Κυριακή 19 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ταξίδια μνήμης

«Το ατμόπλοιο "Αγγέλικα" των αδελφών Τυπάλδου, στη δεκαετία του '50, συνήθιζε να κάνει δρομολόγια στα νησιά του Ιονίου. Ασπρόμαυρο. Πήγαινε και στη Θεσσαλονίκη και την Κρήτη. Το ταξίδι "μετ' επιστροφής" στην Κωνσταντινούπολη, μέχρι την ασιατική Χαλκηδόνα, είναι φανταστικό. Από το 1962 μέχρι και το 1966 ταξίδευε στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου με το όνομα "Αιγαίον". Κάτασπρο».

Το πορτρέτο του πλοίου «Αγγέλικα» σκιαγραφεί ο Σπύρος Κουρσάρης στην έκθεση που φιλοξενείται (έως 1/4) στην γκαλερί «έκφραση - γιάννα γραμματοπούλου» (Βαλαωρίτου 9α). Μετά τη «Μελέτη τοπίου», δουλιά η οποία παρουσιάστηκε το 1988, ο Σπ. Κουρσάρης επανέρχεται σε μία θεματική έκθεση. Χωρίς τίτλους, το «Αγγέλικα» ξεκινά την περιπλάνησή του σε τόπους γνώριμους και αγαπημένους. Στα μονοπάτια της μνήμης και της γλυκιάς αθωότητας των χρόνων της νιότης. Κέρκυρα, Ζάκυνθος, Μυτιλήνη, Κρήτη, Κωνσταντινούπολη... Μελαγχολικά απογεύματα, λαμπρές ανατολές, μαβιά δειλινά, χρυσαφένια απομεσήμερα, γκρίζα βράδια... Δεν έχει σημασία αν όλα αυτά είναι ταξίδια πραγματοποιημένα, βιωμένα από τους εκατοντάδες επιβάτες του «Αγγέλικα» ή αν βρίσκονται στο μυαλό και την ψυχή μας. Είναι ένα αφηρημένο ταξίδι, μέσα από το οποίο ο καθένας αποκαλύπτει τη δική του περιπλάνηση.

Για τον Σπ. Κουρσάρη η αρχή του ταξιδιού με το «Αγγέλικα» ήταν το 1955, από το λιμάνι της Κέρκυρας. «Οικογενειακή οικοσκευή, ένα μικρό ξύλινο μπαούλο. Προορισμός, η Ζάκυνθος. Το πλοίο μέχρι την Πάτρα. Ακολούθησαν και άλλα ταξίδια που δε θυμάμαι τη σειρά. Το 1958 άφιξη στον Πειραιά. Το 1960 Πειραιάς - Κέρκυρα. Καλοκαίρι. Κατάστρωμα...».

Η σειρά ξεκινάει από τα πολύ μικρά, σε διαστάσεις, έργα και καταλήγει στο μεγάλο (1Χ2μ.) «πορτρέτο» του «Αγγέλικα». Εξήντα δύο δημιουργίες, οι περισσότερες φιλοτεχνημένες τα τρία τελευταία χρόνια. «Το "Αγγέλικα"», μας λέει ο Σπ. Κουρσάρης, «το είχα ζωγραφίσει και στο παρελθόν. Από παλιά έβγαινε το πλοίο αυτό στη δουλιά μου. Οπως ζωγράφιζα και άλλα πλοία. Σε πολλά παλιά μου έργα, περνούν στο βάθος, στον ορίζοντα. Είναι ένα μέσο φυγής. Με συγκινεί στη ζωγραφική η ιστορία του ταξιδιού...».

«Πιστεύω στην αφηρημένη έννοια της ζωγραφικής. O θεατής πρέπει να ανακαλύπτει ευγενή πράγματα, τα οποία η ίδια η ζωγραφική έχει στο περιεχόμενό της. Οι καταθέσεις της να τον αγγίζουν, να τον οδηγούν στο δικό του ταξίδι...».

Οπως γράφει ο Κ. Παλαμάς: «Μου σφίγγει ο καϋμός, σα θηλειά το λαιμό/ Και μέσ'ς την καρδιά με δαγκώνει σα φείδι./ Παράξενο θέλω ν' αρχίσω ταξείδι,/ Χωρίς, μα χωρίς τελειωμό./ Το δρόμο μ' αργά να τραβώ, να τραβώ,/ Αλλά πουθενά και ποτέ να μη στέκω,/ Ψυχή να μη βρίσκω, ή πάντα να μπλέκω/ Με κόσμο τυφλό και βουβό.../ Αι! ίσως σε τέτοιο ταξείδι αν βρεθώ,/ Ατέλειωτο, έρμο, 'ς αγνώριστη χώρα,/ Δε θα 'χω περίσσια λαχτάρα 'σαν τώρα,/ Αγάπη, από σε να χαθώ!».

Κυριακή 19/3
  • Μανώλης Ρασούλης

    Eurokinissi

    Μανώλης Ρασούλης
    Η δημοφιλής όπερα του Μότσαρτ «Οι γάμοι του Φίγκαρο» ανεβαίνει στη Λυρική Σκηνή, σε σκηνοθεσία Νικαίτης Κοντούρη και μουσική διεύθυνση Μίλτου Λογιάδη.
Δευτέρα 20/3
  • Ο Αντώνης Βαρδής γιορτάζει τα 30 χρόνια του στη δισκογραφία με μεγάλη συναυλία στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, στις 8.30μμ. Μαζί του στη σκηνή οι Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Γιώργος Νταλάρας, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Γιάννης Πάριος, Αντώνης Ρέμος, Πασχάλης Τερζής, Μελίνα Ασλανίδου, Γιάννης Βαρδής.
  • Ροκ διαδρομές στο «Συρμό» με τους «Volume», τη Marlain και τον Στέλιο Καρπαθάκη.
  • Συναυλία της Φιλαρμονικής του Δήμου Αθηναίων, στις 8.30μμ, στο Θέατρο «Ολύμπια» της Λυρικής Σκηνής με έργα των: A. Thomas, Sachse, A. Shaw, T. Kenny, L. Prima, D. Brubeck. Σολίστ: Αλέξανδρος Μανάτος (κλαρινέτο), Απόστολος Καλογιάννης (τρομπέτα). Μουσική Διεύθυνση: Ιωάννης Ελεφάντης. Είσοδος ελεύθερη.
  • Στο πλαίσιο των ρεσιτάλ τραγουδιού που διοργανώνει το «Δίφωνο» στην αίθουσα «Φ. Νάκας» (Ιπποκράτους 41) τραγουδά η Ελένη Βιτάλη. Τη συνοδεύει ο Σταύρος Λάντσιας (πιάνο).
  • Τελευταίο διήμερο εμφανίσεων του Γιώργου Ζήκα, στον «Σταυρό του Νότου». Σήμερα και αύριο μαζί του οι: Κατερίνα Κούκα, Γεράσιμος Ανδρεάτος, Λένα Αλκαίου, Μανόλης Πάππος.
Τρίτη 21/3
  • Αυθεντικός Πιατσόλα από το ελληνικό κουιντέτο «TANGartO», στο Μέγαρο Μουσικής.
  • Η Ενωση Ελλήνων Μουσουργών, σε συνεργασία με το Ωδείο «Φίλιππος Νάκας», διοργανώνει ρεσιτάλ κρουστών του Θεόδωρου Μιλκόβ, στις 8.30 μ.μ., στην αίθουσα του Ωδείου (Ιπποκράτους 41). Είσοδος ελεύθερη.
  • Η Δέσποινα Ολυμπίου και τα «Κίτρινα Ποδήλατα» εμφανίζονται σήμερα και αύριο στην «X-ΕΔΡΑ» (Ελ. Βενιζέλου 235, Ν. Σμύρνη).
Τετάρτη 22/3
  • Λουιζιάνα Ρεντ
    Λουιζιάνα Ρεντ
    Κρητικά παραδοσιακά από τον Γρηγόρη Αλυσσανδράκη και τη συντροφιά του, στο «Μακάρι» (Ζ. Πηγής, Εξάρχεια).
Πέμπτη 23/3
  • Σ' ένα ξεχωριστό μουσικό ταξίδι προσκαλεί το πολυμελές συγκρότημα «Graviton», στο «Συρμό». Μαζί τους σήμερα ο Νίκος Κουρουπάκης.
  • Αφιερωμένο στα παιδιά του κόσμου είναι το έργο «A Midnight Prayer» του συνθέτη Λεωνίδα Κωττάκη, που παρουσιάζεται στο Μέγαρο Μουσικής, σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση.
Παρασκευή 24/3
  • Γνωστές επιτυχίες του και καινούρια τραγούδια παρουσιάζει ο Μανώλης Ρασούλης, κάθε Παρασκευή και Σάββατο, στο «Συρμό» (Κολωνού και Οδυσσέως 14, Πλατεία Καραϊσκάκη, Μεταξουργείο, τηλ.: 210-5203661).
  • Ο υπέροχος μπλουζίστας Λουιζιάνα Ρεντ και οι δικοί μας «Blues Wire» προσφέρουν δυο συναρπαστικές βραδιές, σήμερα και αύριο «Στον Αέρα» (Πετρούπολη, τηλ. 210 5056199).
  • Οι Νίκος Ζιώγαλας και Βασίλης Καζούλης ξεκινούν τις εμφανίσεις τους «Δίπλα στο Ποτάμι» (Λ. Κατσώνη 189, Αγ. Ανάργυροι, τηλ: 210.2610444).
  • Ο Βαγγέλης Γερμανός τραγουδά στο «Μπαράκι του Βασίλη» (Διδότου 3, Κολωνάκι).
Σάββατο 25/3
  • Η Σαβίνα Γιαννάτου και η Elena Ledda από τη Σαρδηνία συναντώνται στο «Half Note», αποκαλύπτοντας το πολύχρωμο μουσικό στίγμα της Μεσογείου. Μαζί τους οι «Primavera en Salonico» και ο Mauro Palmas.

Β. Παπακωνσταντίνου, Γ. Βαρδής
Β. Παπακωνσταντίνου, Γ. Βαρδής

Σ. Γιαννάτου, E. Ledda
Σ. Γιαννάτου, E. Ledda


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ