Παρασκευή 28 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Συνδικάτο του κεφαλαίου

Η βρώμικη δουλειά έγινε. Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, έτοιμη από καιρό, για άλλη μια φορά έβαλε το χέρι της και εξασφάλισε τα γνήσια ταξικά συμφέροντα της μεγαλοεργοδοσίας και του ΣΕΒ. Εβαλε την υπογραφή της σε μια ακόμα σύμβαση της ντροπής. Ούτε ένα ευρώ τη μέρα. Αυτές είναι οι περίφημες αυξήσεις για τις οποίες καλούσε τους εργαζόμενους να απεργήσουν. Μάλιστα, το πρώτο οχτάμηνο του 2008 η αύξηση θα είναι ακόμα μικρότερη, μόλις 3,45% πάνω στο μισθό.

Δε χρειάζονται και πολλές αναλύσεις για να καταλάβει κάποιος το αυτονόητο. Οι εργάτες στη γλώσσα τους το λένε «ξεπούλημα». Ούτε οι αριθμοί μπορούν να το περιγράψουν. Μόλις 30,4 ευρώ μεροκάματο και αυτό μεικτό και μισθός 681 ευρώ μεικτά. Απ' αυτά καθαρά στην τσέπη του εργάτη και της εργάτριας θα φτάσουν τα 572 ευρώ! Το βαθύτερο όμως νόημα αυτής της επαίσχυντης πράξης σε βάρος των εργαζομένων το «έπιασαν» στον αέρα τα εκδοτικά συγκροτήματα της άρχουσας τάξης. Είτε υποστηρίζουν ΠΑΣΟΚ, είτε την κυβέρνηση της ΝΔ. Και δεν έχουν πρόβλημα να διαλαλήσουν την επιτυχία τους, όπως ακριβώς και ο πρόεδρος του ΣΕΒ. «Συμφωνία κοινωνικής ειρήνης ΣΕΒ - ΓΣΕΕ» βροντάνε στα πρωτοσέλιδά τους, «Ρεαλισμός»... Δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους. Θα είναι οι ίδιοι που αύριο θα αφιερώσουν ολοσέλιδα ρεπορτάζ και έρευνες στο «φαινόμενο της φτώχειας» που εξαπλώνεται. Φαρισαίοι υποκριτές, όπως και τα κόμματα που στηρίζουν.

Την ίδια ώρα που εργοδότες και πλειοψηφία της ΓΣΕΕ έβαζαν ταφόπλακα στους μισθούς, την ώρα που τα στελέχη της ΔΑΚΕ και της ΠΑΣΚΕ μαζί έφτυναν κατάμουτρα τους εργάτες, στη Βουλή τα κόμματά τους έστηναν άλλη μια κοκορομαχία. Καυγάδες για το θεαθήναι. Στην ουσία όμως, όταν πρόκειται να εξασφαλιστούν τα κέρδη και τα υπερκέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, αγαστή συνεργασία και συμπόρευση των στελεχών τους. Γιατί όταν διακυβεύονται τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας, όλοι αυτοί «μπαίνουν στη γραμμή». Στη γνωστή διατεταγμένη υπηρεσία τους. Με τους ίδιους συμπορεύεται στη ΓΣΕΕ χρόνια τώρα και ο ΣΥΝ και ας δείχνει τώρα χολωμένος από την υπογραφή της Σύμβασης. Θεατρινισμοί της στιγμής, για να μη χρεωθεί και αυτός το έγκλημα. Αλλά από αύριο, τα στελέχη του στη ΓΣΕΕ θα είναι και πάλι μαζί με τα στελέχη της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ. Μαζί θα επιτίθενται στο ΠΑΜΕ με τη ρομφαία της «διάσπασης του κινήματος». Ε, ναι! Απέναντι σε αυτό το «μαύρο μέτωπο της συνδιαχείρισης» που υπογράφει τέτοιες συμβάσεις, οι ταξικές δυνάμεις θα είναι πάντα ενάντια γιατί ακριβώς βρίσκονται με την πλευρά των εργαζομένων.

Γι' αυτό από σήμερα τα στελέχη του ΠΑΜΕ, τα ταξικά συνδικάτα θα είναι στους χώρους δουλειάς. Θα είναι εκεί που ιδρώνει και ματώνει η εργατική τάξη της χώρας μας. Θα είναι εκεί για να μιλήσουν πρόσωπο με πρόσωπο με τον εργαζόμενο για να οργανώσουν τους αγώνες. Γιατί μόνο μέσα από την ανειρήνευτη ταξική πάλη, μέσα από τον καθημερινό αγώνα, για το μεροκάματο και την Κοινωνική Ασφάλιση, αλλά και τον πολιτικό αγώνα που θα φτάνει μέχρι την κατάκτηση και της εξουσίας μπορούν οι εργαζόμενοι και τ' άλλα λαϊκά στρώματα να δούνε άσπρη μέρα.


Γιάννης ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ