Πέμπτη 22 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΚΡΙΤΙΚΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
Οι ταινίες της βδομάδας

ΚΑΖΑΜΠΛΑΝΚΑ
ΚΑΖΑΜΠΛΑΝΚΑ
Η καινούρια κινηματογραφική βδομάδα μπαίνει με τον απόηχο που άφησε πίσω του το Φεστιβάλ Καννών. Αναφέρουμε επιγραμματικά τα βραβεία και, όπως πάντα, θα αναφερθούμε στις ταινίες όταν πάρουν το δρόμο προς την κινηματογραφική αίθουσα, αφού ήδη έχει ανακοινωθεί στις διανομές ένα μεγάλο κομμάτι του διαγωνιστικού τμήματος. Ο Χρυσός Φοίνικας απονεμήθηκε στο «Titane» της Ζουλιά Ντικουρνό, το μεγάλο βραβείο εξ ημισείας στο «Ghahreman» του Ασγκάρ Φαραντί και το «Hytti No 6» του Γιούχο Κουοσμάνεν, το βραβείο της επιτροπής εξ ημισείας στα «Ha'berech» του Ναντάβ Λαπίντ και «Memoria» του Απιτσατπόνγκ Βερασετάκουν, το βραβείο σκηνοθεσίας στο «Annette» του Λεός Καράξ, ενώ ο τιμητικός Χρυσός Φοίνικας φέτος δόθηκε στον Μάρκο Μπελόκιο.

Αυτό το καλοκαίρι θα το θυμόμαστε ως το καλοκαίρι των πάρα πολλών καινούργιων διανομών στα θερινά σινεμά. Ετσι, παρόλο που πλησιάζουμε προς τα τέλη του Ιούλη, πέντε, τουλάχιστον, νέες ταινίες βγαίνουν και αυτήν τη βδομάδα. Πέρα από τις δύο που στεκόμαστε αναλυτικά παρακάτω, είναι και το «Nobody» του Ιλία Ναϊσούλερ, μια αδιάφορη περιπέτεια τύπου «John Wick», το «Μια Φορά κι Εναν Καιρό», η παιδική ταινία της βδομάδας που προσπαθώντας να συγκεράσει την «Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων» και τον «Πίτερ Παν» χάνεται κάπου στη μετάφραση, καθώς και το αντικομμουνιστικό - αντισοβιετικό κατασκοπευτικό θρίλερ, «Ο Κατάσκοπος του Ψυχρού Πολέμου» του Ντόμινικ Κουκ. Οι επανεκδόσεις περιλαμβάνουν το «Λαγωνικό 24 Καρατιών» του Μπλέικ Εντουαρντς, με τον επικό Σέλλερς στο ρόλο του επιθεωρητή Κλουζό, Το αριστοτεχνικά συγκλονιστικό «Παιχνίδι των Λυγμών» του Νιλ Τζόρνταν και τέλος την «Καζαμπλάνκα» του Μάικλ Κέρτιζ, μια από τις ωραιότερες ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου με το θρυλικό ζευγάρι Χάμφρεϊ Μπόγκαρντ και Ινγκριντ Μπέργκμαν. Ακόμα, από σήμερα έως τις 28 Ιούλη στο «Σινέ Ριβιέρα» παρουσιάζεται το 10ο φεστιβάλ ταινιών «Ξαφνικά φέτος το καλοκαίρι», με 14 επανεκδόσεις κλασικών φιλμ των Μπλέικ Εντουαρντς, Λουί Μαλ, Ζαν-Λικ Γκοντάρ, Αλφρεντ Χίτσκοκ, Τζόζεφ Λ. Μάνκιεβιτς και Ερνστ Λιούμπιτς.

Η Πρώτη Αγελάδα (First Cow)
Κέλι Ράιχαρντ (2019)

Η ΠΡΩΤΗ ΑΓΕΛΑΔΑ
Η ΠΡΩΤΗ ΑΓΕΛΑΔΑ
Ενας μοναχικός τύπος, μάγειρας στο επάγγελμα, ταξιδεύει δυτικά και γίνεται μέλος μιας ομάδας κυνηγών γούνας στο Ορεγκον. Αποκτά φιλίες με έναν Κινέζο μετανάστη, που αναζητεί κι εκείνος την τύχη του. Στην αναζήτηση ιδεών για μια «επιχείρηση» ενώνουν τις δυνάμεις τους και... στηρίζονται στη «μυστική» συμμετοχή της βραβευμένης αγελάδας ενός πλούσιου γαιοκτήμονα.

Ανεξάρτητη αμερικανική παραγωγή με αργή, πολύ λιτή σκηνοθεσία και σκοτεινή ατμοσφαιρική φωτογραφία. Η Κ. Ράιχαρντ, στηριζόμενη στο μυθιστόρημα του Τζόναθαν Ρέιμοντ, επιχειρεί και τα καταφέρνει να μας ξεναγήσει στα ήθη των αρχών της βρετανικής αποικιοκρατίας και των περιπλανώμενων τυχοδιωκτών μεταναστών και ημεδαπών στις ΗΠΑ των αρχών του 19ου αιώνα. Ουσιαστικά περιγράφεται η φιλία δυο ανθρώπων διαφορετικών πολιτιστικών καταβολών, που ενωμένοι προσπαθούν να επιβιώσουν σε μια εποχή που στερούνταν το ψωμί. Απευθύνεται σε σινεφίλ.

Η Αναζήτηση της Λώρα Ντουράντ
Δημήτρης Μπαβέλλας (2019)

Δυο φίλοι και συγκάτοικοι που είναι άνεργοι και πλήρως αποκομμένοι από τον κοινωνικό τους περίγυρο, ενώνονται από τον κοινό τους πλατωνικό έρωτα για την Λώρα Ντουράντ, μια μυθική πορνοστάρ της δεκαετίας του '90, τα ίχνη της οποίας έχουν εξαφανιστεί μυστηριωδώς. Αποκωδικοποιώντας ένα κρυφό μήνυμα που παρουσιάζεται μπροστά τους και μην έχοντας τίποτα να χάσουν, σπεύσουν προς αναζήτησή της...

Η ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΛΩΡΑ ΝΤΟΥΡΑΝΤ
Η ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΛΩΡΑ ΝΤΟΥΡΑΝΤ
Μια ιδιόρρυθμη road movie για την αναζήτηση μιας «χίμαιρας». Μια ταινία που χρησιμοποιώντας κλισέ και αναφορές σε ταινίες και μουσικές άλλων εποχών ακροβατεί μεταξύ «φαντασίας» και «στεγνής λογικής», χρησιμοποιώντας το απόσπασμα από «Το χαμένο νησί» του Καραγάτση. Ομως εκτός από την εκρηκτική μουσική της, δεν καταφέρνει να μας πείσει ότι θέλει να πει κάτι περισσότερο από τη νοσταλγία μιας εποχής...


Π. Α.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ