Κυριακή 1 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Το ιστορικό ζεϊμπέκικο του Θανάση!

«

Ολα ετούτα, δυστυχώς, θα βλάψουν την ελληνική κοινωνία»!

Αστραψε το μάτι του Θανάση. «Γιατί θα τη βλάψουν», μου φώναξε, «αθώα είναι η ελληνική κοινωνία; Δικό της δημιούργημα δεν είναι αυτή η κατάσταση; Οταν καταθέτει την ψήφο της δε γνωρίζει τι αποτελέσματα θα βγάλει η κάλπη; Αστική κυβέρνηση δεν ψηφίζει, ελεύθερη οικονομία, καπιταλισμό, τι περιμένει να βγάλει, αγγέλους; Το κέρδος δεν είναι η αρχή τους; Ο ελεύθερος, ο άκριτος ανταγωνισμός, δεν είναι το πιστεύω τους; Η τροπολογία τους μας μάρανε; Εδώ, ρε, εκμεταλλεύονται τον άνθρωπο, του πίνουν τον ιδρώτα, το αίμα, εδώ τον βάζουν απέναντι στα πυροβόλα και τις βόμβες και τον κάνουνε ίσωμα, τα δέντρα και τις ακτές θα σεβαστούν»;

Μιλούσε και «χόρευε». Δηλαδή τι χόρευε, πάλλονταν. Εκφραζόταν με ολόκληρο το σώμα του. Ετσι αδύνατος και ψηλός, που ήταν, νόμιζες κάθε στιγμή ότι θα 'σπαγε.

«Τι λες, κύριε, κουτοπονηρούλη και γνήσιε υποκριτή»! συνέχισε δυνατά, απευθυνόμενος, όχι. βέβαια σε μένα, όπως μου το διευκρίνισε, αλλά στους τάχα μου έκπληκτους. «Ξαφνιαστήκατε, ε; Σας πίστεψα, μην ορκίζεστε! Δεν περιμένατε ποτέ τέτοια συμπεριφορά! Ακου χαριστική τροπολογία τα μεσάνυχτα και συγκεκριμένες παραχωρήσεις για συγκεκριμένους ανθρώπους! Εχει ξαναγίνει αυτό στη Βουλή; Οχι, κύριε, πρώτη φορά γίνεται! Στη Βουλή ψηφίζονται μόνον Λαϊκοί Νόμοι και πάντα με το φως της μέρας. Νόμοι υπόδειγμα κοινωνικής δικαιοσύνης και πάντα μέσα στην απόλυτη διαφάνεια! Και όλα αυτά, ρε, που μας δαγκώνουν το σβέρκο ποιος τα ψήφισε; Η θεία μου από την Ουγκάντα; Ποιος νομοθέτησε για την Παιδεία, για την Υγεία, για τα λιμάνια, για τα πλοία, για τον ΟΤΕ, για τη ΔΕΗ, για την ακρίβεια, για την ανεργία, για τις χαμηλές και σχεδόν ανύπαρκτες συντάξεις, για τον Βωβό, για τους Γουλανδρή, για τις ιδιωτικοποιήσεις, για τις βάσεις της Σούδας, για το πέρασμα των επιθετικών στρατών στη Γιουγκοσλαβία, για το ταξικό Σύνταγμα; Ο Πάχτας μόνος του τα έκανε όλα αυτά»;

«Ξέρεις, ο κόσμος, οι άνθρωποι...».

«

Οχι, φίλε μου, και να με συγχωρείς! Ο κόσμος έχει ευθύνες. Γι' αυτό φοβάται να κοιταχτεί στον καθρέφτη. Φοβάται γιατί ξέρει πως δε θα δει απέναντί του τον Ανθόπουλο, όπως δικαιολογείται, αλλά τον ίδιο του τον εαυτό. Εναν μπαγάσα που γκρινιάζει, γκρινιάζει και ύστερα, όταν έρχεται η ώρα να αποφασίσει, και αυτό δε γίνεται μόνον στις εκλογές, αποφασίζει...Πάχτα! Και ύστερα στέκεται απέναντι στον Βούγια και απορεί. «Ρε, τύπε, και εσύ»; Λες και όταν ο Βούγιας έπαιρνε τον κατήφορο για το ΠΑΣΟΚ δεν ήξερε για πού τράβαγε! Λες και ο κόσμος που ψήφιζε τον Βούγια δεν ήξερε για πού θα έφτανε. Γι' αυτό σου λέω. Ο κόσμος έσπασε τους καθρέφτες! Και σίγουρος, πια, ότι δε θα δει μέσα στο πολιτικό γυαλί τον εαυτό του, στέκεται απέναντι από τα προβλήματα και φωνάζει για τους επίορκους υπουργούς, για τους ξεπουλημένους βουλευτές. Κουβέντα για το σύστημα που γεννάει τέτοιους πολιτικούς και τέτοια φαινόμενα. Κουβέντα για τη δική του συγκατάβαση και ανοχή σε αυτό το σύστημα».

«Ξέρεις, Θανάση, μέρες που είναι...».

«

Τι έχουν οι μέρες, μια χαρά είναι οι μέρες! Οι εκλογές, κανένας δεν παραβλέπει την αξία τους, δεν είναι παρά ένα επεισόδιο. Μια στροφή στο μακρύ, και πάντα εξελισσόμενο, ιστορικό ζεϊμπέκικο. Ενα ιστορικό ζεϊμπέκικο που πρέπει εσύ να το χορέψεις. Ο λαός. Αν εσύ αρνείσαι το ρόλο σου και επιλέγεις να κρατάς τσίλιες και να χτυπάς παλαμάκια στις φιγούρες του Γιώργου και του Κώστα, κακό δικό σου και κακό και για το ζεϊμπέκικο, βέβαια! Γιατί, φίλε μου, γκρινιάρη, εσύ μαζεύεσαι στις συγκεντρώσεις, εσύ γεμίζεις τα γήπεδα, εσύ κουνάς όλες αυτές τις πρασινογάλαζες πλαστικές σημαίες. Μην παριστάνεις τον έκπληκτο και τον αθώο. Πάνω στις πλάτες σου πατάνε και βγάζουν τους καπιταλιστικούς λόγους τους. Με τα δικά σου λαρύγγια φωνάζουν τα ταξικά συνθήματά τους. Εσύ, τελικά, ψηφίζεις τις χαριστικές τροπολογίες. Στο όνομά σου, με τη συγκατάθεσή σου, στην καλύτερη περίπτωση, έστω με την ανοχή σου, νομοθετούν».


Του Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ