Κυριακή 9 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κυριακή 9/5
  • Από τις «παρεμβάσεις» των μαθητών του 53ου Γυμνασίου Αθηνών
    Από τις «παρεμβάσεις» των μαθητών του 53ου Γυμνασίου Αθηνών
    Η Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας Παιδιού και Εφήβου σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Κέντρο «Δαΐς» προσκαλούν στην παιδική παράσταση «Οι Ονειροφύλακες» της Αγγ. Δαρλάση με την Ομάδα Τέχνης «Πάροδος», στις 12 μ. στο ΠΚ (Μεσογείων 151, Παράδεισος Αμαρουσίου). Τα έσοδα θα διατεθούν στο Θεραπευτικό Ξενώνα Εφήβων «Ιρις».
  • Στην Αυλή της «Τεχνόπολης» του Δήμου Αθηναίων, για μια ακόμα βραδιά ο Τούρκος τραγουδοποιός Fuat Saka παρουσιάζει ένα πρόγραμμα με τίτλο «Τραπεζούντα - Κωνσταντινούπολη -Αθήνα».
Δευτέρα 10/5
  • Η «Τραβιάτα» του Βέρντι ανεβαίνει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Παραστάσεις επίσης στις 11, 13, 14, 16, 17/5.
  • Η Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών, το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Βύρωνα και ο Σύνδεσμος «Μπάιρον» διοργανώνουν εκδήλωση για τα 180 χρόνια από το θάνατο του λόρδου Βύρωνα, στην αίθουσα της ΕΕΛ (Γενναδίου 8 και Ακαδημίας). Θα μιλήσει ο Θ. Καρζής με θέμα «Ο Φιλελληνισμός και οι Φιλέλληνες».
  • Εννέα μουσικά θέματα του Βασίλη Δημητρίου, σε πρώτη εκτέλεση, είναι αφορμή της μουσικο-χορευτικής «συνομιλίας», σήμερα και αύριο (9 μ.μ.), στο θέατρο «Ροές». Επίσης σε πρώτη εκτέλεση παρουσιάζονται οκτώ τραγούδια του σε ποίηση Γ. Ρίτσου (από τη συλλογή «Τ' ουρανού και του νερού»), με ερμηνευτές τους Βασίλη Γισδάκη, Καίτη Κουλιά.
  • Ο Τούρκος τραγουδοποιός Fuat Saka
    Ο Τούρκος τραγουδοποιός Fuat Saka
    Στο «Συρμό» (Κολωνού και Οδυσσέως 14, Μεταξουργείο, τηλ. 210.5203.661), σήμερα και αύριο (10.30 μ.μ.), τραγουδούν η Ευρυδίκη και το συγκρότημα «Φτηνό ευέλικτο μουσικό δυναμικό».
  • Εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής, σχεδίου, κεραμικής, κατασκευών μαθητών του 53ου Γυμνασίου Αθηνών (Γράμμου 23, Σεπόλια). Επίσης, θα παρουσιαστεί το πρόγραμμα Παράδοση - Εικαστικές δημιουργίες - Περιβάλλον «Το σχολείο χώρος πολιτισμού - Οι μαθητές παρεμβαίνουν στο περιβάλλον του σχολείου και της γειτονιάς» από μαθητές της Β' και Γ' Γυμνασίου.
Τρίτη 11/5
  • Αραβική μουσική βραδιά, στο «Αλάβαστρον» (Δαμάρεως 78, Παγκράτι), από τους Νιχάτ Νατζάρ, Haig Yazdjian, Mohamet Arafat και Χάρη Λαμπράκη.
Πέμπτη 13/5
  • Εγκαινιάζεται (8 μ.μ.) στην γκαλερί «Χρυσόθεμις» (25ης Μαρτίου 20, Χαλάνδρι), έκθεση έργων ζωγραφικής του Τάσσου Αριδά.
Παρασκευή 14/5
  • Στο «Βεάκειο» η Λυρική Σκηνή Κύπρου παρουσιάζει το μουσικοθεατρικό έργο «Καλλιπάτειρα», βασισμένο στο ποίημα του Λορέντζου Μαβίλη και στις «Ωδές» του Πινδάρου σε μουσική Νίκου Λεκάκου, Σ. Παπάζογλου. Είσοδος ελεύθερη.
  • Στο «Συρμό», σήμερα και αύριο, εμφανίζονται οι Νίκος Ζιώγαλας, Γιώργος Αλουπογιάννης και Δημήτρης Κοργιαλάς.
  • Στην «Τεχνόπολη» εμφανίζονται οι Νότης Μαυρουδής, Παναγιώτης Μάργαρης και Νατάσσα Τσίρου.
  • Ραντεβού με τους «Πυξ Λαξ», σήμερα και αύριο, στο «Σταυρό του Νότου».
Σάββατο 15/5
  • Στο Ηρώδειο παρουσιάζεται σε παγκόσμια πρώτη, το λυρικό παραμύθι του Αντόνιο Τσερίκολα «Εγώ, ο Πινόκιο».
«Αρωμα» Κούβας στην Αθήνα

Λεπτομέρεια από έργο του Ιβάν Ροντρίγκες Ντε Λα Τόρε
Λεπτομέρεια από έργο του Ιβάν Ροντρίγκες Ντε Λα Τόρε
Αφιερωμένη στην Κούβα είναι η έκθεση που φιλοξενείται αυτές τις μέρες στην γκαλερί «Κλεισθένους» (Κλεισθένους 9). Πέντε νέοι Κουβανοί καλλιτέχνες παρουσιάζουν, για πρώτη φορά στη χώρα μας, έργα ζωγραφικής και χαρακτικής. Οι: Ενρίκε Μπάστερ, Λουντμίλα Λόπεζ Ντομίνκες, Μιγκέλ Ανχελ Σάλβο, απόφοιτοι της Σχολής Καλών Τεχνών, με αρκετές εκθέσεις στο ενεργητικό τους, αλλά και οι αυτοδίδακτοι Ιβάν Ροντρίγκες Ντε Λα Τόρε και Βίκτορ Μανουέλ Βελάσκες μας «ταξιδεύουν» με το χρωστήρα τους στη μακρινή Κούβα. Εργα γεμάτα φως και χρώμα, με μορφές που βγαίνουν από τους μύθους, την αφρικάνικη τέχνη, τους πίνακες του Ιερώνυμου Μπος ή τα έργα των σουρεαλιστών καλλιτεχνών. Οπως μας λέει ο επιμελητής της έκθεσης, συγγραφέας Ρεϊνάλτο Τζόεν Ραμαγκουέρα: «Η έλευση των Ισπανών κατακτητών στην Κούβα, στα τέλη του 15ου αιώνα, κατέστρεψε τον πολιτισμό που είχαν αναπτύξει οι γηγενείς πληθυσμοί. Στη μετέπειτα εικαστική δημιουργία, εύκολα αναγνωρίζει κανείς την επίδραση από την ακαδημαϊκή ευρωπαϊκή τέχνη, την αφρικάνικη τέχνη, τους μεγάλους τοιχογράφους του Μεξικού (Ρόσκο, Σικέιρος, Ριβιέρα). Ακόμη, ο Ιερώνυμος Μπος, ο Πικάσο, ή οι καλλιτέχνες του σουρεαλισμού, αλλά και Ρώσοι ζωγράφοι της νεότερης γενιάς, είναι ιδιαίτερα αγαπητοί στους Κουβανούς εικαστικούς δημιουργούς».

«Στην Κούβα σήμερα, υπάρχει ένα μεγάλο κομμάτι σημαντικών καλλιτεχνών. Αυτό φαίνεται στις εκθέσεις ή στους διαγωνισμούς που πραγματοποιούνται στη χώρα μου. Ομως, το εμπάργκο, που έχουν επιβάλει στην Κούβα, αποκλείει την παρουσίαση αυτού του δυναμικού έξω από τα σύνορα της χώρας μου. Ακόμη, με μεγάλη δυσκολία, οι καλλιτέχνες προμηθεύονται τα υλικά που τους είναι απαραίτητα για τη δημιουργία των έργων τους».

Δημιουργία της Λουντμίλα Λόπεζ Ντομίνκες
Δημιουργία της Λουντμίλα Λόπεζ Ντομίνκες
Την ενδιαφέρουσα αυτή παρουσίαση, που εγκαινιάστηκε στις 3 Μάη, παρουσία του Γραμματέα της Κουβανικής Πρεσβείας στην Αθήνα, Πάολο Βερναντές, πλαισιώνουν διαλέξεις, μουσικές και κινηματογραφικές βραδιές. Συγκεκριμένα, σήμερα (12.30 μ.μ.), θα προβληθεί σε βίντεο η ταινία «Σουίτ Αβάνα». Στις 11/5 και 13/5 (6 μ.μ.), ο Ρεϊνάλτο Τζόεν Ραμαγκουέρα θα μιλήσει (στα ισπανικά) με θέμα «Η αρχιτεκτονική της Αβάνας» και «Η ψυχολογία των Κουβανών», αντίστοιχα. Στις 12/5 (6 μ.μ.) θα προβληθεί η ταινία «Λίστα αναμονής» και στις 14/5 «Ο θάνατος του γραφειοκράτη» (στα ισπανικά). Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν στις 15/5 (7 μ.μ.) με μουσική για κιθάρα και βιολί. Οι Μενέλαος Παπαδανιήλ (βιολί) και Λητώ Χραδουλοπούλου (κιθάρα) θα ερμηνεύσουν έργα των: Μπράουερ, Μολίνα και παραδοσιακή κουβανέζικη μουσική. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 16/5.


Ακουαρέλα του Βίκτορ Μανουέλ Βελάσκες
Ακουαρέλα του Βίκτορ Μανουέλ Βελάσκες

Η. Μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ