Κυριακή 9 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Η καρδιά του προβλήματος!

Αυτό το τέρας, που λέγεται Αμερική, δεν είναι πολιτισμένο κράτος. Είναι μιλιταριστική φωλιά, που γεννάει ανώμαλα ανθρώπινα κτήνη. Αυτή η κατακτητική στρατιωτική μηχανή, που, τα τελευταία χρόνια, έχει πάρει σβάρνα τις πέντε ηπείρους και βομβαρδίζει, σκοτώνει, καταστρέφει... είναι η εξέλιξη του φασισμού. Μια εξέλιξη, που ξεπέρασε την υπερβολή!

Οποιος ικανοποιείται με τις «συγνώμες», όποιος κλείνει τα μάτια σ' αυτά τα χυδαία άτομα, σ' αυτούς τους ανώμαλους πολιτικούς που ηδονίζονται, διατάζοντας φωτιές και αίματα, είναι συνένοχός τους! Λαβαίνει και αυτός μέρος στα σεξουαλικά όργια στις φυλακές του Ιράκ. Η σιωπή δεν είναι ουδετερότητα. Κανένας δεν έχει δικαίωμα να σιωπά σ' αυτήν τη φρίκη, που ήρθε στο φως τις τελευταίες μέρες!

Σήμερα, πια, δεν υπάρχουν δικαιολογίες! Τα προσχήματα έχουν σκορπίσει. Δεν έχουμε να κάνουμε με στρατό. Εστω και κατακτητικό. Εχουμε να κάνουμε με ανθρωποφάγους. Με άρρωστα μυαλά και κορμιά. Με ανώμαλους. Ατομα, που βγήκαν στη γύρα για να ικανοποιήσουν πρωτόγονα ένστικτα. Τι σχέση έχουν ετούτα τα ερπετά με ανθρώπους; Ετούτοι δεν είναι στρατιώτες. Είναι άρρωστα σεξουαλικά άτομα, που τα βγάλανε από τα άσυλα και τα έριξαν πάνω σε δεμένους αιχμαλώτους.

Αυτός δεν είναι στρατός. Είναι μιλιταριστικά κατασκευάσματα. Εξαρτήματα των όπλων. Προϊόντα της πολεμικής βιομηχανίας. Επιθετικά ρομπότ, που σημαδεύουν και σκοτώνουν αυτόματα. Χωρίς σκέψη, χωρίς συναισθήματα. Είναι κλωνοποιημένα δίποδα, που δε γεννιούνται από μανάδες, αλλά βγαίνουν, κατά χιλιάδες, από τις καμινάδες της στρατιωτικής βιομηχανίας. Ετούτος ο κόσμος είναι η «προέκταση της ανεργίας», είναι η «προέκταση της μείωσης της αγοραστικής ικανότητας των εργαζομένων», είναι η «συνεχής μείωση της καπιταλιστικής αγοράς», είναι οι «συνέπειες του μιλιταρισμού της οικονομίας».

Ποιος ανόητος ικανοποιείται με τη δικαιολογία πως έχουμε να κάνουμε με «μεμονωμένα περιστατικά»; Εχουμε να κάνουμε με μισθοφόρους! Με το χειρότερο είδος ανθρώπων. Με το χειρότερο είδος στρατού. Με αποβράσματα, που η μιλιταριστική μηχανή τα ανέσυρε από τους κοινωνικούς υπονόμους. Τα εξόρυξε από τα έγκατα της γης. Από εκεί, που βγαίνουν όλες οι θανατηφόρες αρρώστιες. Ο καπιταλισμός, ο ιμπεριαλισμός, ο μιλιταρισμός. Τα πολιτικά - οικονομικά συστήματα, που γεννάνε ανώμαλες κοινωνίες, ανώμαλα άτομα.

Τι στρατό περίμενε κανείς από τη μιλιταριστική πολεμική βιομηχανία; Αγγέλους, που ψέλνουν τα χερουβείμ; Στρατιώτες, που πολεμάνε για ιδανικά; Στρατό, που ξέρει να χειρίζεται το στιλέτο, να το χώνει και να το γυρίζει στους λαιμούς, χρειάζεται ο ιμπεριαλισμός. Στρατό αυτοματοποιημένο. Εμβολιασμένο με εμβόλια ανοσίας στα ανθρώπινα. Κουρδιστά πορτοκάλια! Στρατό μισθοφορικό! Πληρωμένους χασάπηδες! Ατομα εθισμένα στο αίμα! Ατομα, που μαθαίνουν να ηδονίζονται με τον πόνο!

Αυτόν τον ανώμαλο στρατό πριν τον ρίξουν πάνω στη λεία, για να γίνει πιο αποτελεσματικός, για να εξοικειωθεί με το χειρότερο, τον βουτάνε πρώτα μέσα στο σύνδρομο της «στέρησης». Τον κρατάνε μέρες, βδομάδες, μήνες στην αναμονή. Του τεντώνουν τις φλέβες. Και όταν σπάσουν τα πιεσόμετρα, τον αμολάνε. Στη συνέχεια, όλα γίνονται γης μαδιάμ. Οσο, βέβαια, διαρκεί ο πόλεμος, το αίμα ρέει άφθονο. Ικανοποιούνται τα ένστικτα. Μόλις, όμως, κοπάσει η ροή, λιγοστέψουν οι μυρωδιές από καμένες σάρκες, λιγοστέψουν τα ανοιγμένα στομάχια, ξανάρχεται η στέρηση! Και τότε, φυσικό επακόλουθο, πέφτουν πάνω στους αιχμαλώτους!

Καμία έκπληξη, λοιπόν, και από κανέναν! Μην ανοίγετε, τάχα μου, τα στόματα σαν χάνοι. Αυτό που βγήκε στη δημοσιότητα είναι «μερικές σκηνές» από το έργο, δεν είναι το ίδιο το έργο. Το ίδιο το έργο έχει ακατονόμαστα όργια. Εχει καταστροφές, που θα χρειαστούν ποτάμια ιδρώτα να επουλωθούν. Εχει εκατομμύρια πληγές, που θα μείνουν για πάντα ανοιχτές. Οπως μείνανε ανοιχτές οι σφαγές των σταυροφοριών, του Α` και Β` Παγκοσμίου Πολέμου. Οπως μείνανε ανοιχτές οι πληγές του Βιετνάμ, του Κογκό, του Αφγανιστάν, της Λατινικής Αμερικής, της Ασίας...

Καμία ικανοποίηση με «επιπλήξεις» και, πιθανές, «τιμωρίες». Οι ένοχοι δεν είναι τα όργανα, είναι οι συνθέτες. Αυτοί γράφουν τις νότες για τις κραυγές που ακούγονται. Αυτοί κρατάνε τα μαστίγια. Αυτοί ηδονίζονται, βλέποντας ταπεινωμένους ανθρώπους να αυνανίζονται. Κόβοντας το δάκτυλο, δε σκοτώνεις το τέρας. Την καρδιά του προβλήματος πρέπει να βαρέσεις! Το μηχανισμό!


Του
Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ