Κυριακή 1 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Η εμμηνόρροια, είναι λειτουργία της φύσης!

1918: «Πλήρης αστική, πολιτική, οικονομική και κοινωνική εξίσωσις των γυναικών προς τους άνδρας. Κατάργησις όλων των νόμων που περιορίζουν τα δικαιώματα της γυναικός και του νόθου παιδιού. Το Συνέδριο ζητεί να παραχωρηθεί στις γυναίκες το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι καθώς και την κατοχύρωση του πολιτικού γάμου».

(σ.σ. Η θέση 12 του Προγράμματος, του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Ελλάδας - ΣΕΚΕ - που αργότερα μετονομάζεται σε ΚΚΕ).

1928: «Ορισμένα τινά Ελληνικά Θήλεα ζητούν να δοθεί ψήφος εις τας γυναίκας. Σχετικώς με το ίδιον τούτο θέμα διαπρεπέστατος επιστήμων είχε άλλοτε αναπτύξει από του βήματος της Βουλής το επιστημονικώς πασίγνωστον, άλλως τε, γεγονός ότι παν θήλυ διατελεί εις ανισόρροπον και έξαλλον πνευματικήν κατάστασιν ωρισμένας ημέρας εκάστου μηνός. Επειδή, εν τούτοις, αι ημέραι αύται, δε συμπίπτουν ως προς όλα τα θήλεα, είναι αδύνατον να ευρεθεί ημέρα πνευματικής ισορροπίας και ψυχικής γαλήνης όλων των θηλέων, ώστε την ευτυχή εκείνην ημέρα να ορίζονται αι εκάστοτε εκλογαί. Η γυναικεία, συνεπώς, ψήφος είναι πράγμα επικίνδυνον, άρα αποκρουστέον».

(σ.σ. Δημοσίευμα της εφημερίδας «Νέα Ημέρα» της 20 -03 - 1928 με θέμα «Ψήφος Γυναικών»).

Τα δύο κείμενα τα χωρίζουν δέκα χρόνια. Δέκα και περισσότεροι αιώνες! Αντί ο κόσμος να τραβήξει μπροστά τράβηξε προς τα πίσω. Τελικά, η γυναίκα στον τόπο μας απόκτησε (διά νόμου) το δικαίωμα ψήφου μόλις το 1952! Μέχρι τότε δεν ήταν άνθρωπος, ήταν πράγμα (res)! Για να είμαστε ιστορικά σωστοί, το αστικό κράτος, κάτω από πιέσεις και αγώνες, αναγκάστηκε να κάνει τις πρώτες παραχωρήσεις του, από το 1930 ακόμα! Παραχώρησε το δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες, μόνον για τις δημοτικές εκλογές, και μόνον το δικαίωμα του εκλέγειν! Το εκλέγεσθαι, μπορούσε να περιμένει άλλα είκοσι δύο ολόκληρα χρόνια! Α, να μην ξεχάσουμε: Δικαίωμα ψήφου είχαν μόνον οι εγγράμματες και όσες ήταν πάνω από 30 χρόνων!

Θεωρούμε περιττό να πούμε πως το 1930, το 70% των γυναικών στην Ελλάδα ήταν αγράμματες! Συνεπώς το ημι - δικαίωμα δόθηκε εκ του ασφαλούς! Το 1934, που η Ελληνίδα γυναίκα έκανε χρήση του δικαιώματος, μόνον να εκλέγει, δεν ψήφισαν παρά 240 γυναίκες σε ολόκληρη την Ελλάδα! Το 70% των γυναικών, που είχαν δικαίωμα ψήφου (30 και πάνω χρόνων), ήταν αγράμματες! Πάντως, οι εκλογές εκείνες ήταν οι πρώτες στην ιστορία του τόπου, όπου οι γυναίκες, έστω και υπό όρους, άσκησαν το δικαίωμα ψήφου!

Στις 23 Απρίλη του 1944, αμέσως μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, γίνονται οι πρώτες εκλογές στην Ελεύθερη Ελλάδα και στο Εθνικό Συμβούλιο (Βουλή) εκλέγονται οι πρώτες γυναίκες βουλευτές στην ιστορία του τόπου: Χρύσα Χατζηβασιλείου, Μαρία Σβώλου, Καίτη Νισυρίου - Ζεύγου, Μάχη Μαυροειδή, Φωτεινή Φιλιππίδη. Τον Ιούλη του 1944, στις εκλογές για την Αυτοδιοίκηση και τη Λαϊκή Δικαιοσύνη, εκλέγονται, επίσης, γυναίκες. Ο Εμφύλιος, φυσικά, σήμανε το τέλος της ελπίδας. Πισωγύρισμα για την Ελλάδα, πισωγύρισμα και για τις γυναίκες.

Για να μην ξεχνάμε! Η ψήφος στη γυναίκα δε χαρίστηκε, κατακτήθηκε! Κατακτήθηκε ύστερα από συντονισμένους αγώνες και από τα δύο φύλα. Και, βέβαια, δεν ήταν μόνο μια ελληνική κατάκτηση. Ηταν μια παγκόσμια κατάκτηση, που φυσικά πολλά χρωστάει στην εμφάνιση των κομμουνιστικών αγώνων και των κατακτήσεων του παγκόσμιου λαϊκού κινήματος!

Αναφέρουμε αυτά τα λίγα ιστορικά στοιχεία, για να θυμίσουμε πως οι εκλογές, ακόμα και κάτω από το αστικό καθεστώς, δεν είναι μια κοσμική υπόθεση. Ούτε ένα φιλικό αλισβερίσι! Είναι μια πράξη σοβαρή, που απαιτεί τον ανάλογο σεβασμό! Τόσο από αυτούς που εκλέγουν όσο και από αυτούς που ζητάνε να εκλεγούν!

Η γυναικεία παρουσία στο ιστορικό προσκήνιο δε χαρίστηκε. Κατακτήθηκε! Τόσο οι γυναίκες που εκλέγουν, όσο και αυτές που ζητούν να εκλεγούν, δε συμμετέχουν σε πάρτι! Συμμετέχουν στο δικαίωμα στην αξιοπρέπεια! Στο δικαίωμα στον αγώνα! Στο δικαίωμα στη συμμετοχή! Στο δικαίωμα για την πραγματική ισότητα! Την ισότητα που δε διαχωρίζει τα φύλα, δεν αποδέχεται τις τάξεις!

Ούτε η εμμηνόρροια, ούτε η διαφορετική μέρα της εμμηνόρροιας είναι ελάττωμα της φύσης! Είναι μέρος της φυσικής διαδικασίας! Ελάττωμα της φύσης είναι η γυναίκα να ψηφίζει τους υβριστές της. Αυτούς που τη θεωρούν γλάστρα (res). Αυτούς που την εντάσσουν στα ψηφοδέλτιά τους, για τα σωματικά της προσόντα. Αυτούς που τη θέλουν χειραγωγημένη, υποταγμένη, άνιση ταξικά, γι' αυτό και φυλετικά. Η εμμηνόρροια δεν είναι πολιτικό ελάττωμα! Είναι λειτουργία της φύσης!


Του Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ