Τετάρτη 24 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

«Λίστα» ανταγωνισμών

Απ' το βήμα του 4ου Διεθνούς Φαρμακευτικού Συνεδρίου του Εκόνομιστ, που έγινε στην Αθήνα (10.11.2004), ο Μ. Αγκερ, γενικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ενώσεων Φαρμακοβιομηχανιών (EFPIA), έκρουσε τον κώδωνα του ...ανταγωνισμού: Οι ΗΠΑ κυριαρχούν στην αγορά σε όλους τους τομείς (πωλήσεις φαρμάκων, έρευνα, βιοτεχνολογία).

Σήμερα οι πωλήσεις των ΗΠΑ κατέχουν το 70% - έναντι του 57% πριν τέσσερα χρόνια - της ευρωπαϊκής αγοράς. Η ευρωπαϊκή φαρμακοβιομηχανία κατέχει μόλις το 19% της ευρωπαϊκής αγοράς, έναντι του 25% που κατείχε πριν τέσσερα χρόνια.

Μια βδομάδα αργότερα (17.11.2004) η Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε σημείωμά της προς το Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας - που συνέρχεται αύριο και μεθαύριο με θέμα την οικονομική κατάσταση και την ανταγωνιστικότητα - ανάμεσα στις προτεραιότητες σημειώνει τη «σημασία μιας τομεακής προσέγγισης η οποία πρέπει να συμπληρώνει την οριζόντια βιομηχανική πολιτική». Και αναφέρει ως παραδείγματα «τη σημασία του τομέα Υγείας για την ανταγωνιστικότητα» και το «ρόλο των φαρμακευτικών προϊόντων (φάρμακα γενικής ονομασίας έναντι ιδιοσκευασμάτων)».

Και προχτές η κυβέρνηση ανακοίνωσε τις θέσεις και προτάσεις για τη νέα φαρμακευτική πολιτική. Η έμφαση δόθηκε στην κατάργηση της λίστας και του ελέγχου των συνταγών, τις πλευρές δηλαδή εκείνες που βασανίζουν τους αρρώστους και ιδιαίτερα τους ηλικιωμένους, οι οποίοι - πέρα από φαρμακερές για το βαλάντιό τους συμμετοχές - βρίσκονται μπροστά σε ανυπέρβλητα εμπόδια μέχρι την προμήθεια των απαραίτητων φαρμάκων.

Εντέχνως η κυβέρνηση προέταξε την «απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακα» και τη «βελτίωση της καθημερινής επαφής του πολίτη με τις υπηρεσίες της Υγείας». Ωστόσο, ανάμεσα στους στόχους της - όπως υπογραμμίζεται στο σχέδιο - περιλαμβάνεται η στήριξη της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας και η ενίσχυση της έρευνας και ανάπτυξης φαρμακευτικών προϊόντων στην Ελλάδα. «Το κράτος θα δεσμευτεί για ένα μεσοπρόθεσμο σταθερό πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς χωρίς περαιτέρω "εκπλήξεις", ώστε οι εμπλεκόμενοι φορείς να μπορούν να κάνουν τον προγραμματισμό τους», αναφέρεται στο σχέδιο της κυβέρνησης.

Πρόκειται για έναν προγραμματισμό που πρέπει να αντεπεξέλθει στο φαρμακερό ανταγωνισμό ΗΠΑ-Ευρωπαϊκής Ενωσης και να εξασφαλίσει στις φαρμακευτικές επιχειρήσεις το μεγάλο κέρδος. Ο υπουργός Υγείας, Ν. Κακλαμάνης, δε μάσησε τα λόγια του: «Εμείς, είπε, δε δαιμονοποιούμε το κέρδος. Η πολιτεία έχει την υποχρέωση να διασφαλίζει στις φαρμακευτικές επιχειρήσεις την κάλυψη του κόστους τους καθώς και ενός εύλογου κέρδους».

Οι ανακοινώσεις του υπουργείου Υγείας με το νέο τρόπο ανακοστολόγησης των φαρμάκων απ' το υπουργείο Ανάπτυξης συνιστούν μια συνολική παρέμβαση στη φαρμακευτική πολιτική, η οποία έχει στο επίκεντρό της την ενίσχυση των επιχειρηματιών στο χώρο του φαρμάκου.

Τα υπόλοιπα θα φανούν όταν αρχίσει να εφαρμόζεται η άλλη «λίστα», που θα είναι απόρροια αυτής της πολιτικής: Των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων, τα οποία, σε κάποια στιγμή, θα αναγκαστούν να τα πληρώνουν εξ ολοκλήρου απ' την τσέπη τους οι ασθενείς...

Απέναντι στη νέα κυβερνητική παρέμβαση με στόχο την κερδοσκοπία των φαρμακοβιομηχάνων οι εργαζόμενοι πρέπει να διεκδικούν δωρεάν παροχή φαρμάκων.


Γιώργος ΜΟΥΣΓΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ