Κυριακή 11 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Οθέλλος» στο Ηρώδειο

Τις μοναδικές παραστάσεις όπερας του Φεστιβάλ Αθηνών στο Ηρώδειο παρουσιάζει η Λυρική Σκηνή, την Τετάρτη και Πέμπτη (14 και 15 Ιουνίου), με τον «Οθέλλο» του Τζουζέπε Βέρντι. Η ΕΛΣ, σε νέα παραγωγή, ανεβάζει το αριστουργηματικό έργο του κορυφαίου Ιταλού μουσουργού, που αναφέρεται στον εκρηκτικό και παθολογικά ζηλιάρη Οθέλλο. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Βέρντι παρέδωσε το έργο στο πολυπληθές κοινό του σε προχωρημένη ηλικία, στα 74 του χρόνια. Είχαν ήδη περάσει δεκαέξι χρόνια από την «Αϊντα». Η όπερα ακολουθεί την πλοκή του ομώνυμου δράματος του Σαίξπηρ, ο οποίος υπήρξε ο αγαπημένος ποιητής του μουσουργού. Το λιμπρέτο, που έγραψε ο στενός συνεργάτης του Βέρντι, Αρίγκο Μπόιτο, περιγράφει βήμα προς βήμα τον καταποντισμό του ήρωα από την κορυφή της δόξας του στην κόλαση της αρρωστημένης του ζήλιας.

Η όπερα ανεβαίνει σε μουσική διεύθυνση Λουκά Καρυτινού, σκηνοθεσία Σπύρου Ευαγγελάτου, σκηνικά Γιώργου Πάτσα, διεύθυνση χορωδίας Νίκου Βασιλείου και χορογραφία Ιρίνας Κολιουμπάκινα - Ακριώτη. Το ρόλο του Οθέλλου ερμηνεύουν εναλλάξ οι Μάριο Μαλανίνι - Βαγγέλης Χατζησίμος. Ερμηνεύουν επίσης οι Αλεξάντρου Αγκάκε (Ιάγος), Δήμητρα Θεοδοσίου (Δεισδαιμόνα), Μαρία Μαρκέτου (Αιμίλια), Γιάννης Χριστόπουλος (Κάσιος), Κωνσταντίνος Κατσάρας - Κωνσταντίνος Σφυρής (Λοντοβίκο), Δημήτρης Πλατανιάς (Μοντάνο).

Δευτέρα 12/6
  • Μάνος Χατζιδάκις
    Μάνος Χατζιδάκις
    Συναυλία - αφιέρωμα στον Οδυσσέα Ελύτη, στη Ρωμαϊκή Αγορά (9μμ). Μελοποιημένη ποίησή του από τον Μίκη Θεοδωράκη, ερμηνεύουν οι Γιάννης Θωμόπουλος, Μαρία Δημητριάδη και Αφροδίτη Μάνου με τη συνοδεία των Μουσικών Συνόλων του Δήμου Αθηναίων. Απαγγελία: Γιάννης Φέρτης.
  • Στην γκαλερί «Κιβώριο τέχνης» (Καραϊσκάκη 4 Νταού Πεντέλης, τηλ. 210-6039913) φιλοξενείται η εικαστική δημιουργία του Κύπριου καλλιτέχνη Αντώνη Ζένιου. Παρουσιάζονται έργα ζωγραφικής - γλυπτικής.
Τρίτη 13/6
  • «Κοινός τόπος - η επιστροφή» είναι ο τίτλος της ομαδικής έκθεσης που εγκαινιάζεται (8μ.μ.) στο «επί Κολωνώ» (Ναυπλίου 12, Λένορμαν). Συμμετέχουν οι: Στ. Βλαχάκης, Α. Βούσουρας, Β. Γκόκας, Α. Μιχαλόπουλος, Β. Μπούτος, Ν. Παπαδημητρίου, Κ. Τσώλης κ.ά.
Τετάρτη 14/6
  • Στον Πολιτιστικό Πολυχώρο της πρώην «Μηχανικής Καλλιέργειας» του Δήμου Νίκαιας ξεκινά τις προβολές του ο θερινός δημοτικός κινηματογράφος «Σινέ Νίκαια» (Θηβών 245, Νίκαια, τηλ.: 210-4934390). Οι ταινίες της πρώτης εβδομάδας (14/6-22/6) είναι αφιερωμένες στα παιδιά. Στις 16/6, 7 μμ θα εγκαινιαστεί έκθεση παιδικής ζωγραφικής των τμημάτων του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Νίκαιας. Ακολουθεί παιδική συναυλία με το «Καρναβάλι των Ζώων» και προβολή της ταινίας «Η εποχή των παγετώνων Νο 2». Στο αφιέρωμα θα προβληθούν επίσης οι ταινίες: «VIVA CUBA» (14, 15/6), «Το ταξίδι του Αυτοκράτορα» (19, 20/6) και «All the invisible children» (21, 22/6). Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Καλοκαίρι 2006», στο Θεατράκι Δεξαμενής, πραγματοποιείται συναυλία από τις ορχήστρες λαϊκών και παραδοσιακών οργάνων του Μουσικού Τμήματος του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Νίκαιας.
  • Οι «Queensryche», μια από τις σημαντικότερες progressive ροκ μπάντες της Αμερικής, εμφανίζονται στο Terra vibe, στη Μαλακάσα.
  • Fuat Saka
    Fuat Saka
    «Αφήγηση των ήχων» τιτλοφορείται το βιβλίο του συνθέτη Ηλία Ανδριόπουλου, που παρουσιάζεται (9μμ), στον «Ιανό» (Σταδίου 24).
  • «Κυριάκος Ντελόπουλος. 64 φωτογραφίες και 46 βιβλία» είναι ο τίτλος της έκθεσης που εγκαινιάζεται (8μ.μ.) στο Μουσείο Μπενάκη (κτίριο οδού Πειραιώς 138 και Ανδρονίκου).
  • Κοσμήματα παρουσιάζει η Φιόρη Ζαφειροπούλου στην έκθεση που εγκαινιάζεται (8μ.μ.) στην γκαλερί «Χριστίνα Καρελλά» (Αλεξ. Παπαναστασίου 3, Ν. Ψυχικό).
Πέμπτη 15/6
  • «12 Χρόνια μετά...» τιτλοφορείται η συναυλία - αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκι της Ορχήστρας των Χρωμάτων, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Θ' ακουστούν τραγούδια από το θέατρο, με σολίστ τους Τάση Χριστογιαννόπουλο και Εφη Μητρίτσα. Επίσης τα έργα «Γυμνοπαιδίες I, II, III » του Σατί και «Κοντσέρτο για Βιολί και Ορχήστρα» του Μπρίτεν, με σολίστ τον Γιώργο Δεμερτζή. Διευθύνει ο Μίλτος Λογιάδης.
  • Συναυλία της Ελευθερίας Αρβανιτάκη, στο Θέατρο Βράχων, στο Βύρωνα. Μαζί της ο Μάνος Πυροβολάκης.
  • Στο Λυκαβηττό δίνουν συναυλία οι Παύλος Παυλίδης, «Ρόδες» και «Μίκρο».
  • Εγκαινιάζεται στην αίθουσα τέχνης «Αστρολάβος artlife» (Ηροδότου 11), διπλή έκθεση με κατασκευές από πηλό του Μανούσου Χαλκιαδάκη και έργα μεικτής τεχνικής με plexi glass της C. Loiret.
  • Ελευθερία Αρβανιτάκη
    Ελευθερία Αρβανιτάκη
    Συνεχίζεται στην αίθουσα τέχνης «Αέναον» (Αντερσεν 18, Κατεχάκη), έκθεση έργων ζωγραφικής του Τάσου Καραδήμα.
Παρασκευή 16/6
  • Νότες και μελωδίες της Μεσογείου, σήμερα και αύριο, στο θέατρο Βράχων του Δήμου Βύρωνα, στη Μουσική Συνάντηση «Mare Nostrum». Σήμερα στη σκηνή, ο συνθέτης και κιθαρίστας Μάκης Αμπλιανίτης, ο Τούρκος δημιουργός Fuat Saka και ο αλγερινής καταγωγής Abdelrrahmare Abdelli, συνθέτης, μαντολίστας και τραγουδιστής.
  • Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών ερμηνεύει έργα Μπετόβεν, Ρ. Στράους και Ν. Taylor, στη συναυλία της στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με μαέστρο τον Μύρωνα Μιχαηλίδη. Σολίστ: Μίνα Πολυχρόνου (σοπράνο), Λητώ Θώμου (πιάνο).
  • Συναυλία στο Λυκαβηττό με τους «Μπλε», Μάνο Πυροβολάκη και Δέσποινα Ολυμπίου.
Σάββατο 17/6
  • Η Φιλαρμονική της Νοτιοδυτικής Γερμανίας δίνει συναυλία στο Ηρώδειο, με μαέστρο τον Βασίλη Χριστόπουλο και σολίστ τη βιολονίστα Βικτόρια Μούλοβα. Ερμηνεύει έργα Βέμπερ, Μπετόβεν, Σούμαν.
  • Μία καινούρια, γυμνή από περιττά στοιχεία ροκ παράσταση, ξεδιπλώνει ο Στινγκ στην αθηναϊκή του εμφάνιση, στο «Terra vibe», στη Μαλακάσα.
  • Στο θέατρο Βράχων του Δήμου Βύρωνα σήμερα εμφανίζονται ο Καταλανός συνθέτης και μια από τις πιο χαρακτηριστικές φωνές της Μεσογείου Miquel Gil, η Σαβίνα Γιαννάτου και οι «Primavera En Salonico».
  • Στο Θέατρο Πέτρας (8.30μμ) πραγματοποιείται συναυλία του Δημοτικού Ωδείου Πετρούπολης. Είσοδος ελεύθερη.

Εργο του Τάσου Καραδήμα
Εργο του Τάσου Καραδήμα


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ