Κυριακή 3 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Σταδίου και Πεσματζόγλου

Τετάρτη βράδυ. Μιλούσαμε για τον Μαγιακόφσκι. Για την ακρίβεια, μαλώναμε! Στη γωνία Σταδίου και Πεσματζόγλου. Και όταν το φανάρι άναβε κόκκινο, οι οδηγοί γύριζαν και μας κοίταζαν. «Δεν έπρεπε να αυτοκτονήσει». «Τον απογοήτευσαν». «Επρεπε να δείξει υπομονή, έπρεπε να συνεχίσει να γράφει. Τι θα γινόταν, αν απογοητεύονταν και αυτοί που βγάζουν το ψωμί, που ανάβουν το ηλεκτρικό, που κινούνε τα τρένα;». «Ο Μαγιακόφσκι δεν πέθανε. Χιλιάδες ποιήματα γράφτηκαν για εκείνον και την επανάσταση. Ο Μαγιακόφσκι είναι ζωντανός»!..

Οδηγηθήκαμε σε αδιέξοδο. Μας είχε, στο μεταξύ, ανέβει και η πίεση. Στραφήκαμε προς την Ασκητική, μήπως και τα βρούμε. Μπα! Χειρότερα. «Είναι έργο μεταφυσικό», ο ένας. «Είναι έργο άκρως συντροφικό», ο άλλος. Και οι οδηγοί στο φανάρι να σταυροκοπιούνται!

Περάσαμε - αναζητώντας με αγωνία τη συμφωνία - από τον Καζαντζάκη στο ...Διάστημα. «Δεν υπάρχει μαύρη τρύπα», ο ένας. «Υπάρχει!», ο άλλος. «Τρύπα, σημαίνει κενό. Κενό στην ύλη δεν υπάρχει». «Ο Αριστοτέλης...». Εδώ έγινε το ...έλα να δεις. Μπήκαν στη μέση ο Ησίοδος, οι Βαβυλώνιοι, οι Φοίνικες, οι Εβραίοι, οι Αιγύπτιοι, ακόμα και στη Γένεση αναφερθήκαμε. «Χάος υπάρχει στα μυαλά σου», ο ένας. «Χάος υπάρχει στην ύλη», ο άλλος. «Δεν καταλαβαίνεις πως αν δεχτούμε το χάος στη φύση θα το δεχτούμε και στην κοινωνία». «Και στην κοινωνία υπάρχει». «Αλλο "αταξία" και άλλο χάος». «"Αταξία" το λες εσύ αυτό; Χάος είναι. Ο Μπους αποφασίζει; Αυτός διατάζει;»!

Από το σημείο αυτό και μετά, τα πράγματα άρχισαν να ομαλοποιούνται! Και οι δυο, μετά από μικρό πέρασμα χρόνου, συμφωνήσαμε πως δεν είναι ο Μπους που αποφασίζει, βέβαια. Πως αυτή η «παγκόσμια διοικητική ανωνυμία» είναι μια τεχνητή «μαύρη τρύπα». Μέσα στην οποία χωράει - και γι' αυτό δημιουργήθηκε, άλλωστε - ό,τι πιο «μαύρο» και αντιδραστικό υπάρχει σήμερα στον κόσμο. Και χωράει, δυστυχώς, και την αδιαφορία του κόσμου.

Στο σημείο αυτό ο Κώστας - ο φίλος μου ο ηθοποιός, που ετούτες τις μέρες κάνει πρόβες πάνω σε κείμενα του Μαγιακόφσκι - φτάνει στην «κορύφωση» της βραδιάς. Είναι η στιγμή του «μονόλογου». Εκεί που ο ηθοποιός δίνει τα «ρέστα» του. «Ολα τα αντέχω», φωνάζει, «ακόμα και την ύπαρξη του χάους που εσύ αρνιέσαι! Δεν μπορώ, όμως, να δεχτώ την αδιαφορία του κόσμου»!

Και ξαφνικά τον χάνω. Κατεβαίνει από το πεζοδρόμιο και πάει στα παράθυρα των οδηγών. Τους βαράει τα τζάμια. «Κύριοι, ξέρετε ποια είναι η είδηση της ημέρας;», φωνάζει. Κανένας δεν απαντάει. Πιθανόν να τον θεωρούν και τρελό. «Δεν ξέρετε, ε; Η είδηση της ημέρας», απαντάει μόνος του, «είναι ότι εξαγγέλθηκε το μεγαλύτερο εξοπλιστικό πρόγραμμα στην ιστορία της Γης, με το πρόσχημα να κυνηγήσουμε τον Μπιν Λάντεν στα φαλακρά βουνά του Αφγανιστάν και συ με κοιτάζεις που μαλώνω με το φίλο μου. Μη σταματάς, ξεκίνα με κόκκινο. Τράβα να τσακιστείς»!

Σταδίου και Πεσματζόγλου. Τετάρτη βράδυ.


Του
Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ