Πέμπτη 6 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Οι λαοί μπορούν!

Ηταν εποχή που όλα τα 'σκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά της γερμανοφασιστικής μπότας. Ηταν 5 Μάρτη 1943. Ο λαός μας έγραψε μια από τις πιο λαμπρές σελίδες της ιστορίας του. Κατόρθωσε το ακατόρθωτο! Ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα του ΕΑΜ και με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές, την Κομματική Οργάνωση Αθήνας, που οργάνωσε και καθοδήγησε αυτόν τον αγώνα, ο λαός της Αθήνας κατέκλυσε τους δρόμους της πόλης. Από το Σύνταγμα μέχρι την Ομόνοια, την Πανεπιστημίου και τη Σταδίου, όλο το κέντρο της πόλης ξεχείλισαν από εκατοντάδες χιλιάδες πεινασμένους, σκελετωμένους, τραυματίες με τα καροτσάκια που τα έσπρωχναν νοσοκόμες, εργαζόμενους, γέρους και, προπαντός, τα νιάτα της ΕΠΟΝ. Εβαλαν τα γυμνά στήθια τους μπροστά στα βόλια των βάρβαρων χιτλερικών κατακτητών και διεκδίκησαν και πέτυχαν να ματαιωθεί η πολιτική επιστράτευση, που είχε αποφασίσει ο Χίτλερ και προσπαθούσε να υλοποιήσει η κυβέρνηση του κουίσλιγκ Λογοθετόπουλου.

Μέσα σε εκείνες τις μαύρες μέρες, ο ηρωικός λαός της Αθήνας δε δίστασε να αντισταθεί, να αντεπιτεθεί στον πάνοπλο κατακτητή και τα υποχείριά του, τους ντόπιους συνεργάτες του χιτλερισμού, για τον υπέρτατο σκοπό. Κανένας Ελληνας πατριώτης να μην πάει έξω από τη χώρα, στα κάτεργα του χιτλερισμού. Πέτυχε το μοναδικό. Να εξαναγκάσει τον Χίτλερ να αποσύρει την απόφαση για την πολιτική επιστράτευση των Ελλήνων. Από όλες τις κατεχόμενες χώρες της Ευρώπης, η Ελλάδα να είναι η μόνη χώρα, που δεν έστειλε ούτε έναν πατριώτη να δουλέψει για τη χιτλερική Γερμανία.

Εξήντα χρόνια μετά τις 5 Μάρτη 1943, το κατόρθωμα του αθηναϊκού λαού, όπως μας θύμισαν οι αγωνιστές της Αντίστασης, χτες, στη σεμνή εκδήλωση τιμής που οργάνωσαν, παραμένει αιώνια παρακαταθήκη, που θα διδάσκει και θα διαπαιδαγωγεί τις νεότερες γενιές. Και διδάσκει σ' όλους μας πως όταν ένας λαός παίρνει την τύχη του στα χέρια του μπορεί και το ακατόρθωτο. Τίποτα δεν είναι ανίκητο μπροστά στην ορμή και τους αγώνες των λαών, που παλεύουν για το δικό τους δίκιο

Σήμερα, 60 χρόνια μετά, αυτή η μεγάλη ιστορική στιγμή του λαϊκού κινήματος διδάσκει πως μπροστά στη δύναμη της λαϊκής κοινωνικοπολιτικής πάλης τίποτα δεν μπορεί να αντισταθεί. Αυτή μπορεί να ανατρέψει τα πολεμοκάπηλα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Να σταματήσει τον πόλεμο στο Ιράκ. Να αποτρέψει την επίθεση στη ΛΔ Κορέας και όπου αλλού προετοιμάζουν οι ιμπεριαλιστές για τα συμφέροντά τους. Μπορεί να εμποδίσει την καθολική επίθεση του κεφαλαίου στα εργατικά, στα λαϊκά δικαιώματα, μπορεί να ανατρέψει αυτήν την πολιτική. Αυτός είναι ο ρεαλισμός του αγώνα, που διδάσκει η ματαίωση της πολιτικής επιστράτευσης στην Κατοχή. Γι' αυτό λέμε πως η ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ μπορεί να ανατραπεί. Αρκεί ο λαός, σε κάθε χώρα, να οργανώσει το δικό του κοινωνικοπολιτικό μέτωπο πάλης και όλοι μαζί από κοινού το διεθνή αντιιμπεριαλιστικό αντιμονοπωλιακό αγώνα. Η εξουσία των μονοπωλίων στην Ελλάδα πρέπει να ανατραπεί, είναι ρεαλιστικό. Αυτό το δίδαγμα κρατούν οι κομμουνιστές, ακριβή παρακαταθήκη στην πάλη που οργανώνουν στις σημερινές συνθήκες, με προοπτική το Μέτωπο για τη λαϊκή εξουσία.


Γιάννης ΖΑΓΓΑΝΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ