Παρασκευή 12 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Σαφής πολιτική, σαφής απάντηση

Λάτρης της σαφήνειας και των «καθαρών λύσεων» είναι, ως γνωστόν, ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης. Προβάλλει τη σαφήνεια της πολιτικής του, της κυβερνητικής πολιτικής, ζητά σαφείς απαντήσεις από τους εσωκομματικούς του αντιπάλους και απαιτεί τη, χωρίς υπεκφυγές, «καθαρή εντολή» από το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Σε κάποιο σημείο της χτεσινής του ομιλίας τόνισε: «Η πολιτική μας είναι σαφής. Ρίχνουμε το βάρος στο κοινωνικό κράτος, στην άνοδο του βιοτικού επιπέδου της εργαζόμενης οικογένειας. Στην ταχύτερη βελτίωση των υπηρεσιών στην παιδεία, στην πρόνοια και στην υγεία». Στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε την επιβεβαίωση ενός παλιού αποφθέγματος που λέει ότι η μισή αλήθεια είναι ισοδύναμη με ένα ολόκληρο ψέμα!

Κανένας, αλήθεια, δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι η κυβερνητική πολιτική, η πολιτική του κ. Σημίτη, είναι σαφής. Είναι μάλιστα τόσο σαφής, όσο σαφείς είναι οι συνέπειές της για τους Ελληνες εργαζόμενους, τους μικρομεσαίους αγρότες, τους επαγγελματοβιοτέχνες, τους συνταξιούχους, τους νέους. Εξίσου σαφής, όμως, είναι η ευεργετική επενέργεια αυτής της πολιτικής στα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου και τα γενικότερα συμφέροντά του.

Προφανώς, ο πρωθυπουργός, όταν υπογραμμίζει τη σαφήνεια της πολιτικής του, απευθύνεται κυρίως στην εσωκομματική αμφισβήτηση στο κυβερνών κόμμα, την αξιωματική αντιπολίτευση της Νέας Δημοκρατίας και τις ηγεσίες των κομμάτων που θέλουν να «ψαρεύουν» στα θολά νερά της «κεντροαριστεράς» και της «κεντροδεξιάς». Λέει, ουσιαστικά, σ' όλους αυτούς ότι δεν μπορούν να κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους, από τη μία να υποστηρίζουν τις ίδιες με την κυβέρνηση «σαφείς» πολιτικές επιλογές (της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του ΝΑΤΟ κλπ) και από την άλλη να υποδύονται την «αντιπολίτευση»...

Κατά τα άλλα η πολιτική της κυβέρνησης είναι μια σαφής ταξική πολιτική, μια πολιτική που προστατεύει και αυξάνει τα κέρδη της ολιγαρχίας και φορτώνει βάρη στις πλάτες των εργαζομένων και γενικότερα των λαϊκών στρωμάτων. Είναι μια πολιτική που εξυπηρετεί σαφώς τα σχέδια και τις επιδιώξεις του ιμπεριαλισμού στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή, με την άμεση εμπλοκή της χώρας στις κάθε είδους επεμβάσεις. Είναι μια σαφέστατη πολιτική υπέρ του πολέμου και της εγκαθίδρυσης ενός παγκόσμιου στρατιωτικού νόμου. Πιο σαφής δε γίνεται...

Απέναντι σ' αυτή την πολιτική πρέπει να δοθεί μια επίσης σαφής απάντηση. Μια απάντηση που προτάσσει τα συμφέροντα των εργαζομένων, που υπερασπίζεται τις αρχές του διεθνούς δικαίου, της ειρήνης, της αλληλεγγύης των λαών, της αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας μεταξύ των κρατών, της κοινωνικής δικαιοσύνης και προόδου, που κατοχυρώνει και διευρύνει τις κοινωνικές κατακτήσεις, τις ατομικές και συλλογικές ελευθερίες και δικαιώματα. Μια σαφή απάντηση που οφείλει και μπορεί να δώσει ένα αντιιμπεριαλιστικό, αντιμονοπωλιακό, δημοκρατικό μέτωπο του λαού.


Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ