Κυριακή 13 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Pourquoi pas!

Αχ! Αυτοί οι μικροαστοί! Τη μια στιγμή καβαλάνε το πράσινο άλογο του υπερ-επαναστατισμού και αμέσως μετά, σαν κυκλοθυμικοί, πέφτουν στην απογοήτευση και την απελπισία και στη συνέχεια, όπως είναι φυσικό, στην αγκαλιά της αντίδρασης! Και μέσα σε αυτή τη θολή αγκαλιά, κάνουν του κόσμου τις τρέλες για να εξασφαλίσουν στον κύριο Κουρτουά το δικαίωμα στη ...συκοφαντία!

Και ακούς και διαβάζεις ανθρώπους ξυράφια, κατά τα άλλα, πένες και στόματα πανέξυπνα, να (ξανα)βάζουνε, τάχα μου, ερωτήματα που είναι - από καιρό - απαντημένα. Ποιος έχει αντίρρηση στο διάλογο, κύριοι; Μπήκε, λέτε, τέτοιο ζήτημα στη θεσσαλονίκη; Στο μονόλογο αντέδρασαν όσοι αντέδρασαν (και δεν ήταν μόνον οι κομμουνιστές και οι ΚΝίτες, όπως σκόπιμα διαδίδετε και πληροφορείτε). Στο μονόλογο αντέδρασαν που μονοπωλεί το σύστημα από την κορυφή έως τα νύχια (Στα νύχια συμπεριλαμβάνονται, βέβαια, και τα «φιλελεύθερα» πνεύματα, πολλοί απ' αυτούς που «ανησυχούν» μην τυχόν και δεν μπορέσει να εκφραστεί ο κύριος Κουρτουά!).

Δε διαβάσατε, φαίνεται, σωστά τη ρήση «Ακόμα και αν διαφωνώ, θα αγωνίζομαι για το δικαίωμα... κλπ.». Ο κύριος Κουρτουά δεν εξέφραζε γνώμη. Ηταν σε διατεταγμένη αποστολή και υπηρεσία. Μέρος ενός πλατύτερου σχεδίου «ομιλιών». Και αυτό το γνώριζε το Πανεπιστήμιο που συνειδητά καλεί, και καλύπτει με τις επιστημονικές φτερούγες του, τους κάθε λογής βιαστές που μιλάνε, χωρίς ντροπή, για τρυφερότητα! Οπως και εσείς το γνωρίζετε, άλλωστε. Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με επιστήμονες, με ερευνητές, με φιλοσόφους και στοχαστές. Ανθρώπους που έχουν θέση στα πανεπιστήμια, όποια άποψη και αν εκφράζουν (φτάνει, βέβαια, να κρατιούνται οι ισορροπίες). Εδώ έχουμε να κάνουμε με στυγνούς Ραμπολέκτορες. Με ανθρώπους που ζούνε από τον αντικομμουνισμό. Με ψεύτες του κερατά.

Αυτούς, λοιπόν, που κατηγορείτε για αντιδημοκρατισμό, αυτό ήθελαν να φέρουν στην επιφάνεια. Να αποκαλύψουν την αληθινή ταυτότητα του ομιλητή και της εκδήλωσης. Και ο καθένας, στη συνέχεια, αφού θα ξέρει με ποιους έχει να κάνει, θα βγάλει τα συμπεράσματά του. Θα αντιληφθεί, αν οι εκδηλώσεις του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης καλύπτουν τα στοιχειώδη. Αυτά για τα οποία - δείχνετε να - αγωνίζεστε. Μόνο που αγωνίζεστε - και εδώ - επιλεκτικά. Κατακεραυνώνετε αυτούς που αποκάλυψαν την αλήθεια, που ξεσκέπασαν τη συμπαιγνία, στρέφεστε εναντίον τους, αφήνοντας στο απυρόβλητο τους κουκουλοφόρους, αυτούς που κρύβονται πίσω τους και αυτούς που τους καλύπτουν. Ολους αυτούς που παραποιούν τα στοιχεία τους για να εξαπατήσουν. Που παρουσιάζονται με άλλο όνομα, ιδιότητα και επάγγελμα. Και η αμερικάνικη πρεσβεία, και όχι μόνον αυτή, καλά κρατεί. Φτιάχνει «ιδρύματα», «πολιτιστικά κέντρα», διοργανώνει «σεμινάρια», «συνέδρια», χρηματοδοτεί «έρευνες» και «αποστολές», άτομα και φορείς!

Πράγματι δεν αντιλαμβάνεστε ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με πόλεμο; Δεν αντιλαμβάνεστε ότι ο καθένας έχει υποχρέωση να επιβάλει με όλα τα μέσα το σεβασμό στην αλήθεια; Εχει, λέτε, μεγαλύτερη αξία το δικαίωμα του Κουρτουά να λέει ψέματα από το δικό μου δικαίωμα να ξέρω ότι λέει ψέματα την ώρα που μιλάει; Να ξέρω ποιος είναι και ποιος τον έβαλε να με πυροβολεί; Να ξέρω γιατί το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, δίνει «ελεύθερα» το βήμα του στο ΝΑΤΟ, να μιλήσει για «ειρηνική πολιτική», στον Κουρτουά για το «...γιορτασμό των δεκαπέντε χρόνων δημοκρατίας στην Ανατολική Ευρώπη»;

Αστειάκια είναι όλα αυτά, κύριοι; Συνεισφορά στον πολιτικό διάλογο, λέτε; Προσφορά στην έρευνα; Ολα ετούτα είναι βία. Βία στυγνή και διαρκείας. Και στη βία, για να έχεις αποτελέσματα και να την εμποδίσεις, απαντάς με βία. Και αυτό ας ληφθεί και σαν προειδοποίηση. Ο κόσμος πληρώνει με τον ιδρώτα του και το αίμα του για να είναι τα πανεπιστήμια, πανεπιστήμια. Η ψήφος του να είναι γνήσια και ισότιμη ψήφος. Οι πρεσβείες, πρεσβείες και όχι φωλιές πρακτόρων. Και αυτά τα σωστά και δίκαια θα τα επιβάλει με το καλό ή με το ζόρι. Κόντρα σε όποιες μικροαστικές παλινδρομήσεις!

Οι ανοχές έχουν και αυτές όρια. Τα 22 εκατ. των Σοβιετικών σκοτωμένων, για παράδειγμα, δεν εξαφανίζονται από την αντιφασιστική ιστορία με τις «γιορτές» για την απόβαση στη Νορμανδία και τις «διαλέξεις» του Κουρτουά. Εμείς ποτέ δεν είπαμε ότι ο πόλεμος δεν έχει κηρυχτεί. Εμείς ξέρουμε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη. Θέμα δικό σας είναι να το αντιληφθείτε και εσείς. Και να καθορίσετε τη στάση σας!


Του Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ