Τετάρτη 25 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΚΛΟΓΕΣ 2004

Γιατί ψηφίζω ΚΚΕ

Δεν ξέρω αν οι διαχωριστικές γραμμές μεταξύ Αριστεράς και Δεξιάς διαγράφονται ακόμη με σαφήνεια. Δεν ξέρω αν η κύρια αντίθεση βρίσκεται τώρα στη διαμάχη των «νεοτεριστών -εκσυγχρονιστών» ενάντια στους «αναχρονιστές» και τους «παρωχημένους». Πολλές φορές μου φαίνεται ότι έχει χαθεί το στίγμα μας στο πεδίο των «πολιτικών συντεταγμένων», ότι δεν υπάρχει αυτό που ονομάζουμε «αρχή των αξόνων». Από την άλλη διαισθάνομαι μερικές φορές πως η όλη ασάφεια βρίσκεται μάλλον στο επίπεδο της φρασεολογίας. Ταμπέλες όπως: «Αριστερά», «σοσιαλισμός», «ανανέωση», «ρήξη», «ανατροπή», «ριζοσπαστικός» έχουν εκφυλιστεί. Εχασαν τη θερμοκρασία τους. Κάτι σαν αυτό που έχασε και η λέξη «δημοκρατία». Η οποία πρόσφατα εξεδόθη και υπό τη μορφή της... «συμμετοχικής». Ακόμα και μερικά από αυτά που αρχίζουν από «Κ», δείχνουν τώρα να αιωρούνται. Να μην έχουν συγκεκριμένη κατεύθυνση. Να μην προσκρούουν πουθενά. Να μην προδιαγράφουν άλματα.

Πόσο συγκεχυμένο αλλά και καταθλιπτικό και αδιάφορο είναι να ακούγεται ότι στις μέρες μας ο στόχος μιας σύγχρονης Αριστεράς είναι η «κάμψη των ανισοτήτων». Πόσο ασφυκτικός μου φαίνεται αυτός ο περιορισμός της σύγχρονης Αριστεράς. Τι ακριβώς σημαίνει «κάμψη»; Πόσο μακριά μπορεί να πάει; Σε πόση ποσότητα «κάμψης» θα αρκεστεί αυτή η Αριστερά; Μήπως η κάμψη γίνει αμφίδρομη και στο τέλος η Αριστερά μεταλλαχτεί σε κάπως... «εύκαμπτη»; Γιατί δηλαδή η σύγχρονη Αριστερά δεν μπορεί να βάλει ως στόχο της την πλήρη εξάλειψη των ανισοτήτων; Κι ακόμα πότε και από πού αρχίζει αυτό το «σύγχρονη»; Μήπως η λέξη «σύγχρονη» είναι και αυτή αρκετά ασαφής; Μήπως χρειάζεται να την αντικαταστήσουμε με τη λέξη «προσαρμοστική»;...

Μου φαίνεται πως πρέπει να αποκαταστήσουμε την «ορολογία» μας: Στη διάρκεια αυτής της μεταβατικής εποχής που διανύουμε και που περιμένουμε πως στο τέλος κάτι ανήσυχο θα γεννηθεί, ας στηρίξουμε, έστω και περιμένοντας, κάτι που να αρχίζει από «Κ». Κάποια Αριστερά που να υπογράφει ως «κομμουνιστική». Αυτή η υπογραφή μπορεί σίγουρα να οδηγήσει πιο μπροστά και από το «σύγχρονη». Ισως να οδηγεί και στο μέλλον.


Του Γιάννη ΚΑΝΔΑΡΑΚΗ*
*Ο Γ. Κανδαράκης είναι καθηγητής στο ΤΕΙ Αθήνας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ