Κυριακή 4 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εικόνες της καρδιάς...

«Χώρος γυμνός. Χρόνος το Πάντα. Μια Γυναίκα. Σιωπή. Ενας Ανδρας. Βλέμμα. Μια ελάχιστη κίνηση στο πάτωμα. Μια δεύτερη στον αέρα. Αγγιγμα. Σχηματίζεται ο Χώρος. Ξεκινά ο Χρόνος. Αρχίζει το Τάνγκο...».

Στη μαγεία του αργεντίνικου τάνγκο, με έργα μικρών και μεγάλων διαστάσεων, σε χειροποίητο χαρτί, με χρωματιστά ή μαύρα μολύβια και ακριλικά χρώματα σε καμβά, μας μεταφέρει η έκθεση της Ρουμπίνα Σαρελάκου στην γκαλερί «Εικαστικός Κύκλος» (Χαρ. Τρικούπη 121). Νέα έργα, με θέμα το τάνγκο και όσα «το συνθέτουν». Η πρόκληση ήταν μεγάλη, καθώς το τάνγκο είναι ένας χορός γεμάτος ιστορίες, πόνο, έρωτα, πάθος...

Μέσα από εικόνες αποσπασματικά δεμένες, που θυμίζουν φωτογραφικά καρέ, η Ρ. Σαρελάκου αιχμαλωτίζει την κίνηση και τη λεπτομέρεια. Ενα βλέμμα, μια αγκαλιά, μια πτύχωση, ένα σύμπλεγμα σωμάτων, ένα ζευγάρι παπούτσια... που υποδηλώσουν το μυστήριο και την ένταση του χορού.

Οπως αναφέρει η δημιουργός: «Το τάνγκο είναι η νοσταλγία και η μοναξιά, η ανάγκη για τον άλλον, η χαμένη πατρίδα, η φθορά, η χαρά, η νύχτα και ο κόσμος της, η συντροφικότητα και η ελευθερία». Την ώρα του χορού, τα σώματα συνομιλούν μυστικά, ερωτεύονται, αποκαλύπτουν και αποκαλύπτονται. Το τάνγκο αντιπροσωπεύει την απόλυτη αρμονία, με την ισορροπία των αντιθέσεων».

Με ευαισθησία και σχεδιαστική δεξιοτεχνία, η Ρ. Σαρελάκου μετουσιώνει συναισθήματα, εμπειρίες και βιώματα σε ποιητικές εικόνες. Τα έργα της έκθεσης «μου φανέρωσαν όσα δε ζωγράφισα, όσα θέλω να ζωγραφίσω», λέει η ζωγράφος - χαράκτρια.

Ιδιαίτερη σημασία έχει το χρώμα, που αποκτά συμβολικές διαστάσεις. «Νόμιζα ότι το τανγκό είναι ο έρωτας και ο θάνατος, το πορφυρό και το μαύρο. Σιγά - σιγά κατάλαβα ότι σ' αυτόν το χορό χωράνε όλα, όπως όλα τα χρώματα χωράνε στο λευκό». Η αντίστιξη φωτός - σκιάς αναδεικνύει την πλαστικότητα των όγκων και τη δραματικότητα των έργων.

Οπως γράφει η Νάνσυ Τρικκαλίτη στο καλαίσθητο βιβλίο (συνοδεύεται από DVD και τρία CD με αργεντίνικη μουσική), που συνοδεύει την έκθεση: «Τα χέρια της Ρ. Σαρελάκου αποπειρώνται την αναμέτρηση να εικονοποιήσουν το εφήμερο, να χρωματίσουν το συναίσθημα, να ονοματίσουν το άρρητο, να υπαινιχθούν τελικά το όλον. Οι εικαστικές της αποτυπώσεις ζωντανεύουν μια μελωδία που σχεδόν την ακούς να τις διαπερνά... Τούτη η δημιουργία μοιάζει να σηκώνει την αυλαία σε μια γοητευτική κι απρόσμενη παράσταση...».

«Το τάνγκο το ανακαλύπτεις λίγο - λίγο», σημειώνει ο A. Troilo. «Αυτό σε επιλέγει... κι όταν το κάνει, σου επιτρέπει να ρίξεις μια ματιά... Ωστόσο παραμένει τριγυρισμένο από ένα φωτοστέφανο απόρθητου μυστηρίου...».


Η. ΜΟΡΤΟΓΛΟΥ

Κυριακή 4/12
  • «Τρίφωνο»
    «Τρίφωνο»
    Ντίσκο live με τους «Funkey», όπως κάθε Κυριακή, στο «Συρμό» (Οδυσσέως και Κολωνού, Μεταξουργείο).
Δευτέρα 5/12
  • «Μάνος Κατράκης - στη ζωή, τη σκηνή και την οθόνη» τιτλοφορείται το βιβλίο που παρουσιάζεται (7μ.μ.), στο θέατρο «Τζένη Καρέζη» (Ακαδημίας 3) από τη «Σύγχρονη Εποχή» και τον Πανελλήνιο Επιστημονικό Σύλλογο Θεατρολόγων. Μιλούν: Στάθης Λιβαθηνός, Κώστας Καζάκος, Βασίλης Κολοβός, Γιώργος Βαρλάμος και οι θεατρολόγοι - συγγραφείς του βιβλίου Βασίλης Μαρτσάκης, Μαρία Καραγεώργου, Αικατερίνη Δεμέστιχα.
  • Το βιβλίο - μαρτυρία του αξέχαστου ΕΑΜίτη ζωγράφου Πάρι Πρέκα «Κλουβί 17 - El Daba» παρουσιάζεται (7.30μ.μ.) στο Βυζαντινό Μουσείο (Βασ. Σοφίας 22). Μιλούν: Δημήτριος Κωνστάντιος, Αλκη Ζέη, Χάρης Καμπουρίδης, Μαρία Καραβία. Διαβάζει ο Τάκης Βουτέρης.
  • «Το παιδί και το βιβλίο» είναι το θέμα της ομιλίας της Μάρως Λοΐζου (7μ.μ.), στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χολαργού.
  • Ρεσιτάλ τραγουδιού του Μανώλη Μητσιά (8.30μ.μ.), στην αίθουσα «Φ. Νάκας» (Ιπποκράτους 41). Μαζί του οι μουσικοί Αχ. Γουάστορ και Ηρ. Ζάκας.
  • Ο συνθέτης Γιώργος Μηνάς διευθύνει (9μ.μ.) σε πρώτη εκτέλεση το έργο «Οινοχοεια» και άλλα έργα του, στο Ωδείο «Νικόλαος Μάντζαρος» (Πρεμετής 4, περιοχή Χίλτον, τηλ. 210 7221734). Ερμηνεύουν: Μ. Μαυρομάτη, Γ. Κώνστας, Σπ. Παπικινός, Μ. Αναγνωστοπούλου, Γ. Τσανακαλιώτης, Ε. Τσακαλωφά.
  • Μ. Μητσιάς
    Μ. Μητσιάς
    Ο Παύλος Παυλίδης τραγουδά σήμερα και αύριο, στο «Συρμό».
  • Το κουβανέζικο λάτιν συγκρότημα «Nos Vemos», εμφανίζεται (8.30μ.μ.), στο Πολιτιστικό Κέντρο (Βησσαρίωνος 9 και Σίνα, 2ος ορ.). Δωρεάν είσοδος.
Τρίτη 6/12
  • «Τα όνειρά σου μην τα λες...» τιτλοφορείται η έκθεση έργων του Γιώργου Μαργαρίτη στο «Αέναον» (Αντερσεν 18, Κατεχάκη).
Τετάρτη 7/12
  • Στην «Πινακοθήκη Ψυχάρη 36» (Κυπριάδου) παρουσιάζεται ομαδική έκθεση ζωγραφικής και βίντεο των: Μ. Κελαϊδή, Μ. Κουναλάκη, Χρ. Κουφόπουλου, Μ. Παπαγεωργίου, Π. Τζαμουράνη.
Πέμπτη 8/12
  • Μικρές ιστορίες, γραμμένες σε τοίχους, ταιριασμένες με χρώματα και μουσικές, εικόνες και τραγούδια, από το «Τρίφωνο», στο Σπίτι Τέχνης «Λώλης» (Δεληγιάννη 5, πίσω από την Πάντειο, τηλ. 210 9234806), από Τετάρτη έως Σάββατο.
  • Το «Φθηνό Ευέλικτο Μουσικό Δυναμικό» προσφέρει μια ακόμα ξεχωριστή βραδιά, στο «Συρμό».
Παρασκευή 9/12
  • «Το Μπλέντερ» των Κώστα Λειβαδά - Ρένου Χαραλαμπίδη χτυπά... δυνατά, κάθε Παρασκευή και Σάββατο, στο «Συρμό». Μαζί τους η Ηρώ Σαΐα.
  • Ο Μίλτος Πασχαλίδης εμφανίζεται κάθε Παρασκευή και Σάββατο (11μ.μ.), «Δίπλα στο Ποτάμι» (Λ. Κατσώνη 189, Αγ. Ανάργυροι, τηλ. 210 2610444). Μαζί του αυτό το διήμερο το συγκρότημα «Graviton».
Σάββατο 10/12
  • Η όπερα του Πουτσίνι «Μαντάμα Μπατερφλάυ» ανεβαίνει στη Λυρική Σκηνή, σε μουσική διεύθυνση Αλ. Βερονέζι και σκηνοθεσία - σκηνικά - κοστούμια Ν. Πετρόπουλου. Ερμηνεύουν: Μάρθα Αράπη, Βαρβάρα Τσαμπαλη, Σοφία Καπατανάκου, Ζάχος Τερζάκης, Γιάννης Γιαννίσης κ.ά. Παραστάσεις επίσης στις 11,13,14,16,17,18,20,21/12.

«Μπλέντερ» στο «Συρμό»
«Μπλέντερ» στο «Συρμό»



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ