Παρασκευή 20 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Ο κόσμος του Λένιν...

Δε γινόταν να ξεχαστεί. Αδύνατον να σβηστούν τα ίχνη του στην ιστορία της εξέλιξης της ανθρωπότητας. Ακόμα και αν μπορούσαν να ανατρέψουν όλο το πρακτικό έργο του προετοιμάζοντας τη βαρβαρότητα, πάλι δε γινόταν να σβηστούν οι ιδέες και τρόποι εφαρμογής τους.

Ολοζώντανες, με τον κανονικό παλμό τους, σίγουρες για την αλήθεια τους, δίνουν καθημερινά τη μάχη με τις ξοφλημένες του άλλου στρατοπέδου. Τι κι αν το κεφάλαιο ρίχνει σ' αυτήν τη διαρκή σύγκρουση όλες του τις εφεδρείες και όλα τα μέσα. Οπου βρεθούν «σώμα με σώμα» με την αληθινή ιδεολογία των εργαζομένων, έτσι όπως τη διατύπωσε και την έβαλε σε εφαρμογή ο Λένιν, τρέπονται σε φυγή. Είναι τότε που, όπως όλοι οι δειλοί, από μακριά επιχειρούν να βγάλουν γλώσσα, να διαστρεβλώσουν, να συκοφαντήσουν, να τις μετατρέψουν σε «ιστορική περίοδο» και «απλή μνήμη».

Ετσι πλημμυρίσαμε από αναρμόδιους, που χτυπούν στον αέρα σαν τρελοί, γιατί δεν μπορούν να αντικρίσουν τον πραγματικό αντίπαλο. Πολιτικοί, θεωρητικοί, δημοσιολόγοι και άλλοι σοβαροφανείς κρίνουν και σβήνουν μόνοι τους στο βρόντο, όπως τα παιδιά εξαφανίζουν όλους τους αντιπάλους με τα ξύλινα σπαθιά τους.

Είναι που διαθέτουν όλα τα υλικά μέσα και τις δυνατότητες να φτιάχνουν ακόμα πραγματικότητες και να υποβάλουν «αλήθειες». Αλλιώς θα έχαναν μαζί με τον κόσμο τους της εκμετάλλευσης και τη στημένη σοβαροφάνεια. Ηδη, μέσα από τη χιλιοτρυπημένη κουρτίνα της εικονικής τους πραγματικότητας, διακρίνονται αστείοι πλέον με τα χορευτικά - πολεμικά τσαλίμια τους οι υπάλληλοι του κεφαλαίου. Γέρνουν με περισσευούμενη χάρη και μπόλικη φλυαρία (το κόλπο της σουπιάς) πότε στα δεξιά και πότε στα αριστερά του κόσμου των ιδεών, αλλά όσο πιο μακριά γίνεται από την πραγματικότητα των λόγων και το έργο του Λένιν.

Το έργο του, ακόμα ζεστό, φουντώνει μέσα από τη μνήμη, την ανθρώπινη σκέψη και ζητά να μετατραπεί πάλι σε πράξη. Το 66% των Ρώσων πολιτών, όπως βεβαιώνεται από πρόσφατη δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Ρομίρ, όχι μόνο τον θυμούνται μέσα στη βαρβαρότητα της σημερινής τους πραγματικότητας, αλλά κρίνουν το έργο του ιδιαίτερα θετικό.

Αν υπολογίσει κανείς τους τόνους προπαγανδιστικού υλικού που έχει πέσει σ' αυτά τα μυαλά τα τελευταία χρόνια, μπορεί να υπολογίσει την ποιότητα του χρώματος, που είναι τυπωμένη η σοσιαλιστική πραγματικότητα που έζησαν ή που άκουσαν από τους δικούς τους. Δε σβήνεται, απ' ό,τι φαίνεται, με τίποτα. Οπως δε σβήνεται και από τα μυαλά των εργαζομένων όλου του κόσμου.

Από τα μακριά και στα σίγουρα μπορείς να φέρνεις όσες τούμπες θέλεις, μπορείς επίσης να διηγείσαι «μεγάλα κατορθώματα», όπως οι γραφικοί ψαράδες και κυνηγοί στα καφενεία. Ελα, όμως, που έτσι δεν ξεμπερδεύεις με τους αληθινούς πόθους των εργαζομένων, που συμπίπτουν ταυτόχρονα και με τη μοναδική προοδευτική εξέλιξη της ανθρωπότητας. Δεν ξεμπερδεύεις με τον τρόπο που διατύπωσε ο μεγάλος επαναστάτης, ώστε αυτοί οι πόθοι να γίνουν πραγματικότητα. Δεν ξεμπερδεύεις με την πραγματικότητα που πρόλαβε να οικοδομήσει στην οικονομία, στην παιδεία, στην κοινωνική πρόνοια, στην υγεία, στον πολιτισμό, στη διαμόρφωση του μελλοντικού ανθρώπου.

Ακούστε τους ήχους. Είναι ο καινούριος κόσμος που έρχεται. Είναι ο κόσμος, που ονειρεύτηκε και υλοποίησε ο μεγάλος Ρώσος επαναστάτης.


Παύλος ΑΛΕΠΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ