Παρασκευή 13 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Ενιαία αντιλαϊκή στρατηγική

Τα αντιδραστικά μέτρα, που προτείνει η ΕΕ για νέες ανατροπές στα Εργασιακά και το Ασφαλιστικό, επιχειρείται να παρουσιαστούν από την κυβέρνηση σαν συστάσεις που δήθεν δεν τη δεσμεύουν. Το ίδιο επιχείρησε και χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του «Ριζοσπάστη» και του «902», ομολόγησε ότι ο αρμόδιος υπουργός έχει συνυπογράψει όλα τα αντεργατικά φιρμάνια στο πρόσφατο ΕΚΟΦΙΝ και Γιουρογκρούπ, συμπλήρωσε όμως ότι η κυβέρνηση θα εφαρμόσει αυτές τις αποφάσεις με βάση το δικό της σχέδιο. Επί της ουσίας, η κυβέρνηση παραδέχεται το αυτονόητο: Οτι η αντιδραστική στρατηγική της ΕΕ είναι και δική της.

Αν, ωστόσο, η επιβεβαίωση του κυβερνητικού εκπροσώπου δεν είναι αρκετή για κάποιους, αρκεί μια ματιά στις θέσεις του ΠΑΣΟΚ για την Κοινωνική Ασφάλιση, όπως αυτές καταγράφονται στο κυβερνητικό πρόγραμμα, για να πειστεί και ο πλέον δύσπιστος. Συγκεκριμένα:

1. Η ΕΕ απαιτεί «αποτελεσματική αύξηση στις ηλικίες συνταξιοδότησης».

Το ΠΑΣΟΚ στο κυβερνητικό του πρόγραμμα προτείνει: «Παράταση ασφαλιστικού βίου. Η παραμονή στην εργασία και μετά τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος θα πρέπει να αποτελεί δικαίωμα (!) για κάθε εργαζόμενο».

2. Η ΕΕ απαιτεί «άμεση εφαρμογή της εξίσωσης των ορίων συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στο δημόσιο τομέα».

Η κυβέρνηση, μέσω του υπουργού Οικονομίας Γ. Παπακωνσταντίνου, δεσμεύτηκε για την παρουσίαση σχεδίου νόμου για την εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης ανδρών - γυναικών στο Δημόσιο. Η εφαρμογή του μέτρου θα οδηγήσει στην αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης των γυναικών στο Δημόσιο από 5 μέχρι 17 χρόνια!

3. Η ΕΕ ζητάει το διαχωρισμό των προνοιακών από τις ασφαλιστικές παροχές.

Η κυβέρνηση, σε απόλυτη ταύτιση, δεσμεύεται στο πρόγραμμά της για: «Διαχωρισμό των προνοιακών από τις ασφαλιστικές εισφορές». Στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι να μειωθούν στο ελάχιστο οι κρατικές δαπάνες για την Υγεία, την οποία μείωση θα επωμιστούν με ακόμα μεγαλύτερη αύξηση της πληρωμής των υπηρεσιών Υγείας οι ασφαλισμένοι - εργαζόμενοι.

4. Η ΕΕ απαιτεί την επανεξέταση των κριτηρίων και του καθεστώτος των αναπηρικών συντάξεων.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κινείται στην ίδια αντιδραστική κατεύθυνση και προτείνει: «Δημιουργία Ενιαίων Κέντρων στην Αθήνα και την περιφέρεια για την αξιολόγηση και εκτίμηση του ποσοστού αναπηρίας». Στόχος είναι η δραστική περικοπή των συντάξεων αναπηρίας με τη θέσπιση αυστηρότερων κριτηρίων για τη χορήγησή τους.

Είναι ολοφάνερο ότι η κυβέρνηση, όχι μόνο ευθυγραμμίζεται απόλυτα με τις ευρωενωσιακές κατευθύνσεις που στοχεύουν στην πραγματική παράταση του εργάσιμου βίου, στη δραστική περικοπή ειδικών κατηγοριών συντάξεων και στη μείωση των κρατικών εισφορών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά αναλαμβάνει άμεσα δράση, ώστε να αντιμετωπιστεί κάθε καθυστέρηση στην εφαρμογή τους. Το ίδιο ισχύει και για τα εργασιακά, καθώς αναμένεται μπαράζ αντιδραστικών παρεμβάσεων, στην κατεύθυνση που περιγράφουν οι αποφάσεις του ΕΚΟΦΙΝ για επί της ουσίας κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων, παραπέρα ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και πάει λέγοντας.

Απέναντι σ' αυτήν τη σκληρή ταξική πολιτική, καμιά ανοχή, καμιά αναμονή δε δικαιολογείται. Πολύ περισσότερο που οι όποιες ανατροπές συνοδεύονταν πάντα από όργιο καταστολής και ελιγμών για να περάσουν οι σχεδιασμοί. Η ένταση, η διάρκεια, η μαζικότητα και πολύ περισσότερο το ταξικό περιεχόμενο της οργανωμένης απάντησης των εργαζόμενων μέσα από τα συνδικάτα τους και το ΠΑΜΕ, είναι τα στοιχεία εκείνα που μπορούν και πρέπει να καθορίσουν τις εξελίξεις το επόμενο χρονικό διάστημα.


Παναγιώτης ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ