Πέμπτη 13 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Οικοπεδοποιούν τα καμένα δάση

Οταν στις 28 του φετινού Ιούλη η δασική περιοχή της Πεντέλης ζώθηκε από την πύρινη λαίλαπα της πυρκαγιάς, κανείς δεν αμφέβαλε ότι πρόκειται για εμπρησμό. Ούτε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής. Γι' αυτό προφανώς και έσπευσε να δηλώσει με έμφαση: «Ολες οι δασικές εκτάσεις που κάηκαν κηρύσσονται αναδασωτέες. Αυτό είναι ένα σαφές μήνυμα για όσους απεργάζονται σχέδια κατά της ποιότητας ζωής όλων μας, κατά του περιβάλλοντος. Στη θέση του δάσους που κάηκε θα δημιουργηθεί νέο δάσος».

Δεν πέρασαν παρά μόνο 37 μέρες και με την απόφαση του Περιφερειάρχη που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, και αποκάλυψε χτες ο «Ρ», φάνηκε καθαρά ότι ο πρωθυπουργός εννοούσε ακριβώς το αντίθετο από ό,τι είπε. Πράγματι, με τις σκόπιμες ασάφειες στα όρια και τις εξαιρέσεις από την αναδάσωση που προβλέπει η εν λόγω απόφαση είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι στη θέση του δάσους που κάηκε θα δημιουργηθεί νέο δάσος, αλλά από ...τσιμέντο! Πρόκειται για μια απόφαση αποχαρακτηρισμού δασών μέσω θέσπισης της ...υποχρεωτικής αναδάσωσης. Με την απόφαση - απάτη εξαιρούνται από την αναδάσωση μέχρι και αυτές οι δασικές εκτάσεις «που κατά τη μέρα της πυρκαγιάς δεν έφεραν δασική βλάστηση», δηλαδή κινδυνεύουν να αποχαρακτηριστούν ακόμη και εκτάσεις που εκχερσώθηκαν και την παραμονή της πυρκαγιάς! Χώρια όσες πλέον είχαν γεμίσει αυθαίρετα, χώρια όσες βαφτίζονται «αγροτικές» με το δασοκτόνο νόμο, χώρια αυτές που αποχαρακτηρίστηκαν για λογαριασμό του Αερολιμένα Αθηνών και της «Χόχτιφ»...

Η κυβέρνηση με την ενέργειά της αυτή ουσιαστικά δεν κάνει τίποτε άλλο, από το να δίνει το σύνθημα στους κάθε λογής εμπρηστές, οικοπεδοφάγους και μεγαλεμπόρους γης: «Κάψτε και χτίστε». Πώς, λοιπόν, με μια τέτοια πολιτική που τους δικαιώνει και τους «οπλίζει» να μη συνεχίσουν το καταστροφικό τους έργο και να μην μπούμε σε έναν νέο «φαύλο κύκλο» εμπρησμών των δασών που απέμειναν και τα υπόλοιπα χρόνια; Βέβαια, η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έκανε τίποτε άλλο από το να συμπληρώσει το έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες με ανάλογες αποφάσεις του 1995 και του 1998 είχαν εξαιρέσει μεγάλα τμήματα των καμένων δασών της Πεντέλης από την αναδάσωση, οδηγώντας τα στην τσιμεντοποίηση. Γι' αυτό, άλλωστε, κατά τη φετινή πυρκαγιά καταστράφηκαν και πάνω από 100 σπίτια, πολλά από τα οποία είχαν ξεφυτρώσει στα καμένα, που είχαν πια μεταβληθεί σε οικόπεδα - «φιλέτα».

Πρόκειται για μια συνειδητή πολιτική που ακολουθούν πότε το ΠΑΣΟΚ και πότε η ΝΔ τις τελευταίες δεκαετίες, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τις προσδοκίες του μεγάλου κεφαλαίου για την εμπορευματοποίηση και κερδοσκοπία πάνω στη γη. Με πλήθος δασοκτόνους νόμους και διατάξεις - και με την αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος - που ψήφισαν και εφαρμόζουν από κοινού, προωθούν την οικοπεδοποίηση και τσιμεντοποίηση των δασών, των ρεμάτων και του αιγιαλού, χαρίζουν τη δημόσια περιουσία στους καταπατητές, υπόσχονται επιχειρηματική δράση, ακόμη και στους Εθνικούς Δρυμούς και στις προστατευόμενες περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Τα δάση μπορούν να προστατευτούν μόνο αν αυτά, όπως και η γη συνολικά, γίνουν λαϊκή περιουσία. Οταν η λαϊκή κατοικία, όπως και η γη, δε θα είναι εμπόρευμα.


Νίκος ΠΕΡΠΕΡΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ