Τρίτη 30 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Αλληλεγγύη στους Παλαιστίνιους

Το νέο έγκλημα που προκαλεί ο ισραηλινός στρατός εδώ και τρεις μέρες στον παλαιστινιακό λαό, στην πολύπαθη Λωρίδα της Γάζας, δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Ηταν και είναι το αποτέλεσμα της εγκληματικής πολιτικής των ιμπεριαλιστών του Ισραήλ που εδώ και δεκαετίες επιχειρούν να εξοντώσουν έναν ολόκληρο λαό. Οι αντιδραστικές κυβερνήσεις του Ισραήλ με την ισχυρότατη στρατιωτική μηχανή του, έχουν εξελιχθεί εδώ και χρόνια στο κύριο «όχημα» για το πέρασμα των σχεδίων των ιμπεριαλιστών για τη λεγόμενη «Ευρεία Μέση Ανατολή», που περιλαμβάνει τη σκλαβωμένη Παλαιστίνη, το Λίβανο, τη Συρία, τα κατεχόμενα Ιράκ και Αφγανιστάν, το Ιράν ακόμα και την Ινδία και το Πακιστάν.

Το νέο έγκλημα επομένως του Ισραήλ, με τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς σε όλο το μήκος της Γάζας, τους εκατοντάδες νεκρούς, τους χιλιάδες τραυματίες, και τις τεράστιες καταστροφές, ήταν απόλυτα προσχεδιασμένο και στηριγμένο στην πολιτική των Αμερικανών και Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών. Ολα αυτά τα χρόνια στήριξαν την επιθετικότητά του.

Οι ΗΠΑ θέλουν, και αυτό το αποδεικνύει και η γνωστή συνάντηση της Ανάπολης, να έχουν τον παλαιστινιακό λαό «στα γόνατα», ικέτη χωρίς καμιά ελπίδα για δημιουργία πραγματικού και βιώσιμου κράτους και να διατηρήσουν το Ισραήλ ως τον τοποτηρητή τους στην περιοχή. Και με τις σημερινές δήθεν αντιδράσεις της κυβέρνησης Μπους για τερματισμό... γενικά των «εχθροπραξιών» αλλά και την απόλυτη σιωπή του εισερχόμενου προέδρου Μπάρακ Ομπάμα, αποδεικνύουν ακριβώς ότι «κλείνουν το μάτι» στο Ισραήλ. Το ωθούν στο να βγάλει σε πέρας τη βρώμικη δουλειά στο όνομα της δήθεν αντιμετώπισης της «τρομοκρατίας». Μόνο που όπως και το Ισραήλ, «βαφτίζουν» τρομοκρατία το νόμιμο δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού στην αντίσταση ενάντια στη βάρβαρη ισραηλινή κατοχή, στην πάλη του να έχει πατρίδα.

Στο ίδιο μήκος κύματος με ακόμα πιο υποκριτικούς τόνους βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ενωση, ο άλλος ιμπεριαλιστικός πόλος. Η ΕΕ διατηρεί προνομιακές οικονομικές και εμπορικές σχέσεις με το Ισραήλ, την ίδια στιγμή που δήθεν νοιάζεται για την ανθρωπιστική καταστροφή στη στραγγαλισμένη από τον ισραηλινό αποκλεισμό, Γάζα, ενώ δεν αναγνωρίζει όπως και οι ΗΠΑ την εκλεγμένη κυβέρνηση της Χαμάς.

Στον αντίποδα αυτής της νέας ιμπεριαλιστικής θηριωδίας υπάρχει μόνο ένας αντίπαλος. Η λαϊκή αντιιμπεριαλιστική αντιμονοπωλιακή πάλη στη χώρα μας και σ' όλες τις χώρες και η αλληλεγγύη στον δίκαιο αγώνα του παλαιστινιακού λαού. Αυτό δείχνουν και οι μαζικές κινητοποιήσεις αυτών των ημερών, των λαϊκών δυνάμεων στις αραβικές χώρες, κόντρα και ενάντια σε πολλές υποταγμένες στον ιμπεριαλισμό κυβερνήσεις. Επίσης οι κινητοποιήσεις σε ευρωπαϊκές και άλλες χώρες. Στη χώρα μας το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή καταδίκασε το νέο έγκλημα του Ισραήλ χωρίς μισόλογα, όπως κάνουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ - που από τις κυβερνητικές θέσεις έχουν ευθύνη για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή - αλλά και δυνάμεις που στηρίζουν τον ευρωμονόδρομο. Κάλεσε για άλλη μια φορά το λαϊκό κίνημα να σταθεί στο πλευρό των Παλαιστινίων, να δυναμώσει την πάλη του ενάντια στον ιμπεριαλισμό των ΗΠΑ και της ΕΕ. Το απέδειξε και χτες με τη δυναμική κινητοποίηση που διοργάνωσε στην αμερικάνικη και ισραηλινή πρεσβεία στην Αθήνα, και άλλες πόλεις σε όλη την επικράτεια, όπως και φορείς του ταξικού και του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος. Και αυτή η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί, με τους κομμουνιστές και τις κομμουνίστριες μπροστάρηδες.


Δημήτρης ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ