Τρίτη 24 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η συμπαιγνία «βγάζει μάτι»

Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ συμφώνησαν την Παρασκευή να αναστείλουν τη συζήτηση για την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, που ήταν προγραμματισμένη για αύριο Τετάρτη στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Η συμπαιγνία ανάμεσα στα δυο κόμματα «βγάζει μάτι». Η συμφωνία για την αναβολή της συζήτησης, εν μέσω πανεκπαιδευτικών κινητοποιήσεων, στόχο έχει να συγκαλύψει την ουσιαστική ταύτιση των δυο κομμάτων στο ζήτημα της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων, τη συνεργία τους στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης. Προσπαθούν από κοινού να συσκοτίσουν τις πραγματικές πολιτικές αιτίες για τη σημερινή κατάσταση στην εκπαίδευση, να ξεφουσκώσουν τη διογκούμενη λαϊκή αντίδραση, να βάλουν επιπλέον εμπόδια στη ριζοσπαστικοποίηση του αγώνα που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Την ίδια μέρα που ήταν προγραμματισμένη η συζήτηση στη Βουλή, δάσκαλοι, καθηγητές, γονείς, μαθητές, φοιτητές και εργαζόμενοι είχαν ήδη εξαγγείλει νέο συλλαλητήριο, με αιχμή την υπεράσπιση της δημόσιας και δωρεάν Παιδείας. Είναι φανερό ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ φοβόνταν και φοβούνται όπως ο διάολος το λιβάνι το ξεμπρόστιασμά τους μπροστά στους εργαζόμενους για την ουσιαστική τους συμφωνία στο ζήτημα της ιδιωτικοποίησης της εκπαίδευσης. Γι' αυτό και αποφάσισαν να αναστείλουν τη συζήτηση στη Βουλή, από την οποία αναπόφευκτα θα αποκαλύπτονταν ότι και οι δυο μεθοδεύουν την παραπέρα υποβάθμιση της εκπαίδευσης, την ακόμα πιο στυγνή αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος, τη βαθύτερη υποταγή της Παιδείας στα συμφέροντα των πολυεθνικών.

Ανεξάρτητα από τον τρόπο με τον οποίο τα δυο κόμματα προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν και να δικαιολογήσουν τη συναπόφαση για αναβολή της συζήτησης, ένα πράγμα παραμένει αδιαμφισβήτητο. Οτι κάτω από τις προσχηματικές «διαφορές», ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ταυτίζονται απόλυτα στη στρατηγική στόχευση που επιβάλλει την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και στο χώρο της Παιδείας προς όφελος του κεφαλαίου. Και σ' αυτήν την κατεύθυνση το ένα χέρι νίβει το άλλο. Οι αντιδραστικές αλλαγές που επιτάσσουν τα επιχειρηματικά συμφέροντα πρέπει να περάσουν οπωσδήποτε, με τις ελάχιστες αντιδράσεις. Σ' αυτήν την κατεύθυνση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ενώνουν τις δυνάμεις τους, συμφωνώντας απόλυτα στον πυρήνα της αντιλαϊκής πολιτικής, αλλά και στην ανάγκη να χτυπηθεί κάθε αντίδραση που θα στρέφεται έναντια σ' αυτήν την πολιτική.

Δάσκαλοι και καθηγητές, μαθητές και φοιτητές, πανεπιστημιακοί και εργαζόμενοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι ο πραγματικός τους αντίπαλος είναι η πολιτική που από κοινού προωθούν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και στο χώρο της εκπαίδευσης. Και εκεί να στρέψουν τα πυρά τους, βαθαίνοντας τα ταξικά και πολιτικά χαρακτηριστικά του αγώνα τους. Να απαντήσουν με τα αιτήματα των σύγχρονων και πραγματικών τους αναγκών σε κάθε απόπειρα εκτόνωσης του αγώνα τους, όπως η αναβολή της συζήτησης για το άρθρο 16 ή η σημερινή συνάντηση των εκπαιδευτικών με τον πρωθυπουργό. Αλλά να δώσουν απάντηση και σ' εκείνες τις συνδικαλιστικές ηγεσίες που προσπαθούν να βγάλουν λάδι την πολιτική του δικομματισμού, άλλοτε ταυτίζοντας τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις με το πρόσωπο του/της εκάστοτε υπουργού και άλλοτε καθαγιάζοντας το ΠΑΣΟΚ που λειτούργησε και λειτουργεί σαν πλασιέ των επιχειρήσεων στην εκπαίδευση.


Περικλής ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ