Πέμπτη 22 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Προκαλούν εργαζόμενους και άνεργους

H κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της βάλθηκαν τις τελευταίες μέρες να μας πείσουν ότι οι άνεργοι είναι - ούτε λίγο, ούτε πολύ - τεμπέληδες (!). Στήνουν, μάλιστα, και την ανάλογη εικόνα μέσα από τα ΜΜΕ. Παρουσιάζονται στοιχεία που από τη μία δείχνουν τα μεγάλα ποσοστά ανεργίας στους νομούς της Μακεδονίας και της Θράκης και από την άλλη την είσοδο χιλιάδων οικονομικών μεταναστών, που έρχονται στην περιοχή να απασχοληθούν στις γεωργικές ασχολίες τους καλοκαιρινούς μήνες. Οι νέοι, λένε στα ρεπορτάζ τους, προτιμούν να είναι άνεργοι και να κάθονται στις καφετέριες, παρά να πάνε να δουλέψουν στο χωράφι.

Οι άνεργοι, λένε, δεν είναι θύματα του ίδιου του εκμεταλλευτικού συστήματος, αλλά ...τεμπέληδες και αυτόχειρες. Η απαίτηση για σταθερή δουλιά με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, με μισθό που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες και πραγματικές ανάγκες, προβάλλεται ως εξωπραγματική. Αν, λοιπόν, δε θέλεις σήμερα να σε ονομάζουν τεμπέλη, πρέπει να σκύβεις το κεφάλι και να δηλώνεις ευχαριστημένος που μπορείς ακόμη να βρεις δουλιά στο χωράφι, για ένα μήνα, στην οποία θα απασχολείσαι από νύχτα σε νύχτα, με 25 και 30 ευρώ μεροκάματο, χωρίς ασφάλιση. Γιατί και οι φτωχομεσαίοι αγρότες, ως εποχιακοί «εργοδότες», δεν έχουν τη δυνατότητα για τίποτε παραπάνω.

Ετσι, λοιπόν, οι βιομηχανικοί εργάτες - άνεργοι της ΤΡΙΚΟΛΑΝ που τσακίστηκαν 25 και 30 χρόνια στη δουλιά, για να πλουτίζει ο Λαναράς και ο κάθε Λαναράς, αντί να διεκδικούν σταθερή δουλιά και μέτρα προστασίας των ανέργων, θα πρέπει σήμερα να πάρουν το δρόμο για το χωράφι. Και αύριο όπου αλλού τους ξημερώσει, αν τους ξημερώσει. Το ίδιο και ο νέος που έβγαλε τα μάτια του στα θρανία και οι γονείς του πλήρωσαν μια περιουσία στα φροντιστήρια, για να πάρει ένα πτυχίο.

Καλό το παραμύθι, βολεύει την πολιτική τους (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ). Ιδιαίτερα τώρα που στη Νάουσα, στη Θεσσαλονίκη και τον Εβρο, ο Λαναράς ετοιμάζει εκατοντάδες ακόμη απολύσεις, ενώ καθημερινά, σε ολόκληρη τη Μακεδονία και τη Θράκη, σε όλη τη χώρα κλείνουν οι επιχειρήσεις η μία μετά την άλλη. Τους χρειάζεται αυτή η εικόνα, για να καλύψουν τη βαθιά αντεργατική πολιτική τους, που μέρα με τη μέρα γεννά ολοένα και περισσότερους άνεργους. Για να επιβάλουν ευκολότερα τη μερική, ανασφάλιστη και «μαύρη» εργασία, τις εργασιακές σχέσεις - λάστιχο. Για να εξασφαλίσουν κι άλλα κέρδη στους βιομήχανους και τη μεγαλοεργοδοσία, δηλαδή τ' αφεντικά τους.

Δεν τους φτάνει ο ιδρώτας μας θέλουν να τσακίσουν και την αξιοπρέπειά μας. Δε θα τους περάσει. Οι εργάτες και οι άνεργοι της Νάουσας βρίσκονται στο δρόμο και μας προσκαλούν να βαδίσουμε μαζί: Εργάτες, υπάλληλοι, αγρότες, ΕΒΕ, φοιτητές και σπουδαστές. Το δρόμο του αγώνα, της σύγκρουσης και ρήξης, με την πολιτική που εξυπηρετεί την πλουτοκρατία και μας θέλει εξαθλιωμένους και υποταγμένους στις απαιτήσεις της. Διεκδικούμε ό,τι μας ανήκει. Τον πλούτο που παράγουμε και μας τον κλέβουν. Το μέλλον που μας πρέπει.


Αννα ΑΝΑΝΙΑΔΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ