Πέμπτη 24 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Κουρνιαχτός αποπροσανατολισμού

Προεκλογικά, η τακτική και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, με τη συστράτευση στην προπαγάνδα τους των αστικών ΜΜΕ, ήταν η κούφια μεταξύ τους φραστικά οξυμένη αντιπαράθεση, για το ποιος θα πάρει και ποιος θα δώσει μήνυμα. Ποιος είναι ο καλύτερος διαχειριστής της αντιλαϊκής πολιτικής, αν ο Τζαννετάκος και η Ντόρα της ΝΔ ή η Φώφη και ο Παπουτσής του ΠΑΣΟΚ είναι οι πιο κατάλληλοι! Τα μεγάλα λαϊκά προβλήματα που βασανίζουν το λαό και προκαλούν έντονη δυσαρέσκεια εξοβελίστηκαν. Αλλωστε, τι να πουν γι' αυτά, αφού η πολιτική τους τα αναπαράγει και τα οξύνει; Συγκάλυψαν, λοιπόν, τις αιτίες που τα γεννούν, και τις ευθύνες των κομμάτων τους σχετικά με την αντιμετώπισή τους. Ταυτόχρονα, απέφυγαν κάθε συζήτηση για το ρόλο και το χαρακτήρα της Αυτοδιοίκησης - μηχανισμού του κράτους για την υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής.

Μετεκλογικά, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, αλλά και ο μικρός ΣΥΝεταίρος τους, αντί άλλων, συνεχίζουν την επιχείρηση αποπροσανατολισμού των εργαζομένων, επικεντρώνοντας στην αντιπαράθεση για το ποιος βγήκε κερδισμένος και ποιος, τελικά, πήρε το μήνυμα της κάλπης! Οπως και πριν με τα στημένα γκάλοπ προσπαθούσαν να χειραγωγήσουν τις συνειδήσεις, έτσι και τώρα μετεκλογικά, «διαβάζουν» ο κάθε εταίρος κατά πώς τον βολεύει τα εκλογικά αποτελέσματα - αλλά και τα ...exit pols, όπως αυτά τους εξυπηρετούν!

Αν και θα 'θελαν να κρύψουν τη δυσαρέσκεια των εργαζομένων στην αντιλαϊκή πολιτική, ανεξάρτητα από το πώς εκφράστηκε στην κάλπη, γνωρίζουν πως η λαϊκή αγανάκτηση θα εκφραστεί στη συνέχεια στους αγώνες, που συμβάλλουν στη συνειδητοποίηση της ανάγκης αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής. Γι' αυτό πασχίζουν να αποπροσανατολίσουν τους εργαζόμενους και με την αστήριχτη εκτίμηση περί «ήττας της πολιτικής του ΚΚΕ», έχοντας στόχο τη μεγάλη αξία των αγωνιστικών συσπειρώσεων που συγκροτήθηκαν και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση από το ΚΚΕ, το ΔΗΚΚΙ, την Κομμουνιστική Ανανέωση και άλλες ριζοσπαστικές αγωνιστικές δυνάμεις και παράγοντες.

Ανησυχούν από τη συγκρότηση και στο χώρο της ΤΑ των αγωνιστικών συσπειρώσεων. Και, σε πείσμα της πραγματικότητας, προσπαθούν να υποβαθμίσουν τη δυναμική τους, παρουσιάζοντας ότι, τάχα, δεν πέτυχαν εκλογικά. Επιστρατεύουν, γι' αυτό, εκτός από ψευδή αριθμητικά στοιχεία, όλους τους προπαγανδιστικούς και ιδεολογικούς μηχανισμούς τους και τα ΜΜΕ - με αιχμή πάντα τους κεντροαριστερούς του Συνασπισμού - για να παρουσιάσουν ως «περιχαράκωση του ΚΚΕ»(!) και ...«ευκαιριακές» τις αγωνιστικές συσπειρώσεις. Παρουσιάζοντας, ταυτόχρονα, τις κεντροαριστερές ΣΥΝεργασίες - δεκανίκι του ΠΑΣΟΚ ως επιτυχία!

Οσο, όμως, και αν πασχίζουν όλα τα αστικά επιτελεία και οι εταίροι του δικομματισμού, οι αγωνιστικές συσπειρώσεις που συγκροτήθηκαν στην ΤΑ αποτελούν μια μεγάλη κατάκτηση για το μαζικό λαϊκό κίνημα. Και, σε κάθε περίπτωση, στο εξής θα αποτελούν ένα ακόμα στήριγμα των λαϊκών δυνάμεων για τη διεκδίκηση λύσεων και μέσα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση στα οξυμένα προβλήματά τους, κόντρα στην αντιλαϊκή πολιτική. Αυτή είναι και η βάση για τη μεγαλύτερη διεύρυνση και ανάπτυξή τους μέσα στους λαϊκούς αγώνες. Φυσικά, οι κομμουνιστές θα δρουν σ' αυτήν την κατεύθυνση, όπως πάντα, στην πρώτη γραμμή.


Γιάννης ΖΑΓΓΑΝΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ