Κυριακή 12 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Οι άντρες της χρονιάς, φυλαχτείτε!

Και, ξαφνικά, μέσα στη χιονοθύελλα, στα δέκα μποφόρ και στην Ελλάδα κομμένη στα δυο, στους εργάτες της Ελευσίνας να βρίζουν «θεούς και δαίμονες» έξω από το εργοστάσιο, που μόλις έκλεισε (και τους έκλεισε έξω), να και μια «χαρμόσυνη» είδηση! Η Είδηση! Ο κ. Κακλαμάνης βραβεύτηκε σαν «Ο Αντρας της Χρονιάς»! Ω, τι θαυμάσιος κόσμος, μπαμπά! Από επτά εκατομμύρια Ελληνες, ξεχώρισε Εκείνος!

Ομως, η είδηση δεν είναι εκεί. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί. Εχουνε δει τόσα τα μάτια μας! Η συγκίνηση, αλλού βρίσκεται, κύριοι. Τη βράβευση έκανε ο κ. Βαρδινογιάννης αυτοπροσώπως! Αν αυτό δεν αποτελεί ιδιαίτερη τιμή, τόσο για τον ίδιο τον υπουργό, όσο και για μας, ιδιαίτερα για μας, το λαό δηλαδή, τότε ποια είναι η τιμή;

Δεν ξέρω για σας, εγώ, πάντως, τρέμω ακόμα από τη συγκίνηση! Μου έχει σηκωθεί η τρίχα κάγκελο, που λένε! Γιατί στη βράβευση, εκτός από τον υπουργό και τον κ. Βαρδινογιάννη, το ανεπανάληπτο αυτό ντουέτο της οικονομικής και πολιτικής εξουσίας, ένα μικρό δείγμα της αγαστής συνεργασίας των δυο πόλων του συστήματος, ήταν εκεί και ο υπόλοιπος «λαμπρός» κόσμος της χώρας! Μαύρες, κίτρινες, ροζ τουαλέτες. Παπιγιόν, γραβάτες, ζωνάρια. Λαϊκές τραγουδίστριες, ποδοσφαιριστές! Εργολάβοι και βιομήχανοι. Εφοπλιστίνες και κομμωτές! Μοντέλα και μεγαλοδικηγόροι. Δασύτριχοι εραστές και «τραβηγμένες» γριές! Μια τρελή πασαρέλα! Ενα πρώιμο και αλλοπρόσαλλο αποκριάτικο γαϊτανάκι!

Οχι, δεν το πήρα σαν πρόκληση, που είναι και τέτοια! Το πήρα σαν κακογουστιά και μου άναψαν τα λαμπάκια! Αυτός ο κόσμος, όχι μόνον αυτός βέβαια, αλλά οπωσδήποτε και αυτός, είναι που βαράει τις μουσικές! Είναι αυτός που παράγει όλους αυτούς τους οξειδωμένους ήχους που ακούμε. Είναι αυτός που καθορίζει όλο αυτό το μουχλιασμένο γούστο που βιώνουμε!

Τι θλίψη, κύριοι! Η αντιγραφή, της αντιγραφής! Το κόκκινο χαλί μόνο έλειπε και θα γινόμασταν Χόλιγουντ. Ερχόταν το ζευγάρι και στηνόταν μπροστά στους φωτογράφους και την τηλεόραση. Λίγο μπούτι εκείνη, άσπρα δόντια εκείνος! Και ύστερα το επόμενο. Βυζιά εκείνη, βελούδινη κάπα ο δικός της. Να σε πιάνουν τα γέλια. Και αμέσως τα νεύρα.

Πού ζει ετούτος ο κόσμος, αλήθεια; Υπάρχει στη χώρα μας τέτοια τάξη, και δεν το ξέρουμε; Εχουμε εμείς ανθρώπους, που ξέρουν να συνοδεύσουν μια ντάμα; Εχουμε εμείς ντάμες, που ξέρουν να συμπεριφερθούν δίπλα σε κυρίους; Εχουμε εμείς κόντες και κοντέσες; Δούκες και δούκισσες; Και να είχαμε, πάλι καρικατούρες θα ήτανε, βέβαια! Τι είναι, λοιπόν, όλα ετούτα τα φαντάσματα, που παριστάνουν τους κοσμικούς και τους αριστοκράτες; Καρικατούρες των καρικατ-ούρων είναι! Και αυτό είναι μια τραγωδία!

Γι' αυτό θυμώνω! Μου προσβλήθηκε ολόκληρο το οικοσύστημα (μου)! Μου τάραξαν την ισορροπία της φύσης (μου). Μου αναστάτωσαν το μέτρο της αισθητικής (μου)! Μου πλήγωσαν την όραση (μου)! Με προκάλεσαν. Ναι, με προκάλεσαν! Γιατί ο υπουργός, και στέκομαι σε αυτόν, γιατί αυτός θέλει να γίνει και δήμαρχος (μου)! Σε ποια πόλη θέλετε να ηγηθείτε, κύριε; Αυτές είναι οι αισθητικές αξίες σας; Αυτό είναι το μέτρο, που μετράτε την αισθητική, την αξιοκρατία, την πολιτική και πολιτιστική παρουσία; Ο κ. Δάντης είναι ο συνθέτης της χρονιάς για τη χώρα μας, κύριε Κακλαμάνη; Από το ίδιο πηγάδι πήρατε τα βραβεία. Στο ίδιο πάλκο ανεβήκατε. Number one και οι δυο, λοιπόν! Και καλά αυτός. Εσείς, όμως, θέλετε να γίνετε δήμαρχος! (Από το ίδιο πηγάδι είχε βραβευτεί και ο Κορωνιάς)!

Μην πείτε, δεν είναι σημαντικό γεγονός. Ασ' τους να πάνε!.. Εδώ έχει χάσει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα, ο Κακλαμάνης μας μάρανε; Τα βραβεία, The Men Of The Year, μας χάλασαν; Αυτή η παρδαλή σύναξη, κύριοι, αυτή η «ευκαιριακή» κοινωνική «τάξη», που δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια, αυτό το ανακάτεμα των διάφορων είναι μια νέα συμμαχία. Μια συμμαχία χωρίς ηθικούς κανόνες. Μια επικίνδυνη συμμαχία. Είναι ένας καινούριος τρόπος αποπροσανατολισμού. Μια ακόμα εφεδρεία του συστήματος. «Το πρωί μαθήτρια και το βράδυ πόρνη»! Την ημέρα φωνές στις τηλεοράσεις και στα έντυπα που γράφουνε για τα «δίκαια του λαού», και το βράδυ αγκαλιές και φιλιά στα «σουαρέ ντε γκαλά» με τους υπεύθυνους! Και αλληλοβραβεύσεις!


Του
Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ