Παρασκευή 30 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Γιορτή ταξικής αλληλεγγύης

Ο εργάτης κι η εργάτρια με τα παιδιά τους. Ο μαθητής. Ο νέος. Ολοι οι άνθρωποι του μόχθου έχουν πολλούς λόγους να βρεθούν από σήμερα το απόγευμα στο πάρκο ΦΙΞ στα Πατήσια. Εκεί όπου θα συναντηθούν για τρεις μέρες, μέχρι και την Κυριακή, Ελληνες και μετανάστες εργάτες. Εκεί όπου θα συζητήσουν για όλα όσα τους προβληματίζουν και τους ενώνουν, θα τραγουδήσουν και θα οργανώσουν τον ανηφορικό μα όμορφο αγώνα τους. Τι σηματοδοτεί, όμως, το τριήμερο των εκδηλώσεων στο πάρκο ΦΙΞ στα Πατήσια;

Οι πολιτικές αυτές εκδηλώσεις που διοργανώνει το ΚΚΕ δεν έχουν καμία σχέση με «φεστιβάλ», που διοργανώνουν «ανεξάρτητοι» τάχα από κόμματα φορείς, οι οποίοι ελέγχονται από συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις. Πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες είτε στήριξαν ενεργά ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους, που δημιούργησαν «κύματα» μεταναστών, οργάνωσαν επιχειρήσεις - «σκούπα» και ψήφισαν αντιμεταναστευτικούς νόμους (ΠΑΣΟΚ), είτε είναι λάτρεις της ευρωπαϊκής ιμπεριαλιστικής αντεργατικής ένωσης (ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ). Οι εκδηλώσεις στο ΦΙΞ δεν αντιμετωπίζουν τους μετανάστες απλά ως κάποια -γενικά κι αφηρημένα - θύματα του ρατσισμού. Δηλώνουν ότι όλοι οι εργάτες του κόσμου είναι θύματα του ιμπεριαλισμού. Γέννημά του είναι και ο ρατσισμός. Οι κομμουνιστές δίνουν χωρίς περιστροφές στις εκδηλώσεις τους ταξικό προσανατολισμό: Δε μας εκμεταλλεύονται επειδή είμαστε ξένοι, μαύροι, βουδιστές ή άθεοι. Μας εκμεταλλεύονται επειδή είμαστε εργάτες. Η αστική τάξη απλώς προβάλλει και χρησιμοποιεί ειδικότερες πλευρές κάποιων τμημάτων της εργατικής τάξης, όπως είναι οι μετανάστες, η νεολαία, οι γυναίκες, για να αποκομίζει περισσότερα κέρδη από την πιο βάναυση εκμετάλλευσή τους.

Τις τρεις μέρες που διαρκούν οι εκδηλώσεις, οι μετανάστες με τους Ελληνες εργάτες θα κουβεντιάσουν επί της ουσίας για όλα όσα τους απασχολούν, με ευθύτητα, στοχοπροσηλωμένοι πάντα στην κοινή τους δράση. Και όχι στη λογική «αντιρατσιστικά συνθήματα» μεν, από τη μια, και θριαμβολογίες δε, για τη νίκη της αντεπανάστασης στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες ως ...«νίκη της δημοκρατίας και της ελευθερίας», από την άλλη. Ούτε θα έρθουν αντιμέτωποι με μεγαλοστομίες για το «ευρωπαϊκό κεκτημένο», που αφού πρώτα βομβάρδισε και διαμέλισε τα Βαλκάνια, τώρα φροντίζουν τα επιτελεία του να «λύσουν» τα προβλήματα των μεταναστών, ως φτηνούς εργάτες για τα μονοπώλια, διαχωρίζοντας ταυτόχρονα τα προβλήματά τους από αυτά των υπόλοιπων εργατών και καλλιεργώντας έτσι αντιθέσεις μεταξύ τους.

Ποιο από τα παρακάτω ζητήματα αφορά μόνο Ελληνες ή μόνο μετανάστες εργάτες; Ανεργία. Χαμηλά μεροκάματα και αυξήσεις των 77 λεπτών τη μέρα. Ακρίβεια. Ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πόλεμοι, όπου προστάξει το κεφάλαιο. Τρομοκρατία και αυταρχισμός. Συρρίκνωση των δημοκρατικών και εργατικών δικαιωμάτων. Ναρκωτικά. Παιδεία για λίγους και Υγεία για ακόμα λιγότερους. Και ποιο από αυτά δεν έχει τη ρίζα του στο εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό σύστημα; Γι' αυτό οι πολιτικές και πολιτιστικές ταυτόχρονα εκδηλώσεις που θα πραγματοποιούνται από σήμερα μέχρι και την Κυριακή στο πάρκο ΦΙΞ αναδεικνύουν τον κοινό αγώνα Ελλήνων και μεταναστών και την κοινή πολιτική διέξοδο στη συγκρότηση του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου πάλης για τη λαϊκή εξουσία. Αγώνας, κοινός, ταξικός, πολιτικός. Στα συνδικάτα, στη γειτονιά, στο φιλειρηνικό και εκπαιδευτικό κίνημα, παντού. Αυτός ο αγώνας και η ταξική αλληλεγγύη είναι το ισχυρότερο όπλο ενάντια στο ρατσισμό και τον εθνικισμό και η πιο γερή γροθιά στους κεφαλαιοκράτες, που τους θέλουν διασπασμένους και «κλεισμένους στο καβούκι τους».


Ελένη ΜΑΪΛΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ