Σάββατο 26 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Ισότιμη προβολή

Οι όροι διεξαγωγής του προεκλογικού αγώνα των υποψηφίων είναι ένα από τα κρίσιμα στοιχεία της εκλογικής αναμέτρησης. Η διασφάλιση της ισότιμης συμμετοχής τους στις εκλογικές διαδικασίες, σε συνδυασμό με την εγγύηση για την απρόσκοπτη επικοινωνία των υποψηφίων με τους πολίτες, είναι ευθύνη και του κράτους, δηλαδή της κυβέρνησης.

Γνωρίζουμε ότι στο καθεστώς της αστικής δημοκρατίας η αρχή της ισοτιμίας μένει κενό γράμμα. Ωστόσο, η διεκδίκησή της είναι επιβεβλημένη, ως συστατικό της πάλης για την υπεράσπιση και τη διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Ζούμε στην εποχή που τα ΜΜΕ ασκούν σημαντικό ρόλο στην επικοινωνία και ιδιαίτερα τα τηλεοπτικά. Ο,τι (και όποιον) δε δείχνει η τηλεόραση είναι σα να μην υπάρχει, σα να μην έχει γίνει. Τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, κυρίως η τηλεόραση, αποκτούν μια διαρκώς αυξανόμενη επίδραση στη διαμόρφωση της πολιτικής και κοινωνικής συνείδησης της λεγόμενης κοινής γνώμης. Μεταμορφώνονται έτσι από διαμεσολαβητές μεταξύ πολιτικών και πολίτη, σε πρωταγωνιστές των πολιτικών διεργασιών.

Σε λιγότερο από δύο μήνες έχουμε δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές και η μονόπλευρη προβολή των εκλεκτών του δικομματισμού προσλαμβάνει, για μια ακόμη φορά, εξοργιστικές διαστάσεις. Η παραβίαση της ισοτιμίας, με τον αποκλεισμό των υποψηφίων που υποστηρίζονται από το ΚΚΕ και τις άλλες ριζοσπαστικές συνεργαζόμενες δυνάμεις, είναι συστηματική και από τα δημόσια και από τα ιδιωτικά κανάλια.

Η δήλωση του υπουργού Τύπου και Μέσων Ενημέρωσης ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμιά δυνατότητα παρέμβασης και ότι το Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης είναι το μόνο αρμόδιο όργανο, είναι ομολογία ενοχής για το έγκλημα που συντελείται εις βάρος του κοινωνικού αγαθού της ενημέρωσης.

Είναι κατανοητή η κυβερνητική θέση, θέση με την οποία δε διαφωνεί καθόλου και το ΠΑΣΟΚ. Αυτός ο αποκλεισμός τους απαλλάσσει από μια ενοχλητική φωνή, τη φωνή του ΚΚΕ και όσων δυνάμεων τους αντιμάχονται πραγματικά. Ειδικά σε μια περίοδο που αυτή η φωνή δυναμώνει και βρίσκει ευήκοα ώτα σε πλατύτερα λαϊκά στρώματα.

Προβάλλει επιτακτική η ανάγκη αλλαγής αυτής της κατάστασης. Απαιτεί και τη δραστηριοποίηση των ίδιων των εργαζόμενων που πρέπει να απαιτήσουν να γίνει σεβαστό το δικαίωμά τους στην πλήρη ενημέρωση.

Ωστόσο, τη μεγαλύτερη ευθύνη έχει η κυβέρνηση, που οφείλει να παρέμβει για την αποκατάσταση της ισότιμης αντιμετώπισης των υποψηφίων από τα μέσα ενημέρωσης, δημόσια και ιδιωτικά. Το ίδιο οφείλουν να πράξουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις, και μάλιστα το συντομότερο δυνατόν. Και υπάρχει η δυνατότητα για μια τέτοια παρέμβαση, με τη συγκρότηση της διακομματικής επιτροπής, όπως πρότεινε το ΚΚΕ.

Οσο για το επιχείρημα ότι τα ιδιωτικά κανάλια δεν μπορούν να υποχρεωθούν να αλλάξουν τη λογοκριτική συμπεριφορά τους, πρέπει να καταστεί σαφές ότι αυτά τα κανάλια εκμεταλλεύονται - κατά παραχώρηση - δημόσιο αγαθό (τις συχνότητες) και δεν μπορούν να αγνοούν τα στοιχειώδη λαϊκά δικαιώματα χωρίς συνέπειες.


Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ