Πέμπτη 29 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Περί του «ανεφάρμοστου» νόμου...

Την εκτίμησή του για τις εξελίξεις στην ανώτατη εκπαίδευση έδωσε προχθές ο ΣΥΝ, με συνέντευξη Τύπου του προέδρου του, Αλ. Τσίπρα, (μαζί με δυο πανεπιστημιακούς του κόμματος και το γραμματέα της Νεολαίας ΣΥΝ). Σύμφωνα με το ΣΥΝ, ο νόμος - πλαίσιο «πέρα από πολιτικά οικτρός, είναι και ανεφάρμοστος», γιατί «το πραγματικό πρόβλημα μ' αυτό το νόμο είναι ότι σχεδιάστηκε υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει αναθεωρηθεί το άρθρο 16». Ομως, σύμφωνα με τη λογική τους, αφού το άρθρο 16 δεν αναθεωρήθηκε, ο νόμος - πλαίσιο είναι «ανεφάρμοστος». Τουλάχιστον πέντε φορές τον χαρακτήρισαν έτσι! Δεν υπάρχει μεγαλύτερη πολιτική υποκρισία απ' αυτή την εκτίμηση. Γιατί ο νόμος - πλαίσιο ιδιωτικοποιεί τα πανεπιστήμια ανεξάρτητα από το άρθρο 16. Αλλωστε, αν ο νόμος είναι «από τη φύση του».. ανεφάρμοστος, γιατί να χρειάζεται αγώνας ενάντιά του; Το λέει και ο ΣΥΝ. Θολώνει λοιπόν τα νερά ακριβώς γιατί είναι υπέρ του νόμου. Εστω και με τροποποιήσεις, όπως πρότεινε. Αλλά θέλει να πουλά και αγωνιστικότητα...

Ο ΣΥΝ, ουσιαστικά, υπονομεύει την ανάγκη του ισχυρού, συντονισμένου και διαρκούς αγώνα που χρειάζεται για την ανατροπή του νόμου. Κρατάει αυτή τη στάση γιατί γνωρίζει ότι ο αγώνας ενάντια στο νόμο - πλαίσιο απαιτεί συνολική σύγκρουση με τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, απαιτεί σύγκρουση με τις στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου, γιατί αυτές τις επιλογές υπηρετεί ο νόμος. Ο ΣΥΝ όμως, δεν έχει καμιά διάθεση σύγκρουσης με αυτές τις επιλογές. Γι' αυτό κάνει «γαργάρα» το ότι ο νόμος ήδη έχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται και μάλιστα, πατώντας στο έδαφος που έχει διαμορφωθεί εδώ και χρόνια στα ΑΕΙ, με Εταιρείες Αξιοποίησης της Περιουσίας τους, με Ειδικούς Λογαριασμούς, με ευρωπρογράμματα κ.α. που ενθαρρύνουν την αλληλοδιαπλοκή ιδρυμάτων και επιχειρήσεων, την πολλαπλή παρέμβαση του κεφαλαίου στο περιεχόμενο των σπουδών και της έρευνας.

Με την ίδια λογική, ταγμένος σταθερά στην ευρω-υποταγή, φτάνει στο σημείο να θεωρεί ακόμα και τη διαδικασία της Μπολόνια ανεφάρμοστη, παρόλο που οι εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο τον διαψεύδουν: Μόλις προχτές, στην ευρωπαϊκή Συνάντηση Κομμουνιστικών κι Εργατικών Κομμάτων που διοργάνωσε το ΚΚΕ στις Βρυξέλλες αποκαλύφθηκαν ανάγλυφα τα αποτελέσματα από την εφαρμογή της Μπολόνια σε 18 χώρες. Αποτελέσματα που μεταφράζονται σε «ιδιωτικοποίηση» και υποβάθμιση των δημοσίων ιδρυμάτων, στο όνομα του να γίνουν πιο ανταγωνιστικά σε σχέση με αυτά των ΗΠΑ. Μα τον ίδιο στόχο έχει και ο ΣΥΝ! Οπως είπε ο Αλ. Τσίπρας, «ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή ήταν η μόνη δύναμη, η οποία κατέθεσε προτάσεις (...) που αφορούσαν (...) τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν σήμερα στο δημόσιο πανεπιστήμιο, προκειμένου να αναβαθμιστεί και να γίνει ένα πανεπιστήμιο ανταγωνιστικό απέναντι σ' ένα περιβάλλον διεθνές».

Και αφού υπηρετούσαν τον ίδιο στόχο, οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ήταν «πανομοιότυπες» με αυτές που κατέθεσε και που τελικά ψήφισε η κυβέρνηση ως νόμο - πλαίσιο! Ηταν προτάσεις υπέρ των τετραετών προγραμματισμών, υπέρ των εσωτερικών κανονισμών, υπέρ των μάνατζερ, υπέρ των ειδικών λογαριασμών, υπέρ των πιστωτικών μονάδων, υπέρ της περιορισμένης δωρεάν διανομής συγγραμμάτων... Και αφού σε όλα αυτά ο ΣΥΝ είναι υπέρ, επόμενο είναι να εκφράζει ανώδυνα τη δήθεν αντίθεση σε τρία μόνο «δεν»: Δεν θα δεχτεί κυβερνητικό εκβιασμό (μέσω της κρατικής χρηματοδότησης) στα ιδρύματα, ούτε αντισυνταγματικές κρατικές παρεμβάσεις στα ιδρύματα, ούτε γενίκευση της μαύρης εργασίας (η οποία όμως είναι γενικευμένη).


Γιάννα ΣΤΡΕΒΙΝΑ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ