Σάββατο 8 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Δήμαρχοι επιχειρηματίες

Το παιχνίδι που παίζεται στις πλάτες των αποφοίτων του Λυκείου και των οικογενειών τους, με αφορμή τη βάση του 10, παίρνει καθαρά προεκλογικές πελατειακές διαστάσεις. Το χορό σέρνουν από κοινού στο πλαίσιο της ΚΕΔΚΕ οι δήμαρχοι του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΝ που ζητούν από την κυβέρνηση να μην ελαττωθεί η φοιτητική μετανάστευση προς την επαρχία για σπουδές, να μη χάσουν τους φοιτητές που τους βλέπουν στις πόλεις τους ως πελάτες, ως πορτοφόλια έτοιμα για αφαίμαξη. Η ντροπή θα έπρεπε να ξεχειλίζει!

Κι όμως, οι τοπάρχες των παραπάνω πολιτικών δυνάμεων ούτε καν κοκκινίζουν... Προκειμένου να τσιμπήσουν κάποια ψήφο από μερικούς μαγαζάτορες και ιδιοκτήτες διαμερισμάτων, νομιμοποιούν πλήρως τη φοιτητική μετανάστευση που κοστίζει δεκάδες χιλιάδες ευρώ στις λαϊκές οικογένειες.

  • Νομιμοποιούν την υποβάθμιση της ανώτατης εκπαίδευσης με σχολές που μπορεί να μην έχουν κανένα λόγο ύπαρξης, να μην έχουν καν σχέση με την επιστήμη, να μην έχουν υποδομές, μόνιμο προσωπικό, κ.ο.κ. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η «έδρα» του Τμήματος να είναι στην πόλη τους, κι ας μαθαίνουν τα παιδιά ...τρίχες!
  • Η υποκρισία φαίνεται κι αν κανείς αναλογιστεί ότι στις επαρχιακές πόλεις όπου λειτουργούν ανώτατα ιδρύματα ή ΤΕΙ η ανεργία συνεχίζει να είναι στα ύψη, οι συνθήκες ζωής του λαού δε βελτιώνονται από τον ερχομό ξένων φοιτητών
  • Φυσικά, πουθενά στην ανακοίνωσή τους δε συντάσσονται με τα αιτήματα του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος για ανέγερση νέων εστιών και πλήρη κάλυψη με αυτό τον τρόπο των αναγκών σε στέγαση, για δωρεάν σίτιση σε πανεπιστημιακές λέσχες, για δωρεάν συγκοινωνίες και μεταφορές... γιατί, πολύ απλά, αυτά τα αιτήματα θα μείωναν τα κέρδη τους από τους φοιτητές - πελάτες!

Μάλιστα, ο ΣΥΝ έφτασε στο σημείο να ψέξει το ΚΚΕ γιατί δε στηρίζει «κάθε προσπάθεια που αποβλέπει στην υλοποίηση του αιτήματος για κατάργηση της βάσης του 10», αλλά κάνει κριτική στην ΚΕΔΚΕ. Το ΚΚΕ ζήτησε καθαρά και ξάστερα την κατάργηση της βάσης του 10 στις επικρατούσες συνθήκες γιατί δεν έχει κανένα νόημα η ύπαρξή της στις συγκεκριμένες εξετάσεις κατάταξης (και όχι αποτίμησης του επιπέδου μόρφωσης και των γνώσεων των μαθητών). Επίσης, τόνισε την ανάγκη ύπαρξης ενός συστήματος δημόσιων και δωρεάν επαγγελματικών σχολών υψηλού επιπέδου, μετά το σχολείο, για όσους δε συνεχίζουν στην ανώτατη εκπαίδευση. Αυτά, όμως, δεν έχουν καμιά σχέση με τις κερδοσκοπικές και σε βάρος του λαού λογικές της ΚΕΔΚΕ, ούτε βέβαια με τις λογικές που εκφράζονται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ για να υποβαθμιστεί η ανώτατη εκπαίδευση από το επίπεδο της επιστήμης στο επίπεδο της κατάρτισης και να είναι αυτή η μοναδική διέξοδος συνέχισης των σπουδών μετά το σχολείο. Αδιέξοδη διέξοδος. Γιατί ούτε μόρφωση προσφέρει ούτε σίγουρη δουλιά για τους νέους, παρά μόνο ευάλωτους αναλώσιμους στην πιο άγρια εκμετάλλευση των εργοδοτών. Γι' αυτό οι λαϊκές οικογένειες, οι νέοι και οι νέες, πρέπει να τους πληρώσουν στις τοπικές εκλογές με το νόμισμα που τους πρέπει. Τσακίζοντάς τους πολιτικά με την ενίσχυση των αγωνιστικών συνδυασμών συνεργασίας που στηρίζουν το ΚΚΕ, το ΔΗΚΚΙ, η Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών, η Κομμουνιστική Ανανέωση.


Γιάννα ΣΤΡΕΒΙΝΑ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ