Κυριακή 20 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Ο πονηρός μπαλαντέρ

«Είμαι προοδευτικός άνθρωπος. Με ονομάζουν αριστερό. Ποτέ δεν ανήκα σε κόμμα. Μισώ την ένταξη σε κόμματα. Νομίζω προβατοποιείται ο άνθρωπος εκεί μέσα»!

Κοίτα δήλωση πνευματικού ανθρώπου! Δε θα πω το όνομα, τι αξία έχει άλλωστε; Πάντως, αυτός που δηλώνει τα παραπάνω, σε δεξιά εφημερίδα, βέβαια, είναι άνθρωπος του θεάτρου. Ηθοποιός, θιασάρχης, σκηνοθέτης. Ανθρωπος, υποτίθεται, σοβαρός. Ανθρωπος που, πράγματι, περνιέται για αριστερός. Ο οποίος «αριστερός» άνθρωπος, μέσα στη γενική σύγχυση, πετάει μια χοντρή - δεξιά - ανοησία, πιστεύοντας πως έτσι αρέσει, σήμερα! Πως έτσι αποδεικνύει, σε ποιον - άραγε; την «ανεξαρτησία» του.

Κύριε υποκριτά (υποκριτά κατ' επάγγελμα και καθ' έξιν), σου επιστρέφω την προσβολή. Πρόβατα δεν είμαστε εμείς, που μέσα στην ταξική κοινωνία που ζούμε, μακριά από σκοπιμότητες και αναλαμβάνοντας τις ευθύνες μας, οργανωνόμαστε κομματικά και παλεύουμε κομματικά. Πρόβατα είστε όλοι εσείς οι δηλωσίες που, τρομοκρατημένοι, υποκύπτετε στις πιέσεις και ομολογείτε «ουδετερότητα». Παρότι ξέρετε πως ουδετερότητα δεν υπάρχει. Παρότι ξέρετε πως τα κόμματα, όλα τα κόμματα, με τη φιλοσοφία του το καθένα, και τους αγώνες του, αποκαλύπτουν τις εχθρικές τάξεις που υπάρχουν στην κοινωνία μας. Και διευκολύνουν, με αυτόν τον τρόπο, το καθένα με τη φιλοσοφία του και τη λογική του, τους ανθρώπους να κατανοήσουν τον κόσμο, και να τον αλλάξουν, ή να μην τον αλλάξουν, τον κόσμο!

«Μισώ την ένταξη στα κόμματα». Ετσι γενικά τα κόμματα, κύριε ηθοποιέ; Δε γνωρίζετε, τάχα, φωτισμένε καλλιτέχνη, πως η δημιουργία, γενικά των κομμάτων ήταν μια πρόοδος, για την ανθρωπότητα; Και ήταν ακόμα μεγαλύτερη πρόοδος η δημιουργία, στη συνέχεια, προοδευτικών κομμάτων; Και, ακόμα περισσότερο, η δημιουργία, στα επόμενα χρόνια, κομμουνιστικών κομμάτων; Πώς πετάς έτσι απερίσκεπτα - ή το κάνεις σκόπιμα; - τη γενίκευσή σου. Ολα τα κόμματα, σύμφωνα με τις γνώσεις σου και τα πιστεύω σου, μπαίνουν στο ίδιο σακί; Ολα τα κόμματα προβατοποιούν τους ανθρώπους; Ολα τα κόμματα θέλουν να σε προβατοποιήσουν και εσένα;

Είσαι τάχα τόσο αφελής, όσο δηλώνεις; Πώς αντιλαμβάνεσαι να λύνεται το κοινωνικό και πολιτικό ζήτημα; Κάποιο πρωί η αστική τάξη, θα ξυπνήσει από τα μαλακά σεντόνια της, και αφού διαβάσει τις δηλώσεις σου, θα παραχωρήσει οικειοθελώς τη θέση της στην εργατική τάξη; Επομένως είναι άχρηστα τα κόμματα; Και ιδιαίτερα το κόμμα της εργατικής τάξης; Αφού οι αγώνες, σύμφωνα με τη συνέντευξή σου, θα δοθούν από «ανεξάρτητα» και «ακομμάτιστα» μυαλά; Δηλαδή, από ανθρώπους, σαν εσένα!

«Μισώ την ένταξη σε κόμματα». Σωστά, υπάρχουν οι παραεκκλησιαστικές οργανώσεις, για να ενταχθείς! Υπάρχουν τα κλαμπ και οι λέσχες. Υπάρχουν τα καφέ και τα μπιστρό. Υπάρχουν, όταν δυσκολέψουν τα πράγματα, και τα δεκάδες κοστούμια στο βεστιάριό σου. Κοστούμια που σου δίνουν, έτσι πιστεύεις, τη δυνατότητα να μπαίνεις μέσα σε αυτά και να ξεγελάς με τους ρόλους που υποδύεσαι. Αλήθεια, ποιος νοιάζεται για σένα, και γι' αυτά που δηλώνεις; Ο κόσμος σε αποδέχτηκε με δανεικά λόγια και με δανεικές πράξεις. Αν ήξερε τα πιστεύω σου, ούτε που θα γύριζε να σε κοιτάξει!

Και άκουσε κάτι. Δε θα έδινα καμία αξία στα λόγια σου, γιατί πράγματι δεν έχουν καμία αξία. Αν ασχολούμαι μαζί σου το κάνω, γιατί είσαι ένα σύμπτωμα! Ενα σύμπτωμα νοσηρό και επικίνδυνο. Ακουμπώντας πάνω στις πλάτες της αριστεράς, της αριστεράς που αγαπάει το θέατρο και τους ανθρώπους του, απόκτησες, παριστάνοντας τον «δικό» μας, κύρος. Και τώρα, αλλάζοντας ενδιαφέροντα, βλέποντας αλλού το συμφέρον σου, μας πυροβολείς. Γιατί εμάς πυροβολείς, μιλώντας γενικά για κόμματα!

«Ποτέ δεν ανήκα σε κανένα κόμμα». Τι λέτε; Ησουν πάντα, ένας πονηρός, ένας παμπόνηρος, μπαλαντέρ. Αυτό θέλεις να πεις; Και να μην το δήλωνες σε έχουμε από καιρό καταλάβει. Καιρός είναι να το επισημοποιήσουμε κιόλας. Δε μένει παρά να περιμένουμε το επόμενο βήμα σου. Οι πόρτες της εξουσίας ξέρουν να εκτιμούν παρόμοιες δηλώσεις. Κάποια απ' όλες θα ανοίξει και για σένα. Δεν είσαι ούτε ο πρώτος, ούτε ο τελευταίος.


Του
Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ