Σάββατο 13 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Να απελευθερωθούν τώρα οι «5»

Η υπόθεση των πέντε Κουβανών πατριωτών είναι από τις ιδιαίτερα αποκαλυπτικές όσον αφορά τις ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις και το μέγεθος της υποκρισίας γύρω από το λεγόμενο «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας». Οι πέντε Κουβανοί πατριώτες Ραμόν Λαμπανίνιο, Φερνάντο Γκονζάλες, Αντόνιο Γκερέρο, Χεράρδο Ερνάντες και Ρενέ Γκονζάλες, βρίσκονται εδώ και 10 χρόνια άδικα φυλακισμένοι στις ΗΠΑ. Και ποιο ήταν το αδίκημά τους; Το γεγονός ότι διείσδυσαν σε αντικουβανικές ομάδες που λειτουργούν ανενόχλητα στις ΗΠΑ και ανακάλυψαν και στη συνέχεια αποκάλυψαν στις κουβανικές αρχές τα επιθετικά τους σχέδια, που στόχο είχαν να πλήξουν την Κούβα και το λαό της. Θα περίμενε κανείς πως τα στοιχεία που έδωσε η κυβέρνηση της Κούβας στο FBI θα ήταν αρκετά για να δώσει η αμερικανική κυβέρνηση ένα τέλος στις εγκληματικές αυτές οργανώσεις, που μεταξύ άλλων εκπαιδεύονται στρατιωτικά.

Ωστόσο, ακριβώς το αντίθετο συνέβη. Οι πέντε Κουβανοί αγωνιστές ρίχτηκαν σε φυλακές ύψιστης ασφαλείας, με πολύμηνη παραμονή στην απομόνωση, με παραβίαση των ανθρωπίνων τους δικαιωμάτων, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και η άρνηση έκδοσης βίζας στις συζύγους δύο εκ των «5».

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ επιλέγει, ωστόσο, να αφήσει ελεύθερο τον πασίγνωστο εγκληματία και πρώην πράκτορα της CIA, Λουίς Ποσάδα Καρίλες, στο... βιογραφικό του οποίου συγκαταλέγονται σειρά επιθετικές πράξεις ενάντια στην Κούβα, μεταξύ των οποίων και το σχεδιασμό της ανατίναξης του κουβανικού αεροσκάφους το 1976, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο των 73 επιβατών του, αλλά και την απόπειρα δολοφονίας του Φιντέλ Κάστρο κατά τη διάρκεια της Ιβηροαμερικανικής Συνόδου το 2000 στον Παναμά.

Εντατική και μαζική ήταν η δραστηριοποίηση του διεθνούς κινήματος αλληλεγγύης με την Κούβα και τους «5» όλα αυτά τα χρόνια για να βγει στο φως η συγκεκριμένη υπόθεση και να υπάρξει μια παραπέρα κινητοποίηση όλων των προοδευτικών ανθρώπων. Σειρά από Επιτροπές Αλληλεγγύης - και στην Ελλάδα - έχουν συγκροτηθεί για να απαιτήσουν την άμεση και χωρίς όρους αποφυλάκιση των πέντε Κουβανών πατριωτών και την επιστροφή τους στην πατρίδα και στις οικογένειές τους.

Η υπόθεση των «5» αφορά καθαρά πολιτικές επιλογές και επιδιώξεις και δεν είναι απλά μια δικαστική υπόθεση. Αποτελεί μια προσπάθεια «τιμωρίας» της Κούβας και του περήφανου λαού της που αντιστέκεται καθημερινά στον Αμερικάνο ιμπεριαλιστή γείτονά της, επιλέγοντας μια άλλη μορφή κοινωνίας, τη σοσιαλιστική.

Η υπόθεση των «5» θα πρέπει να γίνει υπόθεση κάθε προοδευτικού ανθρώπου και απαιτείται ένας ακόμα πιο συντονισμένος αγώνας που στο τέλος θα φέρει την αποφυλάκισή τους. Η Κούβα μάς έχει ανάγκη δίπλα της. Το Νησί της Επανάστασης δείχνει καθημερινά πως υπερασπίζεται με θάρρος και με περηφάνια τις κατακτήσεις του λαού της, αποτελώντας φωτεινό παράδειγμα για τον αγώνα των λαών όλου του κόσμου.


Κλωντίν ΧΕΣΠΕΡ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ