Τρίτη 10 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η «ασφάλεια» του τρόμου

Η έννοια της «ασφάλειας» διαπερνούσε την ομιλία του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη στα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης. Οχι τυχαία. Προφανώς, ο πρωθυπουργός επιδίωξε να βάλει κάτω από την ίδια ομπρέλα το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής για να τη δικαιολογήσει και να πετύχει τη μέγιστη υποστήριξη υπό το φόβο μιας οικονομικής, πολιτικής και διεθνούς αποσταθεροποίησης.

Φυσικά, στο κλίμα των ημερών, η συχνή επίκληση της «ασφάλειας» από τον κ. Σημίτη εξηγείται και από την πρόθεση της κυβέρνησης να κεφαλαιοποιήσει το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος από την υπόθεση «17 Νοέμβρη» και της τρομοκρατίας γενικότερα.

Το μήνυμα από την πρωθυπουργική ομιλία είναι σαφές και έχει ως κύριο παραλήπτη τα λαϊκά στρώματα. Ζούμε σ' ένα περιβάλλον, λέει ο κ. Σημίτης, όπου ο πολίτης είναι εκτεθειμένος σε πολλούς και διαφορετικούς κινδύνους. Η διεθνής οικονομική κρίση, οι παγκόσμιες ανακατατάξεις, οι περιφερειακές συγκρούσεις, η τρομοκρατία, η εγκληματικότητα, επιβάλλουν, κατά την κυβέρνηση, περιορισμό των διεκδικήσεων, αποδοχή των κατασταλτικών μέτρων και μηχανισμών, συναίνεση στην πολιτική της Νέας Τάξης.

«Το ζητούμενο, είπε ο πρωθυπουργός, είναι να κατακτήσουμε και να κατοχυρώσουμε όλο και υψηλότερα επίπεδα ασφάλειας για τον πολίτη, την οικογένεια, την κοινωνία, την οικονομία, για την Ελλάδα». Και στη συνέχεια εξήγησε με ιδιαίτερη σαφήνεια τι εννοεί, στον οικονομικό τομέα τουλάχιστον: «Απέναντι στην ανασφάλεια και την αβεβαιότητα των οικονομικών εξελίξεων, εμείς αντιτάσσουμε τη σύνεση στις διεκδικήσεις και τις αποφάσεις μας για να μην εγκλωβιστούμε σε αδιέξοδα όπως η υπερβολική αύξηση των δαπανών».

Εν ολίγοις, ο κ. Σημίτης ζητάει από τους εργαζόμενους, από την πλειοψηφία του ελληνικού λαού, να δεχτούν την «ασφάλεια» της λιτότητας που οδηγεί τη χώρα μας στην τελευταία θέση της Ευρωπαϊκής Ενωσης - στην τελευταία θέση όσον αφορά την αγοραστική δύναμη των μισθωτών. Να δεχτούν την «ασφάλεια» της ανεργίας, της οποίας το ποσοστό φέρνει την Ελλάδα στη δεύτερη θέση της ΕΕ. Να δεχτούν την «ασφάλεια» της «απασχολησιμότητας» και της κατακρεουργημένης κοινωνικής ασφάλισης.

Και επειδή ο πρωθυπουργός πιστεύει ότι «ο φόβος φυλάει τα έρημα», ζητάει απ' τον ελληνικό λαό να δεχτεί την «ασφάλεια» των «τρομονόμων», της κατάργησης των στοιχειωδών δημοκρατικών ελευθεριών και ατομικών δικαιωμάτων, της πολιτικής επιστράτευσης των απεργών, της καταστολής των αγώνων, των παρακολουθήσεων και του χαφιεδισμού, των επιδρομών της παγκόσμιας «αντιτρομοκρατικής σταυροφορίας».

Λοιπόν, για όλους τους παραπάνω λόγους, οι Ελληνες εργαζόμενοι αισθάνονται ανασφαλείς. Και η ανασφάλεια είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής της κυβέρνησης του κ. Σημίτη, της πολιτικής που ευαγγελίζεται, στη «γαλάζια» της εκδοχή, η Νέα Δημοκρατία. Η ασφάλεια για τους εργαζόμενους είναι η ασφάλεια των αγώνων τους για την υπεράσπιση και τη διεύρυνση των κατακτήσεών τους, είναι η ασφάλεια που χτίζουν με τα δικά τους τα χέρια, γκρεμίζοντας τα τείχη του τρόμου και της «ασφάλειας» του κ. Σημίτη.


Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ