη και τη ζωή του, ο μεγάλος ζωγράφος, γλύπτης και χαράκτης Διαμαντής Διαμαντόπουλος, έμεινε τόσο μοναχικός. Σίγουρα γι' αυτό προτίμησε να βγάζει τον επιούσιο δουλεύοντας σαν οικοδόμος, παρά να υποκύψει στις δοσοληψίες με τα εμπορικά κυκλώματα της τέχνης. Γι' αυτό διάλεξε το δρόμο της καλλιτεχνικής, ανθρώπινης και ιδεολογικής ακεραιότητας, δρόμος που φαινόταν, αλλά δεν ήταν, παραγωγική και κοινωνική «σιωπή». Γι' αυτό προτίμησε, συνειδητά, το «περιθώριο» του φτωχικού προσφυγικού σπιτιού του στο Βύρωνα, όπου μεγαλούργησε ζωγραφίζοντας, κυρίως, τον απλό, λαϊκό άνθρωπο του καθημερινού μόχθου. Από το χρωστήρα και τη σμίλη του «γεννήθηκαν» μορφές εκπληκτικά στέρεες.

Με ιδιαίτερη έμφαση στις πλαστικές αξίες, με απλοποίηση και σχηματοποίηση των μορφών και αποφυγή ή υποτυπώδη γραφή των χαρακτηριστικών, ο Δ. Διαμαντόπουλος έδωσε την ανθρώπινη φιγούρα σε διάφορες φάσεις, σε οικείους χώρους, που πολλές φορές γίνονταν μυστηριώδεις και αινιγματικοί. Με την πάροδο των χρόνων πέτυχε να δώσει καταπληκτικές εκφραστικές προεκτάσεις, αποτυπώνοντας ανθρώπους του μόχθου. Χρησιμοποιώντας συμβολισμούς, μεγαλύτερη σχηματοποίηση και έντονη μνημειακότητα των μορφών, πέτυχε μέσα από μια έντονη γκάμα χρωμάτων να δώσει δυνατά έργα με στέρεη δομή και υποβλητική ατμόσφαιρα. Η γνησιότητα της γραφής του και η πηγαιότητα της εκφραστικής του γλώσσας συνθέτουν ένα έργο τελείως ιδιαίτερο, με μεγάλη βαρύτητα στο μορφοπλαστικό λεξιλόγιο και στη σύνθεσή του.

Κυριακή (1/2)
  • Στο «Συρμό» εμφανίζεται ο Στ. Βαμβακάρης
    Στο «Συρμό» εμφανίζεται ο Στ. Βαμβακάρης
    Πρεμιέρα της όπερας «Ντον Πασκουάλε» του Γκαετάνο Ντονιτσέτι, στη Λυρική Σκηνή, με σκηνοθέτη και πρωταγωνιστή το διασημότερο καλλιτέχνη σε αυτό το ρόλο, τον Ιταλό μπάσο Εντζο Ντάρα.
  • Η μουσική παράσταση του Στέλιου Βαμβακάρη «Αποφασίζουμε οριστικά» φιλοξενείται στη σκηνή του «Συρμού» (Κολωνού και Οδυσσέως 14, Μεταξουργείο, τηλ. 210.5203.661). Συνοδευόμενος στο τραγούδι από την Εβελίνα Αγγέλου παρουσιάζει τραγούδια δικά του, που αναδεικνύουν τις κοινές ρίζες του ρεμπέτικου και του μπλουζ, αριστουργήματα του Μάρκου, καθώς και τραγούδια των Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Τσιτσάνη κ.ά. Παραστάσεις: Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή.
  • Η Συμφωνική Ορχήστρα Δημοτικού Ωδείου Λάρισας δίνει συναυλία, στις 11.30 π.μ., στο Μέγαρο Μουσικής, σε έργα Σμέτανα, Παγκανίνι κ.ά., με σολίστ τον βιολονίστα Σίμο Παπάνα.
Δευτέρα (2/2)
  • Εγκαινιάζεται (8 μ.μ.) στο κτίριο του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας (Κωλέττη 14, Εξάρχεια), έκθεση σκηνογραφίας των μελών του ΕΕΤΕ. Παρουσιάζουν δημιουργίες τους οι: Μ. Βελούδιος, Π. Ζουμπουλάκης, Τ. Ζωγράφος, Γ. Κυριακίδης, Ντ. Λελούδα, Α. Μαχαιριανάκη, Γ. Μιγάδης, Σπ. Ορνεράκης, Ασ. Παπαδοπεράκη, Ευγ. Σπαθάρης, Ν. Στεφάνου κ.ά.
  • Μοναδικά κρητικά κομμάτια και συνθέσεις του παρουσιάζει ο Ρος Ντέιλι, μαζί με τους Περικλή Παπαπετρόπουλο και Γιάννη Παπατζανή, σήμερα και αύριο, στο θέατρο «Ροές».
  • Στο «Συρμό» εμφανίζονται για δυο ακόμη βραδιές οι Νίκος Ζιώγαλας, Γιώργος Αλουπογιάννης και Δημήτρης Κοργιαλάς.
  • Ο Σωκράτης Μάλαμας διηγείται παλιές και καινούριες μουσικές ιστορίες του - μαζί και ακυκλοφόρητα τραγούδια, στο club του «Σταυρού του Νότου» (Φραντζή και Θαρύπου 35-37, Ν. Κόσμος, τηλ. 210.9226.975). Κάθε Δευτέρα και Τρίτη (έως 17/2).
  • Μανώλης Λιδάκης - Δημήτρης Μπάσης
    Μανώλης Λιδάκης - Δημήτρης Μπάσης
    Το κουαρτέτο μπουζουκιών «Ραστ» εμφανίζεται κάθε Δευτέρα στο «Χαμάμ».
Τρίτη (3/2)
  • Στη Στοά του Βιβλίου, παρουσιάζεται στις 12.30 μ.μ., το δίτομο έργο του μουσικολόγου Γιάννη Γ. Παπαϊωάννου «Νίκος Σκαλκώτας (1904-1949): Μια προσπάθεια είσδυσης στο μαγικό κόσμο της δημιουργίας του».
  • «Κ. Π. Καβάφης» τιτλοφορείται το πολύπτυχο θέαμα, που παρουσιάζεται, στο Μέγαρο Μουσικής - αναφορά στο μεγάλο Αλεξανδρινό.
Τετάρτη (4/2)
  • Το συγκρότημα «Εκείνος + Εκείνος» εμφανίζεται στο «Συρμό». Ο Νίκος Καλλίνης (τραγούδι, κιθάρα) και ο Κώστας Λογοθετίδης (πλήκτρα), κάθε Τετάρτη και Πέμπτη παρουσιάζουν τα καλύτερα στιγμιότυπα της πορείας τους και το νέο δίσκο τους «Τώρα ξέρεις να πετάς». Μαζί τους το συγκρότημα «Φθηνό Ευέλικτο Μουσικό Δυναμικό».
  • Οι «Mode Plagal», ένα από τα σημαντικότερα σχήματα της ελληνικής τζαζ σκηνής εμφανίζονται στο «Free2Go Club 22» (Βουλιαγμένης 22).
Πέμπτη (5/2)
  • Την πρόσφατη εικαστική της δημιουργία παρουσιάζει η Ειρήνη Ηλιοπούλου στην έκθεση που εγκαινιάζεται (8 μ.μ.) στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών (Γλύκωνος 4). Αξονας του έργου της που εκτυλίσσεται σε μικρές και μεγάλες διαστάσεις, είναι οι χώροι συνάντησης στα διαλείμματα των δραστηριοτήτων των ανθρώπων.
Παρασκευή (6/2)
  • Εργο της Ειρ. Ηλιοπούλου
    Εργο της Ειρ. Ηλιοπούλου
    Ο Μανώλης Λιδάκης και ο Δημήτρης Μπάσης ξεκινούν τις εμφανίσεις τους στο «Σινέ Κεραμεικός» (Κεραμεικού 56, 210.5222.222). Μαζί τους οι Ελένη Φωτιάδου και Ασπασία Θεοφίλου. Παραστάσεις: Παρασκευή - Κυριακή.
  • Ο Δημήτρης Ζερβουδάκης εμφανίζεται στο «Gagarin 205 Live Music Space».
Σάββατο (7/2)
  • Το πολυφωνικό σύνολο «Χαονία» παρουσιάζει στις «Φωνές» (Αρτέμωνος 9, Ν. Κόσμος) τραγούδια της αγάπης και της ξενιτιάς από την Ηπειρο και την Κ. Ιταλία, μαζί με ανέκδοτα - καρπό της ερευνητικής δραστηριότητας των μελών του.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ