Κυριακή 21 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
«Ως εδώ» στο τετράγωνο!

«

Ψιτ, κύριος, έφυγαν οι ξένοι, σταμάτησαν να ψάχνουν; Να βγω;».

«Ποιοι ψάχνουν, ποιον ψάχνουν, ποιοι ξένοι, εσύ γιατί κρύβεσαι;».

Πιάνεται απ' τα κάγκελα και σκάει μύτη στο ύψος, σχεδόν, του πεζοδρομίου.

«Είμαι ύποπτος, κύριε! Δε βλέπετε πού μένω; Το ταβάνι από το σπίτι μου μόλις ξεπερνάει το πεζοδρόμιο. Ο καθένας ξέρει πως θέλω να ανατρέψω το σύστημα. Δεν αντέχω άλλο το υπόγειο. Και δεν αντέχω, επίσης, και αυτούς που με κρατάνε στο υπόγειο. Τους μισώ, γιατί με μισούνε. Τους μισώ, γιατί έχουν προδιαγράψει τη ζωή μου και τη ζωή των παιδιών μου. Με κυνηγάνε, γιατί ξέρουν πως με αφήνει αδιάφορο ο πόνος τους, γιατί εγώ πονάω περισσότερο. Και από δική τους ευθύνη. Ως εδώ, πια»!

«Δεν κυνηγάνε αυτούς που πονάνε, τη "17 Νοέμβρη"...».

«

Γελιέσαι, κύριε. Εμένα κυνηγάνε! Γι' αυτούς εγώ είμαι η πραγματική "17 Νοέμβρη". Εγώ και οι άλλοι, που μου μοιάζουνε. Γιατί εμείς ξέρουμε. Και επειδή ξέρουμε, έχουμε γεμίσει με πραγματική οργή από τη συμπεριφορά τους. Εμείς είμαστε η πραγματική "17 Νοέμβρη", γιατί δεν αντέχουμε άλλο την εκμετάλλευσή τους, τον αυταρχισμό τους, τη βία τους. Εμείς είμαστε οι πραγματικοί εχθροί τους. Φοβούνται, λες, πέντε, δέκα, διακόσια άτομα; Είκοσι πέντε χρόνια, είκοσι πέντε "τιμωρίες", πάνω από δυο αιώνες τώρα, το ίδιο τροπάρι και τα πάντα στη θέση τους. Δεν κινδυνεύει το σύστημά τους από "τυφλά" χτυπήματα. Το σύστημά τους κινδυνεύει από εμένα. Που σημαδεύω σωστά - στην καρδιά του ζητήματος. Γιατί εγώ είμαι μέρος ενός στρατού από εκατομμύρια ανθρώπους. Είμαι μέρος του στρατού των ανέργων, των αναλφάβητων, των ανασφάλιστων, των χαμηλοσυνταξιούχων, αυτών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, των άκληρων αγροτών, των άστεγων, των ξυπόλυτων παιδιών, των μεταναστών, των πεινασμένων...».

«

Το θέμα της ημέρας είναι η "17 Νοέμβρη"...».

«Το θέμα της ημέρας είμαι εγώ, πάντα! Για μένα, γίνονται οι "τρομονόμοι". Για μένα, θα μείνουν και μετά την εξάρθρωση της Ομάδας, το FBI, η CIA, η Scotland Yard. Εμένα θέλουν να συλλάβουν. Και θέλουν να συλλάβουν και τη συνείδησή μου. Να την αλλοτριώσουν. Να με κάνουν να παραδεχτώ πως η σύγκρουση, γενικά, είναι "κακό πράγμα". Είναι "τρέλα". Πως δε συντρέχουν, και δεν πρέπει και στο μέλλον να συντρέξουν, λόγοι βίας. Η "δημοκρατία" έχει αποτελεσματικότερες απαντήσεις, λένε. Και για να με απογοητέψουν - και για να με αποτρέψουν από τους στόχους μου - αποφαίνονται: "Είδες πού καταλήγει η βία; Στη δημιουργία συμμορίας. Σε ληστές τραπεζών"»!

«Αυτά δείχνουν κάποια στοιχεία...».

«

Ναι, αλλά όλα αυτά είναι πταίσματα, κύριε, μην παρασύρεστε! Πταίσματα, που έρχονται σε πρώτο πλάνο για να κρύψουν την πραγματικότητα. Οι μεγάλες ληστείες, το όργιο της βίας, οι "εν ψυχρώ" εκτελέσεις εκατομμυρίων αθώων, είναι το ζήτημα. Γι' αυτά κανένας "ευαίσθητος" δε φωνάζει "ως εδώ". Εντάξει, όλοι μαζί να φάμε τη "17 Νοέμβρη", μετά τι γίνεται; Θα τα μοιράσουμε ίσα; Οχι, βέβαια! Εγώ πάλι εδώ και εκείνοι από πάνω, να μου πατάνε το χέρι, το λαιμό... Ποιος θα με γλιτώσει, κύριε, εμένα από τους πραγματικούς τρομοκράτες; Αυτούς που δεν τους κυνηγάει καμία αστυνομία, γιατί οι αστυνομίες είναι μέρος της δικής τους "17 Νοέμβρη";».


Του
Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ